Home / slideshow / Buitenboys-captain John: “In de Premier League of bij Buitenboys, gevoel blijft hetzelfde”

Buitenboys-captain John: “In de Premier League of bij Buitenboys, gevoel blijft hetzelfde”

Buitenboys baart dit seizoen met een 13-2 en 10-0 overwinning opzien in de derde klasse. Aanvoerder Collins John ziet ten opzichte van vorig jaar een positieve verandering in zijn team. “We zijn volwassener geworden en scherper op trainingen, waarmee de focus enorm is. Dat zie je uiteindelijk terug in de competitiewedstrijden.”

John schitterde jarenlang op de velden van onder meer FC Twente en Fulham. Daarnaast speelde hij twee interlands voor het Nederlands elftal. Vijf jaar geleden moest de aanvaller gedwongen stoppen en besloot hij het trainersvak in te gaan. Aangezien hij tien minuten van Buitenboys af woont, besloot hij bij de Almeerse club ervaring op te doen. “Sinds ik trainer ben bij Buitenboys, is mij elk jaar gevraagd om bij het eerste elftal aan te sluiten. Daarop heb ik drie tot vier jaar ‘nee’ gezegd, maar vorig jaar begon het weer te kriebelen. Ik ben een voetballiefhebber die ervan houdt om met zijn teamgenoten te dollen, te winnen en na de wedstrijd in de kleedkamer te ouwehoeren. Dat vind ik allemaal geweldig. Dan maakt het niet uit in welke kleedkamer je zit. Of dat nu in de Premier League of bij Buitenboys is, het gevoel blijft hetzelfde.”

Buitenboys ging met 23 doelpunten in twee competitiewedstrijden boven verwachting van start. John maakte daarvan zélf 9 treffers. “Natuurlijk is het als spits fijn om doelpunten te maken, of het nu in de Eredivisie is of de derde klasse”, vertelt John, die als aanvoerder eveneens het teamproces in de gaten houdt. “We winnen momenteel dan wel dik, maar mochten we een paar wedstrijden met slechts één of twee doelpunten verschil winnen dan zijn het ook drie punten. Ruim winnen kan gewoon niet altijd. We moeten rustig blijven, vertrouwen hebben in het proces en als groep aan onszelf werken. Dit is een momentopname met een fase waarin alles goed gaat, maar het kan ook een keer de andere kant opgaan.” Volgens John levert hoofdtrainer Mark Steur puik werk af. “De trainer geeft een bepaalde frisheid in de groep, doordat hij op een positieve manier aanwezig is. Bovendien is hij heel duidelijk met zijn plan welke speelstijl hij wil hanteren. Je ziet gewoon dat de groep daar heel goed op reageert. We spelen met veel druk vooruit en zeer aanvallend voetbal, al besteedt hij aan de organisatie achterin en op het middenveld natuurlijk eveneens aandacht. Als een ploeg dan twee keer op rij overtuigend wint, dan gaat iedereen in het proces geloven.”

De Almeerse vereniging hoopt de komende weken de positieve resultaten een vervolg te geven. Aankomende zaterdag komt Buitenboys in actie tegen AH ’78, waarna een thuisduel tegen JOS Watergraafsmeer op het programma staat. “Het is eerlijk gezegd altijd lastig om een uitwedstrijd tegen AH ’78 te spelen. Ook al wonnen we daar vorig jaar met 0-4, wil dat zeker niet zeggen dat het dit seizoen eenvoudig wordt. Het blijft gewoon een volwassen ploeg die vecht tot het einde. Desondanks hebben we vertrouwen in ons eigen kunnen.” De 34-jarige voetballer vindt het lastig te zeggen waartoe Buitenboys dit seizoen in staat is, omdat de club in een nieuwe competitie zit. “Persoonlijk ken ik wel een aantal tegenstanders, maar het is altijd even aftasten wat de onderlinge verhoudingen zijn. We hebben twee wedstrijden gehad die goed gingen. Nu is het week na week kijken wat er te halen valt. Een ding is zeker: we zitten goed in de competitie en dat moeten we volhouden.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Omroep Flevoland

Send this to a friend