Boeiende topper TOB – TOS Actief eindigt onbeslist

Onder grote publieke belangstelling en slechte omstandigheden hebben TOB en TOS Actief elkaar in een boeiende wedstrijd elkaar in evenwicht gehouden. Zonder dat het duel echt spectaculair werd verveelde de wedstrijd tussen de nummers 3 en 1 in Zaterdag 4c nooit.

In de eerste helft hadden beide teams veel last van de schuin over het veld staande harde wind. Hierdoor was goed voetbal bijna niet mogelijk. Toch probeerden beide teams er het beste van te maken op een moeilijk bespeelbaar veld. Dit zorgde voor de eerste kans van de wedstrijd door TOB. José Bebeto Ngeze werd de diepte in gestuurd en kwam oog-in-oog met doelman Hidde Hof, maar zijn lob vloog over het TOS Actief doel heen. De reactie van de gasten liet niet lang op zich wachten. Via TOS Actief topscorer Tom Schoonderwoert die goed diepte zocht, maar zijn inzet werd door TOB-er Job Bruin gekraakt en tot hoekschop verwerkt.

Na een kwartier spelen was het TOB dat het dichtst bij een openingstreffer was. Moamar Heerenveen anticipeerde goed bij een te zachte bal in de opbouw, onderschepte de bal en gaf een afgemeten voorzet op Ngeze. Deze bracht de bal bij Sergay Gemin, die in het vijfmetergebied de bal tegen de lat werkte waarmee TOS Actief met de schrik vrij kwam. Halverwege de eerste helft kregen de oost-Amsterdammers de kans om op voorsprong te komen. Robel Andom kon vanaf de zijkant tot diep in het TOB strafgebied komen en trok de bal vanaf de achterlijn terug. De eerste inzet kon TOB doelman Giorgio Kuiper nog keren maar de tweede inzet werd tegen de arm van Dave Dekker aangeschoten, die op de doellijn stond. De uitstekend fluitende Sven Koning kon niet anders dan een strafschop geven. TOS Actief aanvoerder Hidde Boonstra ging achter de bal staan en dacht de bal door het midden binnen te schieten, maar met een enorm goede reflex keerde Kuiper de strafschop en hield zijn ploeg op de been. Hierna werden de beide teams iets voorzichtiger en waren beide defensies hun aanvallende opponenten de baas. Vlak voor rust waaide een voorzet van Kristian Loohuis nog op de lat boven Kuiper, maar hier bleef het verder bij. Zo brak de rust aan met een 0-0 stand.

Bij aanvang van de tweede helft was de wind iets gaan liggen, maar werd deze vervangen door stevige regen. Dit maakte het moeilijk bespeelbare veld nog slechter, waardoor aan beide kanten diverse spelers moeite hadden op de been te blijven. Het beeld van het einde van de eerste helft werd ook dat van de tweede helft. De verdedigers van zowel TOB als TOS Actief gaven weinig tot niets weg aan de vijandelijke aanvallers zodat de doelmannen Giorgio Kuiper en Hidde Hof weinig tot niet in actie hoefden te komen. TOS Actief spits Schoonderwoerd probeerde het nog met een afstandsschot maar deze vloog over. Een gevaarlijke uitbraak via dezelfde speler werd door Dave Dekker onschadelijk gemaakt en tot hoekschop verwerkt. Zo leek de wedstrijd op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, totdat de ploeg van trainer/coach Radjin de Haan in de 78e minuut vanuit het niets toesloeg. Robel Andom dribbelde naar binnen en schoot vanaf 20 meter de bal in de verre hoek en zette zo de stand op 0-1 voor de gasten.

Er restte TOB niets anders dan alles-of-niets te gaan spelen in een poging alsnog de gelijkmaker te forceren. Verdediger Nick Koch werd door naar voren gedirigeerd en moest met lange ballen gezocht. TOB knokte voor wat het waard was maar de TOS Actief achterhoede wist van geen wijken. Met nog vijf minuten de klok kwam een hoge bal bij Gemin terecht die zijn kopduel won en Nick Koch vond op elf meter van het TOS doel af. Zijn inzet vloog via de onderkant van de lat achter Hof en zette zo de verdiende 1-1 op het scorebord. De thuisploeg probeerde ook nog de overwinning uit het vuur te slepen maar zover kwam het niet. En uiteindelijk terecht want deze wedstrijd verdiende geen verliezer.

Zo blijft het gat tussen koploper TOS Actief en nummer 2 TOB drie punten terwijl de ploeg van trainer/coach Remco van Twiller nog één inhaalwedstrijd heeft. TOS Actief ontvangt komende zaterdag De Meteoor op het eigen sportpark. TOB gaat op bezoek voor de derby tegen de winnaar van de eerste periode sv Kadoelen. Bekijk hier de stand en het programma in Zaterdag 4c