AFC (zaterdag) raakt koppositie kwijt in Broek op Langedijk

Zaterdag eersteklasser AFC heeft zich verslikt in promovendus BOL. De ploeg van Jorg Smeets raakte door een 3-2 nederlaag haar ongeslagen status en de koppositie kwijt. Doelman Gijs van Zetten moest vroegtijdig met rood vertrekken en een kwartier voor tijd miste Floris Dokkum een strafschop.

AFC schoot bij BOL, dat voor het eerst in de clubgeschiedenis in de eerste klasse speelt, uitstekend uit de startblokken. Slechts vier minuten hadden de Amsterdammers nodig om de score te openen. Jermain Cikic profiteerde optimaal van miscommunicatie in de verdediging van de thuisploeg: 0-1. Mitchell Faerber dacht er hierna 0-2 van te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens een vermeende duwfout.

Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg via Koen Tros op gelijke hoogte. Amper drie minuten later nam BOL zelfs brutaal de leiding in handen door een treffer van spits Sietse Brandsma. Toch slaagde AFC nog voor de rust erin de stand weer gelijk te trekken. Uit de rebound maakte Tjerk Posthuma, die de geblesseerd geraakte Faerber verving, de 2-2. Een minuut na zijn gelijkmaker had de van BFC overgekomen spits zelfs de 2-3 op zijn schoen, alleen schoot hij recht op doelman Xander Snoek.

De bezoekers hadden in Broek op Langedijk de nodige moeite met BOL. In de tweede helft kwam de promovendus opnieuw aan de leiding, door een tweede treffer van Tros. Even later bracht de paal redding bij een inzet van Timon Plak, anders werd AFC op een grotere achterstand gezet. Het lukte de Amsterdammers niet om de gelijkmaker te vinden en tot overmaat van ramp moest doelman Gijs van Zetten met rood vertrekken na een overtreding op Brandsma.

Ondanks het ondertal kreeg AFC een kwartier voor tijd een enorme kans op gelijkmaker. Na een handsbal van Tros werd de bal op de stip gelegd. Aanvoerder Floris Dokkum faalde van elf meter, waardoor de bezoekers alsnog de eerste competitienederlaag moesten slikken. Huizen en Argon zijn AFC gepasseerd op de ranglijst. De ploeg van Jorg Smeets staat nu derde en krijgt volgende week een andere promovendus op bezoek: Victoria.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.

Archieffoto: Tom Poederbach