Buitenveldert krijgt jeugdopleiding met regionale status

De jeugdopleiding van Buitenveldert krijgt de regionale status. Dit is de hoogst haalbare certificering voor een amateurvereniging. Ron Zoon zal donderdagavond 12 maart het certificaat namens de club in ontvangst nemen. Jeugdvoorzitter Sebastian Reyn vertelt wat er de afgelopen jaren binnen de jeugdopleiding van de club heeft plaatsgevonden.

Komende 12 maart om 19:30 uur zal Marco Neuvel namens de KNVB naar Buitenveldert komen om het certificaat aan Ron Zoon te overhandigen. Ron Zoon is vrijwilliger van de Amsterdamse club en hij en een groot aantal andere vrijwilligers hebben volgens Reyn een belangrijke rol gespeeld in het proces. “Ron Zoon heeft de afgelopen jaren enorm veel gedaan om dit certificaat te krijgen. Overigens geldt dat voor heel veel mensen binnen de club, want er gaat een flink proces aan vooraf.”

Voordat we het certificaat in ontvangst mochten nemen, moest de club eerst aan een aantal criteria van de KNVB voldoen. Deze criteria staan allemaal in het Kwaliteit- & Performance programma van de voetbalbond. Volgens Reyn voldeed Buitenveldert al aan grofweg 80% van deze criteria, maar de club moest voor de andere 20% nog hun best doen. “Eigenlijk zijn er, naast een aantal voetbaltechnische dingen, drie hoofdzaken die we ervoor hebben gedaan. Allereerst hebben we met zijn allen samengezeten om een jeugdvoetbalbeleidsplan op te stellen. We hebben daarbij simpelweg besproken wat voor club we nu zijn en wat we nou eigenlijk willen bereiken.”

“Daarnaast hebben we ook een medische commissie opgericht, die hadden we namelijk nog niet. Deze commissie organiseert ehbo-cursussen en legt ook uit hoe om te gaan met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Er is al een aantal mensen die aan een cursus hebben deelgenomen, zodat zij in actie kunnen als er wat gebeurd. Het derde belangrijke punt is dat we drie vertrouwenspersonen hebben aangesteld binnen de club. Daar kunnen mensen die zich zorgen maken, niet veilig voelen of om wat voor reden dan ook, in gesprek gaan.”

Gelijke kansen
Ondanks alle verbeteringen, ziet Reyn het certificaat echter nog lang niet als het plafond. Hij deelt enthousiast zijn ideeën over de toekomst. “We willen de technische staf herinrichten en ook willen we, in lijn met de KNVB, een aantal dingen anders doen. Zo willen we dat jongens en meisjes meer gemengd voetballen en daarnaast willen we het ‘gelijke kansen’ project van de KNVB ondersteunen. Dit houdt in dat de beste spelers in de onderbouw niet bij elkaar worden gezet, maar we meer streven naar een mix. De kwaliteiten zijn op jonge leeftijd namelijk nog niet zo goed te zien. Op deze manier kunnen de jonge spelers en speelsters zich beter ontwikkelen.”

Tekst: Mitch Marinus

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)