Buitenveldert verpest laatste titelhoop van Blauw-Wit Beursbengels

Blauw-Wit Beursbengels lijkt zich erbij te hebben neergelegd geen kampioen te worden van de zaterdag tweede klasse A. De Amsterdammers leden tegen stadgenoot Buitenveldert de eerste thuisnederlaag sinds het trainersduo Jean-Paul van Zoghel en Ronald van de Meent ruim een jaar geleden het roer had overgenomen: 1-4.

Met een achterstand van vijf punten en nog drie wedstrijden te gaan, moet het heel raar lopen, wil BOL er niet met de titel vandoor gaan. Dat had Blauw-Wit Beursbengels na een indrukwekkende inhaalrace zelf aan zich te danken. Na het puntenverlies vorige week tegen laagvlieger HBOK hadden zij tegen de nummer drie iets goed te maken. Alle ijver zorgde in de openingsfase echter voor een remmende werking. Buitenveldert had slechts honderd seconden nodig om de leiding te pakken. Martin Campbell bood Donny van de Pol een uitgelezen mogelijkheid, waar de topschutter wel raad mee wist: 0-1.

Vanaf dat moment mocht Blauw-Wit Beursbengels in de achtervolging. De thuisploeg kreeg de betere kansen, maar deze werden net zo makkelijk onbenut gelaten. Een schot van Donovan Mijnals werd gekraakt, Zion Linger vond het zijnet en diezelfde Linger – in de heenwedstrijd nog de matchwinner met de enige treffer – schoof de bal even later rakelings voorlangs het doel van de bezoekers. Buitenveldert kon er slechts sporadisch uitkomen, maar toonde deze keren aan uiterst effectief te zijn. Nadat Nabil Ezzahri op de rand van het strafschopgebied onderuit werd gehaald, prikte aanvoerder Björn Ouwehand de vrije trap op fraaie wijze binnen voor de 0-2 ruststand.

Net als in de eerste helft kreeg Buitenveldert ook vlak na rust vrij snel een enorme mogelijkheid. Nu mikte Van de Pol net naast. Vier minuten later lag zijn tweede treffer (de 29ste van de competitie) alsnog achter doelman Mostafa Youssef, die de afwezige Youssef el Abdallaoui (huwelijk) verving: 0-3. Daarmee was de wedstrijd na vijftig minuten al beslist. Mickey Wever was dicht bij een eretreffer, alleen verdween zijn omhaal langs de verkeerde kant van de paal.

De buit was binnen voor Buitenveldert, dat invaller Nizar Rahou de score vijf minuten voor tijd zelfs zag opvoeren naar 0-4. De aanvaller kreeg alle tijd om uit te halen en liet Youssef met een geplaatst schot in de verre hoek kansloos. Bij het ingaan van de blessuretijd deed Diego Medina iets terug namens Blauw-Wit Beursbengels en werd de eindstand bepaald op 1-4.

“Buitenveldert was veel effectiever”, was het duidelijke oordeel van Van Zoghel. BOL is uit zicht en voor een ticket voor de nacompetitie (via ranglijst of periodetitel) moet Blauw-Wit Beursbengels nog aan de bak. Datzelfde geldt voor Buitenveldert. De ploeg van Wilfred den Breejen kan over twee weken de koppositie in de derde periode overnemen van Jong Holland, maar heeft ondertussen ook last van Monnickendam, dat de Amsterdammers in de nek hijgt.

Maandag een uitgebreide samenvatting en reacties op onze Wedstrijd van de Week.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.