Home / slideshow / AFC’er Nick van der Velden trots op carrière: “Alles gegeven”

AFC’er Nick van der Velden trots op carrière: “Alles gegeven”

Nick van der Velden maakt zich op voor zijn laatste halfjaar uit zijn loopbaan. De middenvelder begon zijn carrière bij DWS en eindigt bij AFC. “Ik heb er alles uitgehaald wat er in zat, alles gegeven en nergens spijt van. Dat is belangrijk voor mij geweest”, vertelt Van der Velden.

“Ik kwam vrij laat het Betaald Voetbal in”, legt de geboren Amsterdammer uit. “Als je dan nog kampioen van Nederland wordt, de Johan Cruijff Schaal wint en de KNVB Beker omhoog mag houden, dan heb je het goed gedaan. Bovendien heb ik de Champions League van Europa en Azië gespeeld en heb ik ook nog wedstrijden in de Europa League op mijn naam staan. Ik heb dus alles uit mijn carrière gehaald.”

Begin

Van der Velden speelde begin deze eeuw in de jeugdelftallen van Ajax, maar wist nooit de hoofdmacht te bereiken. “Je zou het nu niet zeggen, maar ik kwam destijds lengte tekort. Daardoor was ik fysiek niet in staat met het niveau mee te gaan. Daarentegen was ik technisch wél goed genoeg, alleen toen het fysieke aspect erbij kwam, was het voor mij niet meer te doen.”

Hij besloot vervolgens terug te keren naar DWS, maar al snel kwam RKC Waalwijk langs. “Ik speelde met DWS een paar wedstrijden toen Marcel Brands samen met Martin Jol bij ons kwam kijken. Dat waren toevallig mijn beste wedstrijden. Brands had veel vertrouwen in me en heeft mij toen bij het Tweede Elftal van RKC Waalwijk laten spelen. Binnen drie maanden speelde ik toen in het Eerste Elftal.” De Waalwijkers hadden destijds een sterke selectie tot hun beschikking. “Rick Hoogendorp, Iwan Redan, Marc van Hintum en Robert Fuchs waren enkele spelers. Dat was zeker een mooi jaar voor RKC Waalwijk.”

De middenvelder had het dus uitstekend naar zijn zin, maar in het tweede seizoen ging het mis. “Het eerste jaar in Waalwijk was top, maar dat jaar erop werd Martin Jol vervangen door Erwin Koeman. Hij zag het alleen niet zo in mij zitten. Ik wilde echter voetballen, dus heb ik na een half jaar gevraagd verhuurd te worden.” Dat lukte, want FC Dordrecht toonde interesse. “De club had een wedstrijd van mij gezien tegen Jong Ajax, en toen wilde deze mij gelijk hebben. Dat was weer een uitstekend half seizoen. Daarna heb ik nog een volledig jaar in Dordrecht gespeeld.”

Hoogtepunt

Zijn prestaties bij FC Dordrecht waren van een dermate niveau, dat Van der Velden begon op te vallen bij grotere clubs in Nederland. “Toen kwam AZ, wat ook via Marcel Brands gebeurde. Brands heeft toen zijn nek voor mij uitgestoken.” Het niveauverschil tussen de Eerste Divisie en top van de Eredivisie was uiteraard groot. “Dat was wél aanpoten, maar ik deed elke dag mijn best om het niveau bij te houden.”

Van der Velden had dat seizoen het geluk om onder Louis van Gaal te trainen en staat nog altijd versteld van zijn vakmanschap. “Van Gaal is een complete trainer die in details gewoon sterk is. Hij heeft alles om als speler voor door het vuur te gaan. Als je die prestaties behaalt met Ajax en Barcelona, dan zegt dat geloof ik genoeg. Het is een trainer met een duidelijke visie, die laat weten wat hij wil, en dat zie je terug in zijn trainingen en wedstrijden.”

De Alkmaarders speelden dat seizoen uitstekend en dreigden kampioen te worden. Twee jaar daarvoor ging het echter nog mis, doordat AZ in een uitwedstrijd tegen Excelsior gelijkspeelde. Scherpte was dan ook geboden. “Daar heeft de club destijds natuurlijk ook van geleerd. Je had natuurlijk jongens bij AZ met ervaring: Stijn Schaars, David Mendes Da Silva, Kew Jaliens, Mounir El Hamdaoui en Mousa Dembélé. Dat waren spelers die al het een en ander hadden meegemaakt. Dat jaar moest het gewoon gebeuren en dat lukte”, mikt Van der Velden op het kampioenschap.

