AGB terug in kampioensrace na monsterzege

Op bezoek bij het al gedegradeerde SCPB ’22 was het voor AGB als nummer twee op de ranglijst niet alleen zaak om te winnen. Want om de kampioensaspiraties nieuw leven in te blazen was ook het neerzetten van een zo hoog mogelijke score absoluut vereist. Voorafgaand aan het treffen in Badhoevedorp bedroeg de achterstand op Kolping Boys drie wedstrijdpunten, wat uitgerekend volgende week in de slotronde van de competitie thuis tegen de lijstaanvoerder weggepoetst kan worden. Lastiger weg te poetsen zou echter het verschil in doelsaldo worden, namelijk +24 voor de koploper tegenover +13 voor AGB.

Laat op de zaterdagmiddag, terwijl de kruitdampen langzaam optrokken, wreef het AGB-kamp zich nog maar eens in de ogen. Want hun favorieten met 0-9 zien winnen, daarvan konden zij vooraf alleen maar dromen. “Wij hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt,” jubelde AGB-coach Imdat Ilgüy. Glimmend van tevredenheid incasseerde hij de vele complimenten voor het spel van zijn ploeg. Dat even later bekend werd dat Kolping Boys de eigen wedstrijd met 2-0 had gewonnen mocht de pret niet drukken. Een snelle rekensom leerde immers dat via een thuiszege met twee doelpunten verschil AGB zich volgende week kampioen zou mogen noemen. Het doelsaldo zou in dat geval weliswaar gelijk zijn, maar het aantal gemaakte doelpunten geeft dan de doorslag in het voordeel van AGB. De Amsterdammers hielden Kolping Boys uit inmmers op 2-2. Al met al nog steeds geen eenvoudige opgave, verre van dat, maar toch beslist realistischer dan het eerdere uitgangspunt van negen doelpunten achterstand in doelsaldo in te moeten halen.

Hoewel de monsterscore zulks doet vermoeden, was het zeker niet zo dat SCPB ’22 ongemotiveerd aan de aftrap verscheen. De thuisploeg opende fris en probeerde zowaar de aanval te zoeken. Pas na tien minuten kwam AGB eindelijk tot een goed uitgespeelde aanval, maar daarmee was het dan ook meteen raak. Spits Bakary Jobe, loepzuiver aangespeeld door de uitblinkende captain Edip Biberoglu, tikte eenvoudig langs doelman Desmond van de Moot in het net. De Badhoevedorpers lieten zich ondanks de tegenslag voorlopig nog niet kennen, al werd gaandeweg wel duidelijk dat AGB in technisch opzicht het (veel) betere van het spel had. Beide teams legden daarbij een hoog tempo op de mat. De bij bijna iedere aanval betrokken Jobe raakte nog een keer de onderkant van de lat, maar het duurde nog tot de veertigste minuut alvorens AGB de voorsprong wist te verdubbelen. Van de Moot verkeek zich namelijk op een houdbaar afstandsschot van Doganay Göc. Bijna direct daarna bracht opnieuw Jobe de ruststand op 0-3, waarmee de strijd voor de winst nu wel definitief gestreden was, maar de doelpuntenjacht nog volledig open lag.

Voetbalshow

Ilgüy had zijn ploeg in de rust nog wel iets mee te geven: “Het veroveren van de tweede bal moest veel beter, om zo de druk verder op te voeren.” Dat was dan ook het enige, want qua gedrevenheid viel er niets aan te merken. En het voetbal van de ploeg was soms gewoon oogstrelend, zo soepel combinerend werd de weg naar voren gezocht. Beweeglijke aanvallers als Bakary Jobe, Necati Delibasi en Adil Amghar el Yettefti waren continu aanspeelbaar, maar ook anderen doken voortdurend voor in op. Biberoglu greep in de aanvoer de absolute hoofdrol. Dat er een hoge score zou komen leek aan het begin van de tweede helft dan ook een zekerheidje, het was alleen de vraag nog hoeveel het zou worden. Als snel soleerde Amghar el Yettefti nummer vier in de touwen. Ondanks vele pogingen, zowel in de combinatie als van afstand, stokte de doelpuntenproductie daarna een tijdje. De thuisploeg liet weer eens van zich horen, maar doelman Eric Antwi liet zien dat hij deze middag niet voor spek en bonen was opgesteld.

Ruim twintig minuten voor tijd zette Delibasi de 0-5 op het scorebord, direct gevolgd door de 0-6 van Jobe. In de slotfase ging het vervolgens nog heel hard, met dank aan middenvelder Soeremly te Vrede, die in de laatste zes minuten een echte hattrick op zijn naam bracht. Waarmee er een einde kwam aan de door AGB verzorgde voetbalshow van ongekend niveau. Gedrevenheid in de vorm van voortdurend door blijven jagen op méér doelpunten was hiervoor het sleutelwoord. “Geloven jullie er nog in?,” zou Ilgüy laatst aan zijn groep hebben gevraagd. “Het antwoord was ja, waarop ik ze zei dat ze dat dan maar moesten laten zien. Nou, deze week trainden ze fantastisch en hoe goed het vandaag ging dat heb je gezien. En natuurlijk weet ik wel dat een gedegradeerde tegenstander niet meer tot het uiterste gaat, maar dit hebben wij toch echt zelf gecreërd. Terwijl normaal gesproken het scoren voor ons lastig is. Als wij dit seizoen onze vele kansen beter hadden benut, dan waren we misschien wel vier wedstrijden voor het einde al kampioen geweest.”

Als Ilgüy’s keurkorps volgende week nog een keer alles weet te geven dan is een feestelijk einde op de thuisbasis van AGB bepaald niet meer ondenkbaar.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Eerste Klasse A

Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)