Home / slideshow / AMVJ knokt zich terug na teleurstellende start: “De vrijheid van vorig seizoen heeft ons opgebroken”
Ricky Kumar

AMVJ knokt zich terug na teleurstellende start: “De vrijheid van vorig seizoen heeft ons opgebroken”

AMVJ was aan het begin van het seizoen een van de promotiekandidaten in de tweede klasse. Het tegendeel bleek echter waar, want het team van Ricky Kumar kwam na acht wedstrijden niet verder dan negen punten. Daarmee staat de club in de winterstop op de tiende plaats in de competitie. “Het is vooralsnog helaas niet zo gegaan als we dachten”, oordeelt Kumar.

De oefenmeester ging de afgelopen jaren hard aan de slag om een selectie samen te stellen die voor de bovenste plekken in de tweede klasse kon meedoen. Dat lukte, want in het seizoen 2019/2020 was het zelfs een van de promotiekandidaten. Die lijn hoopte Kumar na de coronastop door te trekken, maar dat was moeilijker dan gedacht. Na het dramatische seizoen 2020/2021, waarin ook AMVJ slechts vier wedstrijden afwerkte, bleek het team niet nogmaals in staat om hetzelfde eruit te persen. “De vrijheid van vorig seizoen heeft ons opgebroken.”

Kumar doelt daarmee op de maanden waarin AMVJ geen wedstrijden in het weekend hoefde te voetballen. “Het team is twee jaar ouder, waardoor veel spelers andere prioriteiten stellen in het leven. Dat is uiteraard begrijpelijk, maar dat breekt ons wel op. Voetbal komt bij hen simpelweg op plek vier of vijf, en dan krijg je het gewoonweg moeilijk in deze competitie. Vooral aan het begin van het seizoen was onze selectie wel erg smal, waardoor ik noodgedwongen moest kiezen uit andere spelers.”

De huidige situatie zorgt ervoor dat Kumar dit seizoen met zijn team bovenal moet overleven en de punten bij elkaar moet schrapen. “Normaal wil je als trainer naar het voetbalinhoudelijke kijken en op die manier iets opbouwen, maar dit jaar is het simpelweg essentieel dat we de punten binnenhalen. Gelukkig lukte het ons de laatste weken wel om te winnen en klommen we een beetje op in de competitie. Wat dat betreft kwam de winterstop voor ons precies op het verkeerde moment.”

AMVJ heeft dit seizoen onder meer te maken met het gemis van Tim Wulffraat. De ervaren speler was de laatste jaren zeer belangrijk voor het team, maar moest door een blessure noodgedwongen stoppen met voetballen. “We hebben zeker iemand nodig die het voortouw neemt in balbezit. Tim was een persoon die iedereen ook accepteerde binnen het team. Tegelijkertijd moet ik stellen dat Daan van Hees de laatste wedstrijden laat zien eveneens van meerwaarde te kunnen zijn. Hij had in het begin wat aanpassingstijd nodig, maar staat er inmiddels als we hem nodig hebben.”

Na de winterstop hoopt Kumar weer snel omhoog te kijken op de ranglijst, al realiseert de trainer zich dat de opgave niet eenvoudig is. “Focus nummer 1 is dat we zoveel mogelijk punten moeten binnenhalen. Normaal is dertig punten voldoende om in de tweede klasse te blijven voetballen. We hebben een sterke reeks nodig met deze ploeg.” Dan moet het voetbalseizoen met de huidige coronacrisis wel een vervolg krijgen. “Ik hoop dat de KNVB de komende maanden gaat meedenken en ook aan alternatieven gaat denken. Wellicht kunnen we de komende vijf jaar een competitie afwerken tussen maart en oktober. Anders lopen we het risico om dit elk seizoen te houden.”

Tekst: Jordi Smit