Jip Bartels

Ajax Zaterdag strikt uit Australië teruggekeerde Jip Bartels

Jip Bartels is vanaf het seizoen 2021/2022 weer terug te vinden op de Nederlandse amateurvelden. De 28-jarige aanvaller speelde de afgelopen drie seizoenen in Australië, maar sluit door zijn terugkeer naar Nederland deze zomer aan bij Ajax Zaterdag.

Bartels begon op jonge leeftijd met voetballen en bleek veel talent te hebben. Hij sloot aan in de jeugdopleiding van FC Utrecht en later Ajax. Bij de laatste vereniging was hij hard op weg om de A-selectie te bereiken, maar tot tweemaal toe zorgde een kruisbandblessure voor een terugslag. Vervolgens keerde hij terug naar Jong FC Utrecht, maar ook hier gooide een kwetsuur aan zijn kruisband roet in het eten. Na zijn derde revalidatie ging hij spelen voor tweede divisionist TEC, waarna hij in 2017 het plan kreeg om naar het buitenland te vertrekken. “Ik had altijd al de fascinatie om in het buitenland te voetballen en daarnaast leek het me interessant om zakelijk succesvol te worden”, vertelt Bartels. “Joël (Veltman, red.) en Davy (Klaassen, red.), mijn voormalig teamgenoten in de Ajax-jeugd, hebben me toen geholpen met het maken van een transfer door wat in te spreken via een video. Australië was een uitdaging op voetbal-, zakelijk en sociaal gebied.”

De Nederlander speelde in Australië voor Avondale FC, Preston Lions FC en Pascoe Vale SC. Bij de tweede club maakte hij zijn mooiste periode mee. “Preston Lions is een historische vereniging die in het verleden op het hoogste niveau uitkwam. Door de opzet van de nieuwe competitie zijn deze clubs helaas afgezakt, maar verder heeft de club nog alles. Tijdens dat seizoen bereikten we het kampioenschap met duizenden blije fans op de tribunes. Dat vergeet ik niet snel meer.” Intussen ging het op zakelijk gebied ook goed. Met Montessori Sports zette Bartels in Australië een bedrijfje op dat scholen helpt om meer fysieke activiteiten te integreren in hun curriculum. “Ik geloof heilig in de gouden driehoek: sport, onderwijs en kinderen. De samenwerkingen verlopen zowel online als offline en zijn werkelijk fantastisch om te doen.”

Na drie jaar had Bartels echter weer de kriebels om terug te keren naar Amsterdam om zijn vrienden en familie vaker te zien en in Nederland te voetballen. Bartels had verschillende clubkeuzes, maar besloot om voor het eerst in negen jaar tijd weer de clubkleuren van Ajax te verdedigen. Al gaat het ditmaal om Ajax Zaterdag. “De club belde mij op en ik had persoonlijk direct een goed gevoel. Het leek me daarom de juiste stap om te maken.” Het is nog even de vraag op welke positie we Bartels volgend seizoen terugzien. “Ik ben opgeleid als centrumspits, maar in Australië speelde ik eveneens een tijdlang als aanvallende middenvelder, linksbuiten en rechtsbuiten. We gaan in de voorbereiding zien waar de ploeg mij nodig heeft. De komende maanden train ik hard voor mezelf, zodat ik in juni klaar ben om de voorbereiding in te gaan.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)