Ajax vergaart in half duel prima uitgangspositie bij DHSC

Na de uitstekende maar vooral volwassen pot voetbal tegen JOS Watergraafsmeer van vorige week moest Ajax het opnemen tegen het in verval geraakte DHSC. Maar Ajax was gewaarschuwd, want het liet al een aantal keer punten liggen tegen mindere goden.

Op een angstvallig leeg, maar vooral nat sportpark Wesley Sneijder in Ondiep kon Olaf van der Sande al in de vierde minuut gevaarlijk worden. De nummer 9 kreeg vrij baan op de rechterflank en haalde hard diagonaal uit maar uiteraard stond Virgil Deen paraat om deze kans te neutraliseren.

Het antwoord van Ajax volgde snel, en hoe. Via een razendsnelle omschakeling vanuit de achterste linie belandde de bal op de linkerkant bij Kevin van Kippersluis, die bij de achterlijn messcherp voorgaf op de inkomende Tristan Buis. Met een bekeken wippertje deed hij de bal in het net belanden voor de 0-1.

Ajax was weer eens dodelijk efficiënt, maar de bevlogen thuisclub schroomde de aanval zeker niet en kreeg in de 16e minuut andermaal Van der Sande een prima gelegenheid om te scoren . Ook twee minuten later was DHSC dichtbij de 1-1. De vrije trap van Jens van Doorn werd subliem uit de goal geranseld door Deen. Het waren toch binnen een kleine 20 minuten drie serieuze kansen voor het tot voor kort ambitieuze DHSC.  Maar ondanks deze kansen speelde Ajax kalm, koos zijn momenten en raakte nooit in paniek.

Ajax bleef dus zijn momenten uitzoeken. Zo ook in de 23e minuut, toen Kevin van Kippersluis hard uithaalde maar doelman Niels Willemse kreeg de bal net aan onder controle. Het was uitstel van executie, want drie minuten later was doelpuntenmaker Tristan Buis op rechts de aangever van een prima voorzet, die heerlijk met de punt van de schoen werd binnengegleden door Ali Akla (0-2).

Ajax controleerde steeds meer en DHSC werd heel langzaam geneutraliseerd op het doorweekte veld , en zo domineerde Ajax het restant van de eerste helft zonder groots voetbal. In blessuretijd werden we nog even opgeschrikt door de blessure van Ali Akla, wat er in eerste instantie er ernstig uitzag (oogkas). De scheidsrechter van dienst gunde Akla de blessurebehandeling en floot meteen voor rust.

Na dik een kwartier kwam er niemand meer terug op het veld. De scheidsrechter vond het vanwege de regen niet meer verantwoord om door te spelen en besloot te staken. Het veld was op sommige plekken inderdaad een modderpoel geworden, maar toch was er enige verbazing bij de aanwezigen.

Ook trainer Middelbeek zei na afloop dat dit een beslissing was van de scheidsrechter, want de spelers wilde best verder gaan. Verder zei Middelbeek dat hij Ajax in de eerste 45 minuten andermaal erg volwassen vond voetballen en dat Ajax er lekker in zat. “Vandaar dat het jammer was dat we het niet konden afmaken, maar er is wat voor te zeggen.”

Dinsdag komt Ajax weer in actie, dan voor de beker tegen Legmeervogels op het kunstgras van De Toekomst.

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)