Ajax trekt goede lijn door tegen Alphense Boys

Na de eclatante zege op Swift (7-2) van vorige week werd iedereen rondom Ajax enthousiast. Maar men wist ook: een zwaluw maakt nog geen zomer. Op naar het duel bij Alphense Boys dus.

Met Glenn van Zoolingen in de basis ten opzichte van vorige week, ten koste van de ziekte Kenneth Misa Danso was het eerste schot van de wedstrijd op doel van Milan Stiphout namens Alphense Boys. Maar al heel snel werden daarna de rollen duidelijk. De toon werd gezet door de bij vlagen onnavolgbare Abdel Malek el Hasnaoui in de achtste minuut, toen zijn indrukwekkende solo  in de 16 meter gestuit werd. Maar Ajax nam toch al vroeg de leiding. In de elfde minuut na en heerlijke steekbal van Ali Akla werd Jordi Bitter weggestuurd en oog in oog met doelman Furtak faalde de spits niet (0-1).

Nog geen twee minuten later ging Jordi Bitter wederom er vandoor maar binnen de 16 meter werd de bal met een sliding correct volgens scheidsrechter Paarhuis van hem afgenomen, terwijl het voor het oog leek dat de bal op de stip zou belanden. Het wedstrijdbeeld was er inmiddels wel een geworden van veel goede bedoelingen aan beide kanten, maar teveel slordigheden. Waardoor met name Ajax de echte controle niet kreeg ondanks het betere veldspel en lichte overwicht.

Ajax kon zeker niet achterover leunen en ging op zoek naar de 0-2. Die had Jordi Bitter kunnen maken na een te korte terugspeelbal van Alphense Boys, was goalie Daniel Furtak was er op tijd bij. De thuisploeg deelde af en toe wat speldenprikken uit, maar meer ook niet. Bij Ajax liepen veel aanvallen via routinier Kevin van Kippersluis. Tien minuten voor rust wist hij wederom Bitter te bereiken, maar het schot van laatstgenoemde werd gekraakt. Vlak voor rust moest Virgil Deen in actie komen op een inzet van Pierre Mokanda. Hij tikte de bal met een goede reflex over, waardoor Ajax met een voorsprong ging rusten.

Na de thee kwam Ajax goed uit de kleedkamer. Al in de 47e minuut werd een schot van Abdel Malek el Hasnaoui van de doellijn gehaald worden door Frank van der Hoorn namens Alphense Boys.  Maar de thuisploeg ging goed mee en kreeg een minuut later een vrije trap op een gevaarlijke plek. Nadat de bal in twee instanties op de lat kwam, werd deze binnengeschoten vanuit buitenspelpositie. Ajax kwam dus goed weg.

Daarna pakte Ajax de draad weer op. Na een goede pass van Kai Heerings stoomde Xamm Flemming op, om zijn poging vervolgens in het zijnet te zien eindigen. Daarna ging Ajax wisselen, Vicenzo Schep verving Glenn van Zoolingen. Met zijn eerste serieuze balcontact was Schep meteen belangrijk. Hij draaide de bal naar zijn goede been en schoot de 0-2 in de linkerhoek.

Ajax ging op zoek naar meer en na ruim een uur kreeg het dat bijna. El Hasnaoui bereikte Bitter, maar zijn schot werd gekeerd door Furtak. Een kwartier voor tijd kreeg de doelman hulp van verdediger Lars Verzaal, die Van Kippersluis van de 0-3 af hield. Even later mocht Van Kippersluis in de herkansing, maar de niet te missen kans bleek niet aan hem besteed.

Maar Ajax kon in Alphen aan de Rijn zijn tweede zege bijschrijven. Trainer Sander Middelbeek was uiteraard zeer tevreden: “Iedere wedstrijd begint toch op 0-0 en dan moet je gewoon weer keihard werken en scoren om te winnen. Het ging niet makkelijk, met name in de eerste helft, maar de intentie heb ik wel gezien.” De trainer toonde zich verder tevreden met de sfeer in de kleedkamer en de honger van de spelers. “Vooralsnog krijg ik wel de bevestiging dat we deze selectie goed hebben samengesteld.” De selectie van Ajax is dit jaar een mix van routiniers en jong talent.

Volgende week krijgt Ajax bezoek van Hoogland. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)