Frans Bouman

Bouman koploper met Sloterdijk: “Club staat als een huis”

De zondagselectie van de Amsterdamse voetbalclub Sloterdijk maakte dit seizoen een reële kans om naar de vierde klasse te promoveren, maar het coronavirus gooide roet in het eten. “Uiteraard was het de kers op de taart geweest als we dit seizoen waren gepromoveerd, maar dat is nu niet meer van belang. Uiteindelijk is het met het coronavirus veel belangrijker dat iedereen gezond blijft”, vertelt hoofdtrainer Frans Bouman.

Teampotentieel

De oefenmeester heeft de afgelopen jaren met zijn team flinke stappen vooruit kunnen zetten. “Het eerste jaar dat ik met Harm Elgersma (teammanager, red.) en Paul Flammang (assistent-trainer, red.) bij de club aan het werk ging, zijn we vijfde geëindigd. Vervolgens zijn we in het tweede jaar gestart met een compleet nieuw elftal, waardoor we het spel konden verbeteren.” De eerste keeper van Sloterdijk raakte in dat seizoen echter geblesseerd, waardoor de club het maar liefst zeven wedstrijden zonder hem moest stellen. “Toen hebben we een keeper van de veteranen gehad en die deed het eerlijk gezegd fantastisch.”

Dit seizoen kreeg Bouman er een aantal spelers bij. “Onze voorhoede deed het dit seizoen fantastisch, want zij maakten met elkaar meer dan veertig doelpunten. Dat is natuurlijk fijn om in je elftal te hebben, omdat het je verdediging simpelweg ontlast. Met andere woorden heb ik op papier een uitstekend elftal en dat lieten we dit seizoen ook zien.”

Ontwikkelingen

Sloterdijk stond koploper in de vijfde klasse met een gelijk aantal punten met nummer twee JSV Nieuwegein, al had het elftal van Bouman nog een wedstrijd in te halen. Volgend seizoen gaat de club wederom voor promotie. “Voor mijn gevoel hebben we zeker nog een aantal spelers erbij nodig om de vierde klasse aan te kunnen. Als onze betere spelers weggaan, dan wordt het een dingetje. Maar dat zien we dan wel weer.”

Bouman is vooral trots wat hij tot nu toe al heeft neergezet. “Ik heb samen met mijn staf kunnen bereiken wat we van tevoren in ons hoofd hadden. Daarin zijn Harm en Paul naar mijn mening van onschatbare waarde geweest, want je doet het altijd mét elkaar. Je hoort regelmatig trainers zeggen dat zij het allemaal hebben bereikt, maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. De club met Jan Scholte als voorzitter en mensen eromheen, staat écht als een huis.”

Trainerstoekomst

De oud-international binnen het Nederlandse zaalvoetbal vindt het nog altijd leuk om trainer te zijn. “Het houdt je jong en zorgt voor ontspanning.  Momenteel ben ik 64 jaar oud, maar vind het nog altijd heerlijk om op het veld te staan. Ik zeg weleens gekscherend dat ik de Dick Advocaat van de amateurvoetbal wil worden, maar dat is koffiedik kijken. Een aantal keer heb ik al meegemaakt dat ik een jaar niets had, en ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik voel me nog jong, dus kan er in principe nog jaren tegenaan. Momenteel heb ik het enorm naar mijn zin bij Sloterdijk. We hebben verlengd voor volgend seizoen, daarna zien we weer verder.”

Bouman hoopt vooral dat de coronacrisis snel wordt opgelost. “Eerlijk gezegd vind ik het verschrikkelijk voor de mensen die overlijden aan het virus. De KNVB heeft volgens mij een wijs besluit genomen, want uiteindelijk is er meer dan voetbal in het leven. In plaats daarvan wil ik mijn petje afdoen voor het verzorgend personeel dat fantastisch werk verricht”, aldus Bouman.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Sloterdijk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)