Home / Algemeen / Benno Nihom sluit ‘project’ AFC (zaterdag) af: “Ik moet mijzelf niet opbranden”

Benno Nihom sluit ‘project’ AFC (zaterdag) af: “Ik moet mijzelf niet opbranden”

Benno Nihom is bezig aan zijn laatste maanden als trainer van zaterdag Hoofdklasser AFC. Na drie seizoenen heeft de oefenmeester voor zichzelf besloten het team, dat hij zelf heeft opgebouwd, achter zich te laten. Nihom zal zich volgend seizoen volledig richten op zijn baan als hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen.

Het project is af. Toen Nihom in 2015 begon, wist hij al dat de kans groot zou zijn dat het na drie seizoenen klaar zou zijn. Het resultaat: twee kampioenschappen op rij en momenteel een veertiende plek als nieuwkomer in de Hoofdklasse A. “Dit seizoen merk ik dat de combinatie van twee teams als hoofdtrainer niet altijd even makkelijk is. Zowel fysiek als mentaal. Mensen die mij kennen, weten dat ik er alles voor doe. Voor dit jaar is het prima, omdat geen van beide ploegen er onder lijdt, maar ik moet mijzelf niet opbranden als mens en als trainer. Natuurlijk is het moeilijk om het achter mij te laten. Dit is een rationele keuze.”

De oefenmeester is erin geslaagd om het zaterdagelftal binnen de club weer op de kaart te zetten. Volgens hem zijn alle doelstellingen volbracht. “We hebben iets gebouwd wat geweldig is. Jonge spelers hebben de kans gekregen, oud-spelers van de club zijn teruggekomen. Er zijn zelfs clubs die dit hebben overgenomen, een groot compliment voor ons. De rek is er zeker nog niet uit. De club wilde graag dat ik door zou gaan, net als de spelers. Op dit moment kan er een nieuw traject worden ingezet en nieuwe stappen gemaakt worden om een stabiele Hoofdklasser te worden. Voor mij waren er voldoende uitdagingen om door te gaan, maar nog één jaar is te pittig. Het mag niet ten koste gaan van mijn werk bij Ajax.”

Aangezien hij bij de eredivisionist nog een contract heeft tot de zomer van 2019, heeft dat zijn prioriteit. De kans bestaat dat Nihom daarnaast niets zal doen. “Dat is ook wel eens lekker. Tijd voor andere dingen. Bij andere clubs in de keuken kijken, mijzelf verrijken. Eerst willen we dit seizoen goed afmaken. Daar heb ik ontzettend veel motivatie voor. En de glans gaat er zeker niet af, mocht het onverhoopt niet lukken.”

Foto’s Tom Poederbach