AGB schakelt zichzelf binnen half uur uit voor kampioenschap

Het was erop of eronder voor AGB in de allesbeslissende laatste seizoenswedstrijd tegen lijstaanvoerder Kolping Boys. Dankzij de even curieuze als spectaculaire 0-9 monsterzege bij SCPB ’22 manoeuvreerde de equipe van Imdat Ilgüy zich vorige week onverwacht weer tot reële kanshebber op de titel. Om die nominatie een week later te verzilveren diende dan wel thuis gewonnen te worden van de directe concurrent. De drie punten achterstand ongedaan maken was echter niet genoeg, met het oog op het doelsaldo zou alleen een verwinning met minimaal twee doelpunten verschil toereikend zijn voor de titel. In de vorm die vorige week in Badhoevedorp werd getoond leek dit zowaar een haalbare optie.

Drukte langs de lijn

Rood

Voor het in groten getale opgekomen publiek liep het echter verrassend snel op een deceptie uit. Nog maar halverwege de eerste helft kwam AGB namelijk met tien man te staan, nadat scheidsrechter Greveling besloot om verdediger Ercüment Satar met direct rood van het veld te sturen. De arbitrale sanctie wegens het neerhalen van een doorgebroken speler was zwaar te noemen, zeker in combinatie met het toekennen van een strafschop aan Kolping Boys. De overtreding was binnen de zestien meter en de aanvaller had vrije doorgang, waardoor spelregeltechnisch niet veel op de beslissing viel af te dingen. In de ogen van AGB-coach Imdat Ilgüy leek het een terechte strafschop, maar over de aanloop van de situatie en de actie van Satar was hij absoluut niet te spreken: “Het begon al bij de rechtsback die niet ingreep bij de aanvalsopzet. Daarna doet mijn voorstopper iets wat hij búiten de zestien meter moet doen, en niet er binnen. Hij had beter kunnen hopen op de keeper die er altijd nog staat.”

Kansloze missie

Doelman Selahattin Dagasan zag zich vervolgens geklopt door een onberispelijk ingeschoten strafschop, ondanks zijn keuze voor de goede hoek. Cijfermatig was dit natuurlijk de beslissende wending in de wedstrijd, maar het viel niet te ontkennen dat AGB feitelijk al vanaf het beginsignaal geen schim was van de vorige week nog zo geolied spelende ploeg. Voetballend lukte er bijna niets. Opvallend was dat alle sterkhouders, zoals Bakary Jobe, Soeremly te Vrede, Adil Amghar el Yetefi en aanvoerder Edip Biberoglu in de malaise deelden. Kolping Boys forceerde in de eerste twintig minuten al vier hoekschoppen, en ging daar ook na de 0-1 lustig mee door. Linksbuiten Necati Delibasi was de enige die met een schotpoging over de kruising nog een beetje dicht bij een score kwam.

Dagasan verijdelde ondertussen bekwaam nog een paar vijandelijke doelpogingen, voordat de bezoekers in de dying seconds van de eerste helft alsnog twee keer doeltreffend toesloegen. Met de 0-3 ruststand en de numerieke minderheid was iedere hoop op een wonderbaarlijke kentering vervlogen.

Doelpunt Kolping Boys

Nacompetitie

Ilgüy hield zijn elftal in de rust dan ook al voor dat ze zich nu beter op de nacompetitie konden richten. “Met het oog op de eerste nacompetitiewedstrijd, waarschijnlijk dinsdag, koos ik voor een aantal wissels.” In het spelbeeld bleven noemenswaardige verschuivingen uit. Dankzij doelman liep de score nog maar met één tegendoelpunt op. Uiteindelijk was het Kerem Koc die, als één van de wissels, tegen het einde dan toch nog de hatelijke nul van het scorebord schoot. Met de overduidelijke 1-4 nederlaag greep AGB naast het kampioenschap, iets wat gezien de krachtsverhoudingen in de laatste rechtstreekse confrontatie met kampioen Kolping Boys als terecht beoordeeld kon worden. “In de eerste wedstrijd bij hen lag dat duidelijk anders,” zo bracht Ilgüy in herinnering. “Zoals wij vaker dit seizoen heel goed speelden. Maar het ligt ook in de aard van mijn ploeg om bij tegenslag snel de koppies te laten hangen. Vandaag gebeurde dat ook weer, al erken ik dat de spelers direct al niet in hun goede doen waren. Er werd niet gevoetbald, er werd gelopen met de bal, er was geen scherpte. Was het spanning? Ze zeiden van niet, maar wat ik zag deed daar wel aan denken.”

Vooruitkijkend naar de nacompetitie toonde Ilgüy zich strijdbaar: “De motivatie moet komen uit gevoel van schaamte voor de slechte prestatie van vandaag. Dat ze willen laten zien dat ze wél heel goed kunnen voetballen. Dat ze daarmee de misser van vandaag daarmee gaan rechtzetten.”

Bekijk hier alle uitslagen en de eindstand in de Eerste Klasse A

Jakob Kos

Foto’s: Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AGB