Cees Smaal brengt WVHEDW van mineur in extase

Hoe de sfeer binnen een minuut honderdtachtig graden kan draaien. In de 94ste minuut kreeg WVHEDW een gelijkmaker van Forum Sport te verwerken en leek een laat gelijkspel in te maak. In plaats daarvan draaide invaller Cees Smaal alles direct vanaf de aftrap om. Door een late 3-2 zege klimmen de Amsterdammers over Forum Sport heen naar de zesde