Bekeravontuur AFC eindigt bij Vitesse

Het bekeravontuur van AFC ging donderdag verder in Arnhem. Eerst werd op Sportpark Goed Genoeg afgerekend met Eredivisionist PEC Zwolle, met goudhaantje Wessel Been. Dezelfde Been was ook belangrijk in de daaropvolgende ronde in Volendam tegen de plaatse RKVV. Nu wachtte Vitesse, wederom een tegenstander van formaat. Het was ook niet de eerste keer dat de ploegen elkaar troffen, in 1989 trof men elkaar ook voor de beker. Na de reguliere tijd stond het 2-2, waarna Vitesse het duel besliste na strafschoppen.

In een schamper gevuld GelreDome, maar wel met circa 600 supporters uit de hoofdstad, traden de Amsterdammers in hun sterkste basisopstelling aan. Bij de thuisploeg ook een sterk elftal. Davy Pröpper was toch fit genoeg bevonden om te starten en maakte zijn rentree nadat hij langdurig geblesseerd was.

In de beginfase had AFC vooral de bal, maar het team wist niet tot een mogelijkheid te komen. De eerste kans van de wedstrijd was voor Vitesse, nadat AFC een hoekschop niet goed wist weg te werken. Pröpper jaagde de bal over het doel van Gijs van Zetten. 

Menigmaal zakte Vitesse in om ervoor te zorgden dat de Tweede Divisionist het spel ging maken. De inspeelpasses waren echter niet altijd zuiver. Arbiter Alex Bos trad na twaalf minuten spelen handelend op, nadat Dominik Oroz een AFC’er neerhaalde halverwege de helft van de thuisploeg. De vrije trap, als variant genomen, had niet het gewenste effect. De bal hobbelde namelijk over de achterlijn.

Halverwege de eerste helft werd het AFC wel moeilijk gemaakt. Na een te riskante pass kon Vitesse wat terug doen. De inzet van linksback Mica Pinto werd gepareerd door Van Zetten, een tweede poging van een Vitessenaar kon ook gekeerd worden door de doelman van AFC. Echter was het derde schot, van Pröpper, onhoudbaar voor de goalie. De routinier zette de thuisploeg op een 1-0 voorsprong.

Na de achterstand nam AFC steeds meer risico, waardoor de Arnhemmers mogelijkheden kregen in de omschakeling. Een schot van Gyan de Regt kwam tegen het lichaam van Van Zetten. Af en toe werd de thuisploeg echt gevaarlijk, maar Vitesse wist de voorsprong niet uit te breiden.

Aan de aftrap van de tweede helft verscheen een gewijzigd AFC. Wessel Been, de matchwinnaar van de voorgaande beker kwam in het veld voor spits Oussama Siali. Vitesse wisselde Oroz voor Giovanni van Zwam. Bij de Arnhemmers had er vast peper in de thee gezeten, want de ploeg van trainer Edward Sturing schoot uit de startblokken. Er stond een scrimmage voor het Amsterdamse doel, maar aanvoerder Milan Hoek kon de bal opruimen. 

Een splijtende pass van Million Manhoef zorgde dat De Regt tegenover de Amsterdamse doelman kwam. Van Zetten verkleinde zijn doel goed, waardoor de voorsprong niet werd verdubbeld. Aan de andere kant werd invaller Wessel Been gelanceerd en wilde de bal over doelman Markus Schubert lepelen, maar zijn inzet werd omgezet in een corner. Deze hoekschop leverde een hachelijk moment voor Vitesse op, want de bezoekers waren tweemaal eerder bij de bal. Echter wisten The Reds niet de gelijkmaker op het wedstrijdformulier te krijgen.

Door de minimale voorsprong bleef Vitesse beducht voor een gevaarlijke Amsterdamse aanval. De ploeg van trainer Benno Nihom zette meermaals de thuisploeg onder druk om zo een fout te forceren. Een goede voorzet van Matthijs Jesse kwam bij Been, maar de kopbal ging rakelings over het doel van Vitesse-doelman Schubert. Het inbrengen van de rappe Jesse zorgde voor meer gevaar, halverwege het tweede bedrijf ontfutselde hij de bal en stoomde op richting het vijandige strafschopgebied. Zijn voorzet bereikte Been niet, want hij bleef niet op de been. Gelijk daarna wel een goede kans voor Vitesse, maar de thuisploeg kreeg de bal niet in het Amsterdamse doel.

AFC moest doelman Van Zetten danken dat het nog maar 1-0 in het GelreDome stond. Hij hield zijn ploeg veelvuldig op de been en keerde veel aanvallen. Zo ook een kwartier voor tijd, na goede poging De Regt en  Amine Boutrah. Wel scoorde Vitesse de 2-0, maar de grensrechter stak snel zijn vlag in de lucht. En hij had het juist, Vitesse stond buitenspel voorafgaand aan de treffer.

In de laatste fase van het duel namen de Amsterdammers meer risico en werd het meermaals dreigend voor het Vitesse doel, maar de pogingen waren niet scherp genoeg. En wat een mogelijkheid drie minuten voor tijd . Een ware scrimmage voor het doel van Vitesse, maar AFC slaagde er niet in om de bal over de lijn te krijgen. De Amsterdammers hadden zeker de gelijkmaker kunnen scoren. In de blessuretijd kwam uitblinker Van Zetten nog mee naar het Arnhemse strafschopgebied, maar zijn collega doelman hield het doel schoon.

Ondanks goede reddingen van Van Zetten en het harde werken van AFC werd niet de volgende ronde van het KNVB-bekertoernooi bereikt. Vitesse bekert door en zit in de koker voor de loting van de kwartfinale.

Bekijk hier alle foto’s van Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC