Ajax doet goede zaken met winst op Hoogland

Sander Middelbeek vond vorige week na afloop van competitiehervatting dat de competitie dit weekend pas weer écht zou beginnen. Na de winterstop moet immers iedereen weer zijn draai vinden. Vond Ajax zijn draai zondag ook in Hoogland?

Ajax verscheen in Hoogland bijna op volle oorlogssterkte, buiten de afwezigheid van Roy Deken (volgend weekend weer wedstrijdfit). Ook Jordi Bitter zat weer bij de selectie. De eerste serieuze kans was voor Tristan Buis in de derde minuut, maar zijn kopbal ging ruim en meter over. Ajax nam het initiatief en kreeg in de 16e minuut na een perfecte voorzet van Ali Akla zijn tweede grote mogelijkheid, maar doelman Brander wist de bal weg te boksen voor de inkomende Buis. De Amsterdammers bleven wel de bovenliggende partij, maar zowel Ajax als Hoogland grossierden in slordigheden en dus kwam de schwung er niet in.

Dan maar middels een vrije trap, moet Abdel Malek el Hasnaoui gedacht hebben in de 18e minuut. Maar doelman Vigo Brander dacht daar anders over en ranselde de bal uit de linkerhoek. Scheidsrechter Ordelmans stond in de 23e minuut aan de basis van de 0-1, toen hij voordeel gaf aan Ajax nadat Buis getorpedeerd werd en el Hasnaoui de bal oppikte. Hij sneed de16 meter binnen en diagonaal verschalkte hij doelman Vigo Brander. Zo kreeg Ajax toch zijn verdiende voorsprong .

Maar inmiddels moest Ajax op het veld de nodige reparaties gaan uit voeren. Zo moesten Buis en Akla geblesseerd van het veld. De vervangers Kenneth Misa Danso en Kaj de Jong zijn natuurlijk een andere type spelers en Ajax had daar zichtbaar moeite mee. 

De thuisclub, die de duels niet schroomde, kon mede daardoor aardig mee komen met Ajax. Want de Amsterdammers bleven dan wel voetbalinhoudelijk de betere partij. De inzet van Hoogland zorgde ervoor dat het duel voor het oog in evenwicht bleef.  En zo moest Ajax blijven waken dat het niet tegen een blauw oog aanliep, wat bijna gebeurde in de 38e minuut toen Henri Kersten doelman Deen dwong tot een knappe reflex.

Ook na de pauze met Glenn van Zoolingen voor el Hasnaoui startte Ajax scherp en kreeg zo in de 50e minuut een prima mogelijkheid, nadat Vicenzo Schep het hoofd vond van Carlos Opoku die daarna net naast kopte.  Maar de tweede helft kreeg daarna hetzelfde gezicht als de eerste helft.

Het lukte Ajax maar niet om Hoogland, de nummer 14 van de competitie, van zich af te schudden. Toch had Kenneth Misa Danso Ajax aardig kunnen bevrijden, maar Justin de Vos haalde de inzet van de routinier van de doellijn in de 62e minuut.

En zo kabbelde de wedstrijd verder en werden de aanwezige supporters nog steeds niet verwend. Het was vechtvoetbal en veel passie en inzet die de boventoon voerden . Bijna kreeg Hoogland de rood-witte supporters van de thuisclub dan toch op de banken, toen Enzio Clark in de 78e minuut alleen op doelman Virgil Deen kon aflopen. Maar de uitstekende Deen dwong Clark naar de buitenkant, waardoor het schot wat volgde precisie miste en naast ging.

Met de geroutineerde invallers Kai Heerings en Jordi Bitter kroop de wedstrijd naar de blessuretijd, waar Luuk Oosterling namens Hoogland nog en kans kreeg, maar over schoot. Ook Ajax was dichtbij een doelpunt. De uithaal van Kenneth Misa Danso in de 93e minuut ging via een verdediger maar rakelings over.

Zo behaalde Ajax en zuinige zege in Hoogland, waar strijd en inzet het wonnen van leuk voetbal. Maar de drie punten kregen toch wel wat meer glans na de uitzege van AFC ‘34 bij de nummer 2 HBC .

Sander Middelbeek was helder in zijn conclusie na dik 90 minuten. “Het vroege uitvallen van Ali en Tristan deed ons geen goed, we waren in 1 klap twee van onze wapens kwijt. Niets ten nadele van de invallers, maar die hebben toch andere kwaliteiten. En mede door de speelwijze van Hoogland die je onbewust dwingen tot mee gaan in het vechtvoetbal, ontstond er voor het oog geen leuke wedstrijd. Maar ik ben trots , wij hebben als team ook keihard gewerkt en hebben zo de thuisclub met eigen wapens eigenlijk bestreden. Dan ben ik achteraf blij met die magere 0-1 en ook weer de 0 gehouden. Ik was trouwens niet bang dat die 0-1 niet genoeg zou zijn, want met Xamm en Carlos hebben wij ook 2 uitstekende spelers die in de lucht wel raad weten met die lange bal die zij continu spelen.”

Verder wilde Middelbeek niet ingaan op het verlies van concurrent HBC: “Ik kijk en focus mij op mijn eigen team. Eerst zelf winnen en dan pas naar de rest kijken”, waren de koele woorden van Sander Middelbeek na afloop.

Ajax kan zich nu richten op de stadsderby van volgende week, tegen Swift. Bekijk hier de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)