Home / Algemeen / Alblas: “Die trainers inspireren je natuurlijk”
Norbert Alblas

Alblas: “Die trainers inspireren je natuurlijk”

NEC-keeper Norbert Alblas staat sinds januari van dit jaar aan de kant met een zware blessure. Een gescheurde kruisband gooide roet in het eten. Als afleiding, en uit clubliefde, besloot hij de vereniging te helpen waar hij vandaan komt: Amstelveen Heemraad. Daar is hij sinds dit seizoen assistent-trainer van het eerste elftal.

Afleiding

“Ik werk bij Amstelveen Heemraad samen met Edwin van Maas”, vertelt Alblas. “Hoewel mijn blessure de goede kant op gaat, was het voor mij een mooi moment om bij de club in te stappen. Toen bekend werd dat Edwin het zou gaan worden, heb ik hem direct benaderd hoe hij ernaar zou kijken om mij als assistent te hebben.” Alblas was bij Amstelveen Heemraad al eerder werkzaam als assistent-trainer, toen in de C1. “Ik wilde destijds kijken hoe ik het vond om te trainen. Nu was het wederom een mooie kans, deze keer voor het eerste elftal. Het is voor mij een mooie afleiding om met voetbal bezig te zijn, maar dan even in een andere rol. Bovendien is het een gezonde uitlaatklep voor me. Dat bevalt dus goed.”

Visie overbrengen

Inmiddels heeft Alblas een goed inzicht hoe het trainerschap hem bevalt. “Ik vind het super leuk en krijg een hoop vrijheden van Edwin. Mijn manier van voetballen, hoe ik over voetbal denk, probeer ik zoveel mogelijk op de jongens over te brengen. Het zijn ook gewoon vrienden van mij die in dat team zitten. Je ziet wel gewoon dat het tijd kost om je visie in een elftal te krijgen, maar dat maakt het voor mij alleen maar een mooiere uitdaging.” Dat Alblas vrienden in het elftal heeft, zit zijn trainerschap niet in de weg. “Van tevoren was ik natuurlijk benieuwd hoe dat zou gaan. Maar wat elke voetballer goed kan, is zaken op het veld scheiden van buiten het veld. Je mag op het veld wat tegen elkaar zeggen, maar na de training moet het op een gegeven moment klaar zijn. Zo zit ik sowieso in elkaar en dat is tijdens mijn trainerschap ook zo.”

De visie die Alblas probeert over te brengen, gaat uit van de aanvallende gedachte. “Ik heb een aantal trainers gehad die natuurlijk erg zijn gefocust op het voetballen. Die trainers inspireren je natuurlijk. En dan is het leuk om dat over te brengen op deze jongens, die toch op een ander niveau voetballen. Afgelopen zaterdag hebben we dan wel verloren van VVA/Spartaan, maar de eerste helft was de beste die we hebben gespeeld. Voetballend probeerden we er onderuit te spelen. Dan gaat het een keertje fout, maar als je het niet probeert dan lukt het sowieso niet. Zelf word ik als keeper gek als de bal alleen maar lang wordt getrapt zonder dat daar een idee achter zit. Dat heb ik nu ook. Dat is natuurlijk leuk voor de jongens, want elke oefening die we tijdens de training doen, daar zit een gedachte achter. Er komen elke keer dezelfde principes terug.” Eén zo’n principe is om de bal zo lang mogelijk in de as te houden. “Ik denk dat als je nu een speler van Amstelveen Heemraad naar mij vraagt, dat deze dan zegt: bal in de as, naar de zijkant, terug naar de as en weer de andere kant op.”

De principes van Alblas hebben onder meer raakvlakken met die van Ajax, waar hij jarenlang onder contract stond. “Vooral Marcel Keizer had hele leuke oefeningen. Dat probeer je dan met deze jongens ook te doen. Dat vergt wat tijd, zeker als je de oefening voor de eerste keer doet. Dan moeten ze echt even het hoofd gebruiken om te snappen hoe de oefening in elkaar zit. Of mijn keepersblik mij verdedigender naar het elftal laat kijken? Dat valt eigenlijk wel mee. Onze besprekingen beginnen bijvoorbeeld altijd over wanneer we de bal hebben. We beginnen dan ook nooit met balbezit van de tegenstander. Als je namelijk op de juiste manier en vanuit de juiste posities voetbalt en je verliest de bal, dan kan je direct drukzetten op de tegenstander. Daar probeer ik de jongens in mee te nemen.”

NEC

Alblas staat momenteel onder contract bij NEC. In Nijmegen zit het voor de doelman nog niet echt mee, want hij raakte in januari geblesseerd met een gescheurde kruisband. Nog altijd revalideert de doelverdediger: hij hoopt na de winterstop terug te zijn. “Het gaat eigenlijk steeds beter. Ik probeer na de winterstop weer aansluiting bij de groep te krijgen om over twee tot drie maanden volledig fit te zijn. Of ik dan weer gelijk tussen de palen sta in het elftal? Ik probeer daar nooit zo over na te denken. Voor mij is het belangrijkste dat ik helemaal fit wordt en ga genieten dat ik weer op het veld sta. Daarna moet ik het gewoon zien. Mijn concurrent doet het momenteel goed, maar dat betekent voor mij uitsluitend dat ik hard moet werken om ervoor te zorgen dat ik daar uiteindelijk weer kom. Maar daar durf ik nog niet aan te denken. Eerst fit worden, fit blijven en genieten: dan komen mijn kansen vanzelf”, aldus Alblas.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Hans van Beek

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)