Arsenal sluit eerste oefenduel met gelijkspel af

ASV Arsenal heeft in de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding gelijkgespeeld. De tweedeklasser kwam op bezoek bij Olympia Haarlem vlak voor rust op een achterstand, maar boog deze in de tweede helft om in een 1-1 eindstand.

Waar veel Amsterdamse clubs kiezen voor een voorbereiding die begin augustus van start gaat, besloot Arsenal om de spelers met periodieke trainingsweken klaar te stomen voor het begin van de competitie. De ploeg van trainer Imro Wielkens moest zich daarom al deze maand melden om zich te bewijzen aan de technische staf, terwijl ze in augustus nog een week vrij hebben. De eerste échte krachtmeting was tegen Olympia Haarlem dat al een paar jaar in de derde klasse uitkomt. Het zorgde allerminst voor een eenvoudig duel.

De spelers van Arsenal probeerden vroeg in de eerste helft vanuit de opbouw voor gevaar te zorgen, maar uitstekend druk zetten van Olympia Haarlem voorkwam dat. Daardoor belandde de bal vaak bij keeper Youssef El Abdallaoui die dan een lange bal gaf in de richting van de ijzersterke Oseanu Doorn. De aanvaller zorgde voor de eerste kansen voor de bezoekers door enkele gevaarlijke voorzetten af te leveren. Zijn medespelers in het strafschopgebied waren echter telkens net te laat om de bal binnen te koppen.

Aan de andere kant kwam Arsenal een aantal keer goed weg. Waar Olympia Haarlem na vijftien spelen de deklat al raakte, was het vijf minuten later met een bal voorlangs en een redding van El Abdallaoui tweemaal dichtbij een voorsprong. Beide ploegen leken met de brilstand op het scorebord naar de kleedkamers te gaan, maar vlak voor de theepauze was het alsnog raak. Jessy te Paske ging op zijn eigen helft geblesseerd naar de grond. De arbiter wuifde de ogenschijnlijke overtreding echter weg en floot een paar seconden later voor een strafschop voor Olympia Haarlem. El Abdallaoui was vervolgens dichtbij een redding, maar kon de penalty niet keren.

Arsenal begon daarom met een kleine achterstand aan de tweede helft. Wielkens voerde enkele wissels door en dat was maar goed ook. Buiten het feit dat de spelers nog geen negentig minuten op het veld konden staan, was het bloedheet in Haarlem. Op het warme kunstgrasveld was het bij tijd en wijle afzien. Grote kansen waren daarom sporadisch te vinden, al gebeurde er genoeg in het duel. Na ruim een uur spelen liep de keeper van Olympia Haarlem de tegenstander omver, waarna hij de rode kaart van de scheidsrechter ontving. Wielkens gaf met zijn technische staf echter aan dat hij liever tegen elf man speelde, wat tot applaus vanaf de bank van Olympia Haarlem leidde.

De Amsterdammers bleven het laatste half uur loeren op de gelijkmaker die uiteindelijk op het scorebord kwam te staan. Na een prachtige aanval over de linkerkant van het veld kwam Ivan Sekulic schitterend bij de eerste paal en werkte hij de bal tegen de touwen aan. Het was een verdiende gelijkmaker voor Arsenal dat gelijkwaardig was aan de tegenstander. De laatste tien minuten gebruikte Wielkens nog om enkele wissels toe te passen, waarna de scheidsrechter floot voor het laatste fluitsignaal.

De oefenmeester was na afloop tevreden over de wedstrijd. “Het was leuk om de nieuwe jongens aan het werk te zien, maar we geven ook andere spelers binnen de club de kans om zichzelf te laten zien”, vertelde Wielkens. “Het is natuurlijk vooral belangrijk dat ze in deze fase van de voorbereiding zorgen voor fitheid. Tegelijkertijd proberen we ook wat dingen uit.” Zo speelde Arsenal in de eerste helft even in een 3-5-2 formatie. “We wilden zien of we konden omschakelen van ons normale systeem naar een 3-5-2. Daarop reageerde de spelers goed.”

Aangezien de wedstrijd tegen Olympia Haarlem een ideaal moment was om de getrainde onderdelen in de praktijk te brengen, vond Wielkens het volkomen logisch dat Arsenal de tegenstander met elf man liet spelen. “Als de tegenstander in de competitie een rode kaart krijgt, dan is dat uiteraard een groot voordeel. In een oefenduel is dat echter anders. Het was een fijne tegenstander om tegen te spelen en we hebben veel kunnen proberen. Nu gaan we ons weer richten op aankomende week.”

Tekst: Jordi Smit