Buitenveldert-keeper Oomen trekt voorsprong over de streep

SC Buitenveldert heeft zijn tweede competitieduel winnend afgesloten. De Amsterdammers gaven tijdens de eerste speelronde nog een 4-1 voorsprong uit handen tegen Wartburgia, maar zaterdagmiddag won de club met 1-2 van EVC.

Bekijk hier de uitslagen en stand in Zaterdag 3b

Eenvoudig ging het niet voor Buitenveldert. Tegenstander EVC speelde in een 5-3-2 opstelling (aanvallend 3-5-2), waarmee de bezoekers niet goed om konden gaan. Daardoor kwam Buitenveldert in de beginfase nauwelijks aan voetballen toe en wist het lastig de vrije man te vinden. Na een kwartier spelen veranderde dit spelbeeld echter en kwam het elftal van trainer Tijn Hammer steeds verder richting het doel van EVC. Rond de dertigste minuut was het raak. Akke Pennin stormde vanaf het middenveld op, schoot op doel en zag de bal vervolgens in de hoek verdwijnen: 0-1. In de fase die volgde, deelde Buitenveldert bij tijd en wijle wat speldenprikjes uit, maar tot grote kansen leidde het niet. Daardoor ging het met een lichte voorsprong de rust in.

Buitenveldert wist dat de tegenstander in de tweede helft moest komen en drong daarom in de openingsfase van de tweede helft nog niet echt aan. Door een ongelukkige situatie in de Amsterdamse verdediging kwam EVC na een uur spelen echter op 1-1, waardoor Buitenveldert weer moest komen. Het gehanteerde systeem van EVC bood Buitenveldert eveneens kansen, want het zorgde ervoor dat de thuisclub zo nu en dan één-op-één moest verdedigen. Een diepe bal van Jeffrey van Goethem bereikte daardoor eenvoudig Nizar Rahou, die uitstekend zijn lichaam tussen de bal en de verdediger zette. Vervolgens stond hij alleen voor de keeper, waardoor het slechts een koud kunstje was om Buitenveldert weer op voorsprong te zetten. Buitenveldert leek daardoor met de overwinning ervandoor te gaan, maar in de slotfase leek het alsnog fout te gaan. Buitenveldert was ervan overtuigd dat het een penalty moest krijgen, maar de scheidsrechter besloot anders. Even later legde de arbiter aan de andere kant de bal wél op de stip vanwege hands. Daardoor leek het voor Buitenveldert opnieuw mis te gaan in de slotfase, maar Jules Oomen kroonde zich tot man van de wedstrijd door de inzet van EVC te keren.

Het gaf de overwinning voor Hammer extra glans. “We wilden ons goede spel van het duel tegen Wartburgia graag voortzetten tijdens deze wedstrijd”, legde de oefenmeester uit. “Het was echter niet eenvoudig. De ontlading toen Oomen de penalty pakte, was natuurlijk erg fijn. Verder was het een redelijk opgaande wedstrijd met kansen aan beide kanten. EVC heeft een ploeg die hard werkt, dus dat was soms moeilijk voor ons. We moesten soms wat sneller de bal rond laten gaan om het gaatje te vinden. Dat gebeurde te weinig. Desondanks is dit een fijne afsluiting van de wedstrijd.”

Tekst: Jordi Smit