Ajax blijft trotse koploper na zege op Hoogland

Na twee speelrondes stond Ajax bovenaan, al is het natuurlijk nog vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Met Hoogland kreeg Ajax in het derde duel in ieder geval een stugge tegenstander op bezoek en mocht het proberen de competitie een goed vervolg te geven.

Ajax begon wat gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijden. Zo waren er geen basisplaatsen voor Jordi Bitter (andere verplichtingen) en Abdel Malek El Hasnaoui (op de bank), waardoor Kevin van Kippersluis in de spits startte. Ajax moest even in het ritme komen en zag Hoogland als eerste dreigend worden. Een vrije trap van Yassine Tekfaoui werd net over gekopt door Henri Kersten. Ajax antwoordde met een poging van Van Kippersluis na een te zachte terugspeelbal, maar doelman Bruins voorkwam erger.

Een paar minuten later brak Finn van Kommer het duel open. Hij ontsnapte aan de buitenspelval en zette de 0-1 op het bord. Zo werd de stroeve start van Ajax ook op het scorebord zichtbaar. Na de drinkbare kwam Ajax meer aan voetballen toe. Met een half uur op de klok kwam de bal na een corner bij Vicenzo Schep terecht die uithaalde en de 1-1 maakte. Ajax werd aanvallend sterker, al moest Virgil Deen nog wel een nieuwe achterstand voorkomen door Serif Sengul van scoren af te houden. “We speelden gewoon in een te laag tempo en dan vraag je om problemen”, blikte Sander Middelbeek na afloop terug op de stroeve openingsfase. “Naarmate de eerste helft verstreek, zag je dat we wel met volle overgave gingen spelen en de wedstrijd kantelden.”

Ajax drukte inderdaad voor rust door. Een inzet van Terzo Stemerdink werd verwerkt tot corner, waaruit Ajax ook weer gevaarlijk werd. Carlos Opoku volleyde hard op doel, maar Sengul bracht redding op de lijn. Iets later was het alsnog raak voor de Amsterdammers. Na een goede solo van Ali Akla kwam de voorzet voor de voeten van Stemerdink, die er 2-1 van maakte. Voor rust had Ajax het helemaal kunnen beslissen, maar een kopbal van Stemerdink spatte uiteen op de lat.

Na de pauze was de eerste mogelijkheid voor invaller Maurits de Baar namens Hoogland, maar zijn inzet ging hoog over. In de 53e minuut kreeg Kevin van Kippersluis de gelegenheid om na opnieuw een te zachte terugspeelbal de 3-1 te scoren, maar wederom was doelman Bruins alert. Het duel werd naar mate de tweede helft vorderde wat rommeliger, mede door veel kleine overtredingen. Daardoor bleef het spannend. Ajax leek wel de controle te hebben, maar de warmte speelde beide teams parten.

Toch werd de slotfase nog heel amusant. Zo ging Kenneth Misa Danso in de 83e minuut voor eigen succes en verloor daardoor Van Kippersluis uit het oog. Zo kon goalie Bruins de Amsterdamse inzet wederom pareren. Een paar minuten later had El Hasnaoui de 3-1 moeten maken, maar weer stond Bruins in de weg. Diezelfde doelman werd in de slotfase regelmatig naar voren gedirigeerd, omdat Hoogland er alles aan deed om de gelijkmaker te forceren. Maar de credits waren voor de andere doelman, want Virgil Deen hield Ajax bij een goede kans voor Hoogland overeind. Even later kreeg Justin Vos van Hoogland zijn tweede gele kaart en daarna kwam Ajax niet meer in de problemen.

Wederom drie punten dus, waardoor Ajax de trotse koploper blijft en met vertrouwen de derby tegen WV-HEDW tegemoet zal treden. “9 uit 3 is natuurlijk geweldig, maar zoals ik vorige week ook zei: iedere wedstrijd begint op 0-0.” Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)