Ajax moet twaalfde plek aan ONS Sneek laten

Door een derde nederlaag op rij is derdedivisionist Ajax naar de dertiende plek gezakt. De ploeg van Yuri Rose ging op eigen veld met 2-3 onderuit tegen ONS Sneek, dat op die manier de twaalfde positie overnam van Ajax.

Net zoals vorige week (4-2 bij DOVO, red.) hadden de Amsterdammers grote moeite om in de openingsfase het goede ritme te pakken. ONS Sneek startte iets frisser en dat resulteerde in de veertiende minuut in de 0-1. Uit een steekbal van Michael Lanting (ex-AFC) liet Yumé Ramos doelman Ruben Zandwijken kansloos. Pas na een klein halfuur kroop de thuisploeg dichter naar de Friezen toe. Een vrije trap van Marijn Sterk werd ternauwernood gekeerd door Barry Ditewig en de daaruit volgende corner werd door Ralph Jurka ingekopt, maar op de doellijn weggehaald. Mitchell Burgzorg was ook dichtbij de gelijkmaker alleen schoot hij net naast.

In de 38ste minuut kwam Ajax alsnog op gelijke hoogte. Nadat Jack van Moerkerk in het strafschopgebied gevloerd werd, benutte Kenneth Misa Danso de toegekende penalty: 1-1. De vermakelijke eerste helft kreeg na de rust een passend gevolg. ONS Sneek kreeg de betere kansen op een nieuwe voorsprong. Twee kopballen van Lanting (rakelings naast en tegen de lat) leverden nog geen treffer op, maar in de rebound van die laatste kans tekende Martijn Barto alsnog voor de 1-2. Ajax gaf nog niet op en dacht via Ricardo Fransberg weer langszij te komen. Zijn inzet vanaf twee meter voor het doel verdween op miraculeuze wijze niet in het net.

Aan de andere kant van het veld was het wel raak. Van Moerkerk kreeg de bal in een overvol doelgebied tegen zijn hand, wat scheidsrechter Jorn te Kloeze zwaar genoeg vond voor een strafschop. Vanaf elf meter maakte Ramos geen fout. Door een snelle aansluitingstreffer van Burgzorg was de wedstrijd nog niet gespeeld: 2-3. Ajax ging vol voor de gelijkmaker, liet daardoor ook meer ruimte aan ONS Sneek en de bezoekers verzuimden via Serginho Fatima (goede redding Zandwijken) en Ale de Boer (buitenkant paal) de definitieve genadeklap uit te delen.

Door de 2-3 nederlaag heeft Ajax de twaalfde plek op de ranglijst moeten afgeven aan ONS Sneek. De Amsterdammers staan nu dertiende, met één punt minder dan de Friezen. Om die positie terug te pakken staan er nog twee duels op het programma tegen de lager geklasseerden SJC en VVOG.