Ajax scoort te weinig en laat twee punten liggen

Na de bemoedigende puntendeling in Harkema, nam Ajax het zaterdagmiddag op tegen VVSB. Na 90 minuten stond opnieuw een gelijke stand op het scorebord: 2-2.

De formatie van Yuri Rose startte met een nieuwe speler in de gelederen, Serghino Sanches. De Amsterdammers liepen in de openingsfase regelmatig achter de feiten aan en met wat meer precisie hadden Glenn van Geldorp en Tomas Arroyo namens VVSB Ajax al flink wat pijn kunnen bezorgen. Maar Ajax kwam goed weg.

Na een kleine twintig minuten spelen toen Ajax via Kenneth Misa Danso zijn eerste kansje kreeg, kantelde de wedstrijd en kwam Ajax steeds beter in het spel. Het duel dat volledig in evenwicht was, kende tussen de 29e en de 31e minuut drie hachelijke situaties waar de bezoekers met het nodige kunst en vliegwerk overeind bleven. Zo ging een kopbal via een VVSB-verdediger luttele centimeters over, smoorde de inzet van Romano de Jonghe op een meter van het doel in de kluts en tot slot was het diezelfde Romano de Jonghe die op de achterlijn de bal alsnog miraculeus bijna in het doel kreeg.

De beloning voor de Amsterdamse dadendrang volgde toch in de 38e minuut, toen Kenneth Misa Danso diep werd gestuurd en alleen op doelman Valk kon aflopen. Hij passeerde hem met een bekeken schuiver. Ajax had zich knap hersteld en ondanks de vaak prima uitbraken van VVSB, was de voorsprong bij rust niet geflatteerd. Na de pauze waren de uitstekende intenties van Ajax nog steeds zichtbaar, maar moest men continu alert blijven op de rappe buitenspelers van VVSB. Het duel van twee teams die wilden voetballen boeide. En omdat er door beide teams toch relatief veel ruimte werd weggegeven, konden doelpunten bijna niet uitblijven.

Die kwamen er dus ook. Allereerst in de 54e minuut, toen een uitstekende diepte bal van Timo van Roemburg Ricardo Fransberg bereikte. Hij kon alleen op doelman Valk af, omspeelde hem en scoorde beheerst. Er ontstond daarna nog meer ruimte voor Ajax, omdat VVSB niet wilde opgeven. Het resulteerde in kansen voor Misa Danso en een pegel op de lat van Mitchel Bormann. Voor Ajax leek er geen vuiltje in de lucht te zitten helemaal niet toen in de 73e minuut Ricardo Fransberg alweer alleen op doelman Valk kon aflopen. Ditmaal koost hij ervoor om de bal aan Ilias Boudouni te geven, wat achteraf misschien niet de beste keuze was, want de bal ging er niet in.

In de 75e minuut kreeg Ajax het deksel op de neus en maakte Peter Verhoeve de aansluitingstreffer. VVSB begon steeds meer te drukken op de Amsterdamse defensie en een spannende slotfase volgde. En de bezoekers hadden succes, want in de 90e minuut schoot Loyd van der Wilden de bal diagonaal in de verre hoek. In blessuretijd had VVSB er zelfs nog met de 3 punten vandoor kunnen gaan, maar dat wist Stephan Veenboer te voorkomen.

Bron: Marcel Wagenmakers