Amstelveen Heemraad declasseert Ouderkerk in de tweede helft

Nog nooit won Ouderkerk van Amstelveen in de competitie. De eerste negen ontmoetingen resulteerden in acht overwinningen voor Amstelveen en één gelijkspel. De eerste wedstrijd van dit seizoen eindigde in een doelpuntloze 0-0. Ouderkerk had best vertrouwen in een goede afloop van deze editie van de regionale derby, want zij waren voor de competitie alweer 16 wedstrijden op rij ongeslagen thuis. De laatste competitienederlaag van Ouderkerk in eigen huis was op 2 oktober 2022, waarin Abcoude met 0-3 te sterk was. Amstelveen maakte aan die reeks een eind. Voor rust hielden beide ploegen elkaar nog in evenwicht en ging de rust in met een 1-1 stand. Na rust een ontketend Amstelveen. Met wervelend voetbal, dito acties en vijf goals was de 1-6 overwinning een juiste weergave van het krachtsverschil. 

De eerste helft was aan beide kanten niet echt heel goed, maar de wind was ook een moeilijkheidsfactor extra. Aan beide kanten ontstonden wel kansen, dan wel kansjes. Na zes minuten stoomde Ray-Jay Acheampong voor de thuisploeg op en zijn vlammende schot ging maar net naast. Drie minuten later de eerste grote kans voor Amstelveen, als Tycho Spanjer de uittrap van Dex de Wit onderschept en Ralph Groenteman wegstuurt. Groenteman draait zich vrij en bracht de bal voor de goal, maar zijn voorzet is iets te hoog voor de inlopende Max Boonstoppel en Dwayne Wondel. Marc Groenland was twee keer dicht bij een goal voor Amstelveen met zijn geweldige vrije trappen en waarbij Dex de Wit twee keer de baas was. Daan van Unen voor Ouderkerk, maar ook hier goed keeperswerk van Giovanni Santangelo. 

Halverwege de eerste helft de goal van Amstelveen. Slecht uitverdedigen wordt keihard afgestraft. Ralph Groenteman krijgt zo de bal aangespeeld en ziet Jordy Coenraad helemaal vrij staan, randje 16 en deze haalt verwoestend uit en laat Dex de Wit kansloos. Twee minuten later is het weer gelijk. Een vrije trap van Anthony Voskuilen werd verlengd door Charlie den Hertog, maar stuitte op Giovanni Santangelo. Met een simpele voetbeweging tikte Roy la Grouw toch binnen. Vijf minuten later ging het mis met Jordy Coenraad. In een duel verstapte hij zich en moest er noodgedwongen af. In blessuretijd nog de omhaal van Thijs de Dood om Ouderkerk met een voorsprong de rust in te sturen, maar zijn omhaal zag er mooier uit dan dat die effectief was. 1-1 dus bij rust.

Na rust ging het snel. Marc Groenland lanceerde Jaïr Cruden, maar die werd onderuit geschoffeld door Alex Kok. De discussie was nog was het erbinnen of erbuiten, maar de goed fluitende Kenneth Debipersad besliste dat de overtreding erbuiten was. Marc Groenland eiste de bal op, legde aan en liet Dex de Wit volkomen kansloos met een weergaloze vrije trap. Een minuut later lag de bal er alweer in. Ralph Groenteman zette gelijk druk op Roy la Grouw en ontfutselde hem de bal en schoot in de korte hoek binnen. Amstelveen op een 1-3 voorsprong. Een kwartiertje later werd het 1-4 na een snelle counter, opgezet door Dwayne Wondel. Hij stuurde Jaïr Cruden weg in een gecreëerde drie tegen drie situatie. Cruden weet op zijn beurt Zakaria Madrane te vinden en die houdt overzicht. Madrane ziet links van hem Ralph Groenteman helemaal vrij staan en speelt Groenteman aan en hij komt oog in oog te staan met Dex de Wit. Zo’n kans moet je de goalgetter van Amstelveen niet geven en zijn tweede betekende de vierde van Amstelveen.  

Met de 1-4 stand was het venijn er bij Ouderkerk wel af en Amstelveen geloofde het allemaal wel. Daar kwam verandering in toen Amir el Hadji zijn opwachting maakte, vijf minuten voor tijd. Met twee geweldige assists maakte hij nog even het verschil. Eerst stuurde hij Wouter Kadijk het bos in en zijn harde voorzet werd prima binnengelopen door Dwayne Wondel. Twee minuten later was het weer el Hadji, die nu Kadijk helemaal doldraaide met drie kapbewegingen en weer een strakke voorzet afleverde en die nu binnen werd gelopen door Jesper van Eijk. Een paar minuten later vond Debipersad het genoeg en floot voor de laatste keer. 

Volgende week is Amstelveen vrij voor de competitie, maar zal om 12 uur aftrappen voor een oefenwedstrijd tegen CSW en Ouderkerk gaat de afgelaste wedstrijd van 20 januari inhalen in Hoofddorp. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 3b

Tekst: Helmar Vercasman

Foto’s: Hans van Beek

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!