Boeiende derby met JOS Watergraafsmeer is prooi voor Ajax

Wederom een mooie Amsterdamse derby dit weekend in de Vierde Divisie. Ajax kreeg bezoek van JOS Watergraafsmeer.

Voor Ajax was het een domper dat Jordi Bitter, met 7 goals topscorer, vanwege een blessure afwezig was. Toch was de start voor Ajax grandioos, want bij de allereerste echte aanval scoorde Vicenzo Schep beheerst de 1-0 nadat Tristan Buis keurig het overzicht behield bij deze snelle uitbraak. Dat was al in de vierde minuut.

Het was de opmaat voor een heerlijke pot voetbal, waar in grote delen JOS uitstekend aan de bal was maar waar Ajax dodelijk efficiënt omging met de kansen die het zelf kreeg. Nadat in de 7e minuut Kevin van Kippersluis namens Ajax in het zijnet schoot had JOS twee minuten later een niet te missen kans op 1-1 toen Ayrton Dol voor bijna een leeg doel naast schoot.

De bezoekers, die met name op rechts veel snelheid en dreiging aan de bal hadden via onder andere Moubarak Adouch en Martin Campbell, waren regelmatig de Ajax-verdedigers te snel af. Maar de voortzetting voor de goal vond men niet of was er niet.  Ajax moest alert blijven, want het veldspel van JOS was continu dreigend in de openingsfase. Maar Ajax was uitstekend georganiseerd en hield de rijen gesloten. Regelmatig kon het zelf gevaarlijk uitbreken.

Zo ook in de 22e minuut, toen Tristan Buis gestuit werd op 20 meter van de goal. Specialist Vicenzo Schep krulde daarna de vrije trap richting de bovenhoek, waar op het laatste moment doelman Bas Schol zijn vingertoppen nog tegenaan kreeg. 

Ajax bleef JOS ondertussen keurig opvangen en kwam daarna zelf razendsnel tot een tegenaanval. Zo zagen we onder andere de voorzet van  Ruben Ligeon via een carambole net naast gaan en vlak daarna was Tristan Buis met zijn schot dichtbij succes.  Het bleef in het vervolg van de eerste helft een rare wedstrijd, omdat JOS gewoon prima voetbalde maar voor het doel geen eindstation had. Terwijl Ajax ondertussen voor het oog ijzig kalm bleef en geduldig op zijn kansen bleef loeren . 

Dat gebeurde ook in de 43e minuut, toen een uitstekende dieptepass van Gillianno With Tristan Buis bereikte. Hij mocht alleen op doelman Schol aflopen. De uitstekende spelende Buis schoof beheerst de bal in de rechter benedenhoek voor de 2-0. 

Ook na rust was de eerste kans weer voor Buis, die de voorzet van Ligeon maar net overschoot. Ook in de tweede helft speelde JOS verdienstelijk. Maar Ajax had zijn zaakjes zo formidabel op orde dat het nooit twijfelde aan een goede afloop en zelf bleef anticiperen op de ontstane ruimte die er voldoende was bij vlagen. Toch was Joël Amakodo namens JOS in de 71e minuut dichtbij de aansluitingstreffer. Nadat Virgil Deen tijdens het uitlopen weggleed stond de solide spelende Roy Deken vervolgens  op de doellijn om de betrouwbare sluitpost te assisteren.

De wedstrijd bevond zich in de laatste fase, waar JOS langzamerhand het vertrouwen begon te verliezen in een goede afloop omdat Ajax vanmiddag gewoon onvermurwbaar was. Uiterst solide, hard werkend speelde Ajax gewoon een meer dan prima wedstrijd. Dat werd maar weer eens geïllustreerd in de 78eminuut, toen er een schoolvoorbeeld werd afgeleverd van inzet en beleving door Buis. Met een uiterste krachtsinspanning werd de bal nog op de achterlijn binnen gehouden en vervolgens voorgegeven. In een woud van spelers en benen kwam de bal terecht bij invaller Kaj de Jong, die hard uithaalde voor de 3-0. 

Het duel leek wel gespeeld, totdat scheidsrechter Tiesinga in de 88e minuut een correcte tackle op de bal van Carlos Opoku zowaar bestrafte met een strafschop. Het was Boris Santen die het cadeautje daarna verzilverde voor de 3-1.

Maar kenmerkend voor de wilskracht van Ajax  werd er in de slotminuut opnieuw gescoord. Ajax sloeg wederom toe in de omschakeling. Het was de prima ingevallen De Jong die mede-invaller Kenneth Misa Danso vrij zag staan. Zo kon de routinier simpel de 4-1 binnen schieten en zo kwam de topscoorder aller tijden bij Ajax op 90 doelpunten. 

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond het scorebord op 4-1 en menigeen die deze uitslag alleen op Teletekst pagina 894 zou zien, zal gedacht hebben dat het een makkie was voor Ajax. Echter de waarheid was toch echt anders.

JOS Watergraafsmeer speelde grote delen van de wedstrijd een prima pot voetbal. Maar het kon eenmaal aangekomen bij de 16 meterlijn daarna niet meer overtuigen. Ajax daarentegen was zaterdagmiddag messcherp in de omschakeling en mede door en prima organisatie en een uitmuntende  wedstrijd mentaliteit gaf het weinig weg.

“Allereerst hebben we deze week de draad gewoon opgepakt en hebben de klokken spreekwoordelijk met elkaar even gelijk gezet na de nederlaag tegen AFC’34. We hebben vandaag gewoon vanaf de eerste minuut laten zien dat wij graag wilde winnen en zo konden we de teleurstelling van vorige week ombuigen naar nu iets positiefs”, aldus Middelbeek na afloop.

“Natuurlijk is het lekker dat je snel op 1-0 komt en dat we daarna een prima fase van JOS overleven en vlak voor rust dan ook nog eens 2-0 scoren. In de tweede helft hadden we de controle, maar ik vond dat we niet geweldig speelden. Ik wist overigens wat JOS zou gaan doen en we hebben dat uiteindelijk ook prima opgevangen.”

Verder is Middelbeek blij met zijn brede selectie, die hard voor elkaar werkt: “Dit is weer een knappe teamprestatie. We zijn dus niet afhankelijk van bijvoorbeeld Jordi Bitter, al is het natuurlijk erg jammer dat hij niet meedeed. Maar nu stonden er weer andere spelers op.”

Zo blijft Ajax voorlopig het beste in het spoor van koploper HBC. De Heemstedenaren komen zondag nog in actie. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)