Een mooi voetbalgevecht aan het einde van het jaar

Boeiend voetbalgevecht tussen Sporting Martinus en SCPB’22 eindigt in 2-2

De laatste officiele speeldag in de zondag tweede klasse B is geëindigd met een spectaculair gelijkspel tussen koploper Sporting Martinus en uitdager SCPB’22: 2-2. Alle Martianen zullen het meest tevreden zijn met dit resultaat, aangezien ze uit een vrijwel geslagen positie een 0-1 en 1-2 achterstand goed wisten te maken. Onder meer een schitterende scrimmage voor het doel in een alles of niets poging, ver in de blessuretijd, zorgde voor het enerverende gelijkspel, waardoor beide teams in de titelrace blijven met naaste concurenten ZSGOWMS en op gepaste afstand RODA’23.

SCPB’22 greep in de eerste helft meteen het initiatief en de eerste kansen waren dan ook voor de ploeg van aanvoerder Ralf Fenne. Een buitenspelsituatie – en afgevlagd – weerhield Dave Hertog van een doelpunt. Niels Vahlkamp mikte op de paal en ook Bas Pel kreeg zijn kansen en mogelijkheden. Aan de andere kant moest SCPB doelman Rene de Jong op zijn hoede zijn voor enkele gevaarlijke uitbraken van de thuisploeg.

Thom Leenen was dreigend op rechts, maar het kappen naar zijn linderbeen haalde de snelheid te vaak uit de aanval. Sporadisch kwam er een directe voorzet. Die kwam er wel over links, maar dan waren de hulptroepen nog niet in de vijandelijke 16.5 meter, of in juiste positie. Overal was dubbele mandekking bij Martinus geregeld, om de bloedlinke aanval van de Badhoevedorpers onschadelijk te maken. SCPB draaide de duimschroeven stevig aan bij de thuisclub. Het duel boeide, het was bij vlagen tactisch en een heerlijke open wedstrijd. Beide teams gingen er volledig voor.

Martinus liet zich niet van de wijs brengen door alle doelpogingen tegen. De rood-gelen probeerde wel bij vlagen te temporiseren, maar was ook zeker niet te angstig om met het gas erop vooruit te voetballen. Opnieuw Pel (kopbal over en zijnet), Hertog en Dinkgreve kregen dotten van kansen, maar het vizier moest nog wat beter afgesteld worden. Yannick Rosenboom redde knap op een inzet van Hertog.

Na rust leek SCPB de wedstrijd snel te willen beslissen. Na een prachtige aanval over meerdere schijven wist Ralf Fenne de 0-1 tegen de touwen te schieten en leek SCPB zich te verzekeren van de zege, want het was al de gehele eerste helft de bovenliggende partij. Echter, de mentale veerkracht en teamgeest van Martinus is ongekend dit seizoen. Knokkend voor iedere meter, basistaken uitvoerend en druk naar voren willen houden zorgde er voor dat SCPB af en toe in de achteruit moest in de tweede helft. Het was nota bene rechtsback Siem Klok, goed aangesloten en vrijgelaten, die vrijwel uit het niets een schot op doel loste en deze viel pardoes, buiten bereik van De Jong, in de winkelhaak, 1-1.

Klok heeft 1-1 gescoord

Het duel werd wat steviger. Arbiter van Pinxteren had in fases zeker geen gemakkelijke middag, horend bij dit topduel, waar beide ploegen niet voor elkaar onder wilden doen. Voor SCPB betekende de gelijkmaker het startschot voor een nog hogere versnelling. De jacht was opnieuw ingezet. Goed combinerend stak SCPB over van eigen helft op de helft van de tegenpartij. Martinus had zijn zaken piekfijn georganiseerd. Met de vele wissels die beide trainers toepasten werd het niveau niet minder, het bracht juist frisse benen en nieuwe energie. Sem van Bruggen, net in het veld voor Martinus, zag zijn schot tegen de paal van De Jong belanden. Dat zou in die fase wat teveel van het goede zijn geweest, Martinus bleef wel af en toe dreigend eruit komen.

De wedstrijd eindigde na een heerlijk voetbalgevecht in een gelijkspel. Het was eerst Pel die SCPB op een verdiende 1-2 zette. Pel, plaaggeest van Martinus en met enige regelmaat betrokken bij discutabele momenten, nam sportief revanche door koelbloedig af te ronden.

Wat niemand daarna meer verwachte maar toch gebeurde. Het was SCPB dat controleerde, nog mogelijkheden voor het doel kreeg en de hoeken opzocht op vijandelijk grondgebied. Het had blijkbaar niet gerekend op een alles op niets poging van het inmiddels moegestreden Martinus. Als een duvel uit een doosje was het Jay Day die in de chaos van het moment de 2-2 binnenfrommelde. Dat er na afloop over en weer verschillende emoties werden getoond hoorde eventjes bij het voetbalgevecht dat door beiden was geleverd.

Pel zorgt voor 1-2

Tom Verhoek blikt terug op 2022, een jaar om nooit te vergeten voor Sporting Martinus: “Twee periodetitels, een kampioenschap en herbstmeister. Zondagmiddag waren er veel persoonlijke problemen. Na ZSGOWMS en RODA’23 waren er een aantal spelers niet in staat om op 100% te spelen of om überhaupt te voetballen. Zo misten wij onze keeper, linksback en rechterverdediger. SCPB was de betere ploeg en het was voor ons wennen om verdedigend met twee spitsen te gaan spelen. Maar uiteindelijk zit er zoveel karakter in mijn ploeg, dat is ongekend. Wij komen 1-2 achter en maken diep in blessuretijd nog de 2-2. Wat qua spelbeeld misschien onverdiend was. De volgende feiten liegen niet: we blijven ongeslagen in de tweede klasse. Over heel 2022 hebben wij achtentwintig wedstrijden gespeeld met een gemiddelde van 2,32 punt per wedstrijd. Ik ben echt ongelofelijk trots op deze ploeg!”

Foto’s: Jos Spitteler

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma voor de zondag tweede klasse B

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!