Ajax blijft in het spoor van HBC met zege op ARC

Na een aantal duels met puntverlies had Ajax de weg omhoog weer gevonden, na de gelukkige zege van 2 weken geleden in Purmerend. Vorige week werd eersteklasser DVVA in de beker verslagen. Kon de weg omhoog doorgezet worden tegen ARC? De nummer 11 van de ranglijst ARC is na Alphense Boys de tweede opponent uit Alphen a/d Rijn die Ajax zaterdagmiddag tegen kwam.

De openingsfase was moeizaam vanuit Ajax perspectief. Niet dat Ajax slecht voetbalde maar het was wederom een stroeve start met veel onnauwkeurigheden. Ajax kon opnieuw mede daardoor niet vanaf minuut 1 zijn stempel erop drukken en had in ARC en hele dappere maar ook leuk voetballende tegenstander die geen ontzag had voor de medekoploper. De bezoekers kwamen zeker in het eerste kwartier zelf dus vrij regelmatig tot prima aanvallen die tot de 13e minuut niets opleverden.

Dat veranderde dus in de 14e minuut nadat Luuk Samson en vrije trap de 16 meter in stuurde waar de bal onvoldoende werd weggewerkt en pardoes voor de voeten viel van Kenno Kleyn die de 0-1 binnen schoot. Wakker worden, was het devies voor Ajax en dat geschiedde ook in de 18e minuut toen Jordi Bitter Kevin van Kippersluis vond voor de goal maar op het laatste moment werd de bal weggewerkt voordat Bitterkon uithalen voor de 1-1. Toch kwam Ajax steeds beter tot voetballen, mede gevoed door een tomeloze inzet die werd uitbetaald in de 21e minuut toen Roy Deken na een indrukwekkende solo de bal panklaar legde voor wie anders dan Bitter (1-1). Nog geen minuut later was het Abdel Malek el Hasnaoui, die dicht bij de 2-1 was maar doelman Niels de Vogel was eerder bij de bal.

Ajax moest alert blijven en mocht zijn handen dichtknijpen dat de 1-2 in de 23e minuut werd afgekeurd voor buitenspel. Toch trok Ajax de goede lijn door en bepaalde inmiddels het wedstrijdbeeld. Het kwam in die fase dan ook verdiend op voorsprong na een briljante dieptepass van Van Kippersluis scoorde andermaal Bitter beheerst de 2-1 .

Het was de fase dat Ajax nadrukkelijk solliciteerde naar de 3-1, die ook viel in de 41e minuut toen Vicenzo Schep een vrije trap op het hoofd legde van Roy Deken, die fraai scoorde. Maar ondanks dat de scheidsrechter al naar de middenstip wees, werd hij even later overruled door de assistent scheidsrechter die en vermeende duwfout zag voorafgaande aan de 3-1. Daarom bleef het 2-1 en moest Ajax na rust toch nog volle bak gaan.

Virgil Deen had zaterdagmiddag niet veel te doen, maar moest vlak na rust wel ingrijpen en deed dat goed. Met een redding in de korte hoek voorkwam hij een goal van Matt Veerhuis. Daarna zette Ajax aan en bracht het de marge naar twee. Het was Xemm Flemming die hardwerkend de bal veroverde en Dennis Trefilov aanspeelde, die daarna Tristan Buis zag staan op het randje van de 16 meter lijn. Hij haalde verwoestend uit voor de 3-1 in de verre hoek.

Zo bewees Buis maar weer eens dat hij op dit moment een basisplaats verdient na een aantal uitstekende wedstrijden en doelpunten. Het strijdlustige ARC bleef dapper maar vooral positief voetballen en kreeg in de 55e minuut zowaar weer een kans via Yassin Kaabouni. Maar Ajax schrok hier niet van en via Kevin van Kippersluis had het in de 61e minuut op 4-1 moeten komen, ware het niet dat doelman De Vries de bal uit de hoek dook.

Ajax controleerde beheerst de wedstrijd, het enige minpuntje was dat de score niet verder werd uitgebouwd werd. Want in het laatste gedeelte van deze amusante pot waren Buis maar vooral de in de afronding ongelukkige Van Kippersluis dichtbij en hogere uitslag voor Ajax. En gezien de andere uitslagen in de top 4 was deze zege geen overbodige luxe.

Middelbeek had na afloop geen verklaring voor de wederom stroeve start van Ajax, maar zag wel dat zijn ploeg de draad snel weer oppakte: “En dat is te prijzen. Als team worden we steeds meer een eenheid. De teamspirit is gewoon geweldig, zowel binnen als buiten de lijnen. En bij die 0-1 zie je gewoon dat de mannen er een schepje  bovenop gooien en ons zo collectief terug knokken in de wedstrijd.”  

Na de driepunter staat Ajax nog steeds gedeeld bovenaan: “Dat is goed, hoewel de verschillen in de top 5 overigens heel klein zijn. Dit is voor de groep een mooie uitdaging en het besef is er wel degelijk om wekelijks voor de winst te blijven gaan. We willen meer en accepteren daarom de druk en de favorietenrol die ons toebedeeld wordt. Ook de geblesseerde jongens staan te trappelen om weer deel uit te maken van deze groep en onze missie. Ze willen dolgraag en het maakt onze selectie alleen maar sterker op de den duur.”

Volgende week wacht voor Ajax een duel met AFC ’34, waarin het mogelijk de periodetitel kan pakken. Het is dan wel afhankelijk van wat HBC doet, want de gepromoveerde Heemstedenaren staan op doelsaldo bovenaan. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)