Bliksemstart Blauw-Wit Beursbengels voldoende voor zege op EDO

Blauw-Wit Beursbengels heeft de derde plaats in de zaterdag tweede klasse A weer in handen. De ploeg van Jean-Paul van Zoghel en Ronald van de Meent liep vorige week op bezoek bij laagvlieger HBOK averij op, maar herpakte zich goed tegen het geroutineerde EDO. Na een 5-0 voorsprong liet de promovendus een beetje de teugels vieren: 5-3.

Binnen tien minuten was het duel eigenlijk al gespeeld. Op dat moment leidden de Amsterdammers met 2-0. Met een fraaie passeerbeweging maakte Donovan Mijnals de openingstreffer en de spits was even later bij een mooie aanval de aangever op aanvoerder Tommy Janssen, die doelman Alex Bindenga met een schuiver in de verre hoek kansloos liet. De thuisploeg bleef de bovenliggende partij, maar was erg slordig in de voortzetting van kansrijke aanvallen.

EDO kon zich iets herpakken en wist ook een paar keer dreigend voor het doel van Youssef El Abdallaoui te verschijnen. Toch kon aan de andere kant de 3-0 niet voorkomen worden. Mijnals was na een halfuur heel attent door goed te anticiperen op een te korte terugspeelbal, omspeelde Bindenga en schoof heel eenvoudig zijn tweede van de middag binnen.

Na de rust gaf Janssen bijna een cadeautje weg aan de gasten uit Haarlem, maar zijn terugspeelbal op de op zijn verkeerde been staande doelman, ging tot zijn grote opluchting naast. Blauw-Wit Beursbengels zette weer even aan en liep uit naar 5-0. Eerst voltooide Mijnals zijn hattrick door een strafschop te benutten – nadat hij deze over moest nemen vanwege te vroeg inlopen – en vervolgens reageerde Erwin Smajic goed om een gekraakt schot alsnog te promoveren tot doelpunt.

Deze 5-0 was kennelijk het sein voor de thuisploeg om er een potje van te maken. Het was eigenlijk wachten op een monsterscore. Slordigheden, apatisch verdedigen en geen oog meer hebben voor medespelers gaf EDO echter de kans om aanvallend weer een beetje dreigend te worden. De 5-1 van Richie Yeboah, twintig minuten voor tijd, leek een eretreffer, maar het onnodige gerommel van de thuisploeg kreeg een steeds nijpender karakter. Een kwaal waar de thuisploeg wel meer last van heeft en zodoende zelf zijn eigen tegenstander wordt.

Een kwartier voor tijd wist Yeboah met een halve volley de 5-2 te scoren en vijf minuten voor tijd werd het zelfs 5-3 door verdediger Joes Blakborn. Verder kwamen de bezoekers niet, ondanks dat het spel van Blauw-Wit Beursbengels steeds onzekerder vormen aannam. De riante voorsprong bleek uiteindelijk voldoende om er alsnog drie punten aan over te houden.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.