Blauw-Wit Beursbengels sleept in knotsgek kwartier zege uit het vuur

Zaterdag tweedeklasser Blauw-Wit Beursbengels heeft zich op bezoek bij EDO gerevancheerd van de onverwachte nederlaag vorige week tegen DVVA (3-0). De ploeg van Jean-Paul van Zoghel en Ronald van de Meent kwam in een hectisch laatste kwartier met tien man terug van een 2-1 achterstand: 3-5.

In de eerste helft hadden de Amsterdammers kennelijk geen les geleerd van de wanvertoning een week geleden. Het was passief, bloedeloos en gevaarlijke momenten zaten er aan beide kanten lange tijd niet in. Vanuit het niets werd na een halfuur de score geopend door Bob Kemper. Vlak voor rust kregen de bezoekers de volgende tegenslag te verwerken toen Serginio Eijken (onbeheerst doorglijden) met een directe rode kaart alvast kon vertrekken. Op dat moment gaf niemand nog een stuiver voor de kans van Blauw-Wit Beursbengels.

Ondanks het ondertal waren de Amsterdammers na rust herboren en namen de wedstrijd zelfs in handen. Dat leidde na een uur spelen zelfs tot de gelijkmaker. EDO-doelman Alex Bindenga keerde een hard schot van Zion Linger en in de rebound tikte invaller Mo Moufid de 1-1 binnen. Even later leek het zelfs 1-2 te worden, maar een vrije trap van Smajic eindigde op de lat. Direct daarna had EDO de leiding weer te pakken. Opnieuw niet fel genoeg verdedigen gaf spits Jeroen Ketting de mogelijkheid om de 2-1 te maken.

In het laatste kwartier toonden de bezoekers enorm veel veerkracht. Na een fraaie slalom stelde Donovan Mijnals Linger in staat om de stand gelijk te trekken. Mijnals was vrij snel hierna wel trefzeker uit een strafschop, nadat uitblinker Erwin Smajic onderuit werd gehaald. Smajic was een ware plaag voor de Haarlemse verdedigers en leidde vervolgens ook de 2-4 voor Mickey Wever in.

In plaats van op balbezit te spelen, bleven de Amsterdammers in de blessuretijd aanvallen. Daar kon EDO van profiteren. Invaller Dion Esajas bracht in de 93ste minuut de spanning terug in de wedstrijd: 3-4. De thuisploeg ging er vervolgens nog een keer voor, stuurde zelfs Bindenga mee naar voren bij een hoekschop, alleen wist doelman Youssef el Abdallaoui nu van geen wijken. De sluitpost had tevens het overzicht om de bal razendsnel naar Smajic de werpen. De aanvaller kon de bal hierna in het lege doel werken voor de 3-5 eindstand.

Gezien het spelbeeld van de tweede helft een volkomen terechte, maar – vanwege het spelen met tien man – ook een verrassende overwinning voor Blauw-Wit Beursbengels. De Amsterdammers klommen hierdoor naar de vijfde plaats. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.