Amstelveen Heemraad wint na bliksemstart van IJmuiden

Amstelveen Heemraad kwam in de wedstrijd tegen IJmuiden binnen twee minuten op een 0-2 voorsprong en heeft de overwinning niet meer weggegeven. Ralph Groenteman scoorde vanaf de aftrap de 0-1 en een minuut later werd Groenteman in de 16 onderuit gehaald. Zakaria Madrane deed wat hij eigenlijk altijd doet, de strafschop binnen schieten. In de tweede helft kwam IJmuiden nog wel op een 1-2, maar Amstelveen trok de overwinning over de streep en deed weer goede zaken in de stand.

Amstelveen had de statistieken in zijn voordeel, want zij verloren nog nooit in IJmuiden. Sterker nog, in vijf wedstrijden kreeg Amstelveen nog nooit een goal tegen. IJmuiden moest Danny Does missen in de goal, na twee keer geel in de verloren wedstrijd tegen Real Scranang. Does werd zeer goed vervangen door de zeer jeugdige Tony Ulehake, maar hij kon niet voorkomen dat Amstelveen heel snel op voorsprong kwam. Kort na de aftrap werd de bal vanuit achterin hard ingespeeld op Max Boonstoppel en met een mooie voetbeweging lanceerde hij Jaïr Cruden die sneller was dan Nick van der Meer. Cruden kon alleen op Ulehake af en zag Ralph Groenteman goed meelopen. In plaats van zelf te schieten legde hij goed af op Groenteman en die zette de 0-1 op het niet werkende scorebord. Een minuut later werd Ralph Groenteman onderuit gehaald in de 16 van IJmuiden en zeer goed leidende scheidsrecht Verbij kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Zakaria Madrane schoot de strafschop binnen en Amstelveen leidde na twee minuten met 0-2. Amstelveen wilde meer, maar IJmuiden rechtte de rug en knokte zich in de wedstrijd. Met heel veel strijd gingen zij op zoek naar de aansluittreffer. Amstelveen had alleen geleerd van de 4-1 nederlaag tegen RODA ’23, want toen ontbrak de strijdlust en die was er wel tegen IJmuiden. Met hier en daar wat hectische situatie voor de beide goals werd er niet meer gescoord. Met 0-2 werden de kleedkamers opgezocht.

Na rust een zeer gemotiveerd IJmuiden en zij vonden snel de aansluittreffer. Uit een corner kwam de bal via-via voor de voeten van Julian Jansen en hij frommelt de bal in de goal. Met de snelle 1-2 kreeg IJmuiden het gevoel dat er meer was te halen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Deze kwam er niet, want in het heroïsche gevecht bleef Amstelveen overeind. Aan het fysieke spel van IJmuiden werd goed tegenstand geboden en er werden nagenoeg geen kansen weggegeven. Door de vele blessurebehandelingen kwam er negen minuten blessuretijd bij, maar toen scheids Verbij voor het laatst floot was de vreugde groot bij Amstelveen en blijven zij in het spoor van de beide koplopers Olympia Haarlem en Stormvogels, waarbij Olympia Haarlem op 17 december de eerste periode kan winnen als zij minimaal gelijkspelen tegen RODA ’23. Deze wedstrijd ging vorige week niet door vanwege het overlijden van clubicoon Pascal Zegwaard van RODA ’23.

Zaterdag kruist Amstelveen Heemraad in een thuiswedstrijd de degens met EDO en gaat IJmuiden op bezoek bij RODA ’23.

Tekst: Helmar Vercasman
Foto’s: Hans van Beek