Afzwaaiende Lebo-trainer Calvin Blankendal: “Wij zijn een topclub geworden”

Calvin Blankendal stapt zaterdag voor het laatst de bus in als trainer van ASV Lebo. De oefenmeester geeft daarna het stokje over aan zijn ideale opvolger Zaid el Morabiti. Tijd voor een uitgebreid afscheidsinterview met de man die de Amsterdammers voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen maakte.

Aan het einde van het interview wil Blankendal graag nog één ding vermelden. Dit moment, twee dagen voor de laatste competitiewedstrijd tegen Groene Ster, is één van de weinige keren dat hij achterom kan kijken. Dat doet hij niet vaak. “De afgelopen vijf seizoenen heb ik niet echt teruggeblikt. Ik merk het bij mezelf; dit heb ik meegemaakt, dat heb ik meegemaakt. Omdat je eigenlijk alleen maar doorgaat en nooit stilstaat.” En als Blankendal terugkijkt, komt hij erachter dat de oefenmeester het uitstekend gedaan heeft.

Hoe hij zijn vijf jaar als eindverantwoordelijke bij de club typeert? Plezier, familie, resultaat. Een rapportcijfer wil hij, zo bescheiden als Blankendal is, niet geven. Dat laat hij over aan anderen. Onderaan de streep ziet het er goed uit: drie keer werd de play-offs behaald – waarvan in 2016 zelfs de landstitel – en tweemaal eindigden de Amsterdammers vijfde, waaronder dit seizoen. “Ik ben dik tevreden.”

Toen Blankendal in de zomer van 2014 bij de club kwam, was zijn doelstelling duidelijk: talentvolle Amsterdammers die hogerop wilden komen, zouden niet langer de stad hoeven te verlaten. “Ik weet als geen ander hoe het is om de sterren van de hemel te spelen in Hoorn, maar een heleboel mensen in je omgeving hebben het niet gezien. Nu zie je dat we schitteren terwijl onze families en vrienden op de tribune zitten. Het is heel mooi dat we gerealiseerd hebben dat spelers niet buiten Amsterdam hoeven te voetballen. Wij zijn zelf al een topclub geworden. Lebo heeft altijd een hele goede jeugdopleiding gehad. De A1 werd kampioen en dan vlogen ze de deur uit. We wilden onze jeugd behouden en dat is gelukt.”

In de tussentijd zag de oefenmeester in routinier Zaid el Morabiti zijn ideale opvolger. Twee jaar geleden werd er voor het eerst over gesproken en nu is het moment daar om het stokje over te geven. Blankendal plaatst graag bekenden van hem op belangrijke posities, net zoals hij Abdessalam el Azhari naar voren schoof als trainer van het tweede elftal. Hun kennis moet voor de club behouden blijven. “Zaid is deskundig, iemand die de club heel goed kent en een schat aan ervaring heeft. Dat maakt hem voor mij een ideale trainer. Hij is een kind van de club.”

En wat er met hem gaat gebeuren? Blankendal wordt algemeen manager, de cultuurbewaker om het huidige fundament uit te bouwen binnen de rest van de club. Dat past hem wel. “Ik ben nooit álleen de trainer geweest, ik heb me altijd met verschillende zaken beziggehouden.” De exacte invulling is nog niet helemaal concreet, maar het biedt hem wel de gelegenheid om zich heen te kijken en met meer dingen bezig te houden. Met Life of Football heeft hij een platform voor voetbalideeën en onder de naam Hattrick loopt samen met Lebo een traject om jonge kinderen kennis te laten maken met straat-, zaal- en veldvoetbal. “Voetbal loopt als een rode draad door mijn leven.”

Foto boven: RickySportphotography

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)