Bali

Aan het einde van het seizoen ging Louis van Gaal echter naar Bayern München, waarna Ronald Koeman voor de groep kwam te staan. “Die zag het niet in mij zitten. Vervolgens kwam Dick Advocaat, maar dat is écht een prestatietrainer. Die hield daarom vast aan het elftal van Ronald Koeman. Ik zag daarom geen perspectief meer, dus besloot ik te verkassen naar NEC.”

Via de Nijmegenaren, FC Groningen, Willem II en Dundee United kwam Van der Velden terecht op Bali. “Als je op 36-jarige leeftijd nog de overstap kan maken naar Azië en dan ook nog eens naar Bali, dan moet je dat altijd doen. Ik had het enorm naar mijn zin daar. Ik kon heerlijk mijn gang gaan en was vrij. Aangezien ik zowat de enige blonde jongen in de competitie was, herkende iedereen me al snel.”

Van der Velden speelde op Bali op een uitstekend niveau. “In Nederland moet je het vergelijken met de Keuken Kampioen Divisie. Spelers zijn daar de hele wedstrijd aan het rennen, maar tactisch kunnen ze nog voldoende stappen maken. Overigens is het zeker geen slecht niveau, want het is gewoon moeilijk om daar te voetballen.” De Amsterdammer vond de fans geweldig. “We kunnen in Nederland nog een hoop leren van de supporters die daar zijn. De mensen zijn altijd positief en op de tribune zitten fantastische sfeermakers. Iedereen gaat daar op de tribune te keer, dus het leeft enorm. Het is fantastisch om dat mee te maken.”

AFC

Begin 2019 besloot Van der Velden terug te keren naar Nederland en voor HBOK te spelen. “Ik was ruim 37 jaar oud en dacht: ik ben in de laatste negen jaar negen keer verhuisd. Dan wil je ook gewoon wat stabiliteit voor de kinderen. Het was allemaal mooi geweest. Na 17 jaar voetbal moet je weten wanneer het over is. Mijn vrienden voetbalden bij HBOK, dus ik ging daar lekker spelen.”

Een half jaar later maakte hij echter alweer de overstap naar AFC. “Als AFC komt, krijg je de mogelijkheid om jezelf nog één keer te bewijzen en te laten zien dat je zelfs op deze leeftijd belangrijk kunt zijn.” Van der Velden is redelijk tevreden over het niveau dat hij tot nu toe heeft bereikt. “Het kan altijd beter, want ik ben nooit tevreden over mezelf. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik geniet van het spelletje en het maximale eruit haal. Dat doe ik nu.”

Trainerschap

Momenteel is Van der Velden dus bezig met zijn laatste jaar. In het Betaald Voetbal zien we hem echter zéker terug, maar dan als trainer. Momenteel is Van der Velden assistent bij AZ O17. “Ik wil het traject helemaal afwerken, zoveel mogelijk uren maken als trainer en fouten kunnen maken. Daar kan ik alleen maar van leren. Ik moet het gewoon net zoals Frank de Boer aanpakken door het rustig op te bouwen. Uiteindelijk is mijn doelstelling om een Eerste Elftal te trainen.”

Van der Velden merkt dat hij als voetballer een lichte voorsprong heeft. “Ik weet wat er wordt gevraagd om Betaald Voetbal te spelen, alleen het trainerschap is natuurlijk een ander vak. Je moet zowel goed zijn in het managen van een team als van een individuele speler. Bovendien moet je weten hoe een team optimaal kan presteren door de juiste jongens op de juiste plek te zetten. Daar komt een hoop bij kijken.”

Wat voor trainer is Van der Velden eigenlijk? “Momenteel heb ik nog geen eigen elftal, dus dat is lastig te beantwoorden. Ik houd in ieder geval van aanvallend voetbal, het spel dicteren, initiatief nemen en de tegenstander opjagen. Hetzelfde wat Liverpool eigenlijk doet. Dat is gewoon heerlijk”, aldus Van der Velden.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Bestel de seizoensgids nu voor slechts €9,99!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC
Send this to a friend