Rob Rijnink

Alles valt op z’n plek bij het ZSGOWMS van Rijnink en Fritz

Alle teams hadden de voorbereiding achter de rug en waren volop bezig aan de eerste periode van de competitie, maar Covid-19 gooide opnieuw roet in het eten. De clubs moeten na de tweede pauze weer opnieuw beginnen. De spelers moeten in het ritme en op conditie komen. Wanneer het mogelijk is om te voetballen, moeten de clubs veel wedstrijden inhalen, maar in de tussentijd houdt de ploeg van Rob Rijnink nog altijd de status van ongeslagen.

Op 27 februari 2020 begon het allemaal in Nederland: Een 56-jarige inwoner van Loon op Zand werd als eerste positief getest op het coronavirus. Na deze man bleken steeds meer mensen besmet te raken. Op 12 maart werd geadviseerd om thuis te werken en 15 maart zaten we in de eerste aangepaste lockdown. In de tussen tijd is er van alles gebeurd.  Horeca dicht, open en nu weer dicht, sport met publiek daarna zonder en op dit moment helemaal geen amateursporten meer. Het is treurig voor alle sportfanaten, trainers en ouders die niet meer langs de lijn hun kind kunnen aanmoedigen. Rob Rijnink zit nu ook thuis op de zondagmiddag, maar volgens hem had dit allemaal voorkomen kunnen worden. “Na de eerste pauze was het helemaal niet slim om weer te gaan beginnen met voetbal. De specialisten hebben cijfers laten zien aan de KNVB, maar de Nederlandse voetbalbond had er lak aan,” volgens Rob Rijnink. Ondanks dat Rijnink het er niet mee eens was begon ook voor ZSGOWMS de competitie.

ZSGOWMS verloor in de voorbereiding, beker en competitie nog geen wedstrijd. De club is al een aantal jaar bezig om de zondag 1 terug naar de tweede klasse te krijgen en was dit seizoen goed op weg. De selectie was zo goed als intact gebleven en de club richtte ook een onder 23 op. De promotie wordt gezien als een positieve drang vertelt voorzitter Henk Fritz. Fritz is trots op de staf van het eerste elftal en ziet ook bij zaterdag 1 en de onder 23 goede getalenteerde trainers staan. De onder 23 is er dit jaar bij gekomen om de jongere talenten meer minuten te geven. Bij het eerste elftal van Rob Rijnink en Sebastiaan Fritz is er een aantal jonge spelers, maar samen met de trainer van de onder 23 overleggen de trainers welke jongens waar spelen in het weekend. Het eerste team wil graag promoveren en volgens Rijnink moet dat ook met deze selectie. De beste spelers gaan mee met het eerste en dat gaat in goed overleg. De voorzitter omarmt dat. “Door als groep te werken laten we aan de spelers en de buitenkant zien dat we serieus bezig zijn en professionaliteit uitstralen.”

ZSGOWMS zondag heeft met Rob Rijnink en Sebastiaan Fritz een duo aan het roer. “Sebas is het brein van het eerste elftal. Hij kwam een aantal jaar terug naar mij toe met allemaal ideeën over de juiste speelwijze. Ik heb dat gelezen en doorgenomen en heb tegen hem gezegd: ga jij maar met de jongens aan de slag en dan kijk ik rustig over je schouder heen,” aldus hoofdtrainer Rijnink. Fritz heeft oefenmeester 3 gehaald, maar kon niet gelijk deelnemen aan oefenmeester 2. “De KNVB heeft Sebastiaan niet de ruimte te geven om te groeien”, aldus Rijnink.

Rijnink is inmiddels 55 en vond het wel fijn om wat meer los te laten. Het duo werkt goed samen en dat heeft dit jaar geleid tot een uitstekende seizoenstart. Het lijkt dit jaar echt te gaan lukken. Grote uitslagen, ongeslagen status en in de competitie nog geen tegendoelpunten gehad, maar waarom nu wel en de jaren daarvoor niet? Het lijkt te maken te hebben dat alles dit jaar op zijn plek is gevallen. De selectie, de samenwerking en de intensiteit op de trainingen hebben een heel groot aandeel in ongeslagen status, volgens de hoofdtrainer.

Zondag 1 is kortgeleden gestart met trainen op afstand, maar daar moest nog wel wat voor aangeschaft worden, vertelt Henk Fritz. “We willen niet in de problemen komen en de trainingen voor de spelers zo aantrekkelijk mogelijk maken. De club heeft daarom geïnvesteerd in trainingsapparatuur. Grotere pionnen en meer verschillende kleuren hesjes hebben wij aangeschaft, zodat de boa’s kunnen zien dat we ons aan de maatregelen houden. Naast duidelijker maken, willen wij het ook leuker maken,” vertelt Henk Fritz. Het leuker maken van trainingen kan op verschillende manieren en daar heb je attributen voor nodig. ZSGOMWS heeft onder meer een voetvolleynet aangeschaft. “De selecties blijven hierdoor gemotiveerd om te komen trainen en verbeteren hun techniek ook nog is,” aldus de voorzitter. Het blijft voorlopig afwachten of die trainingen hun vruchten afwerpen en ZSGOWMS de lijn dit seizoen door kan trekken.

Tekst: Auke Kooreman

Foto: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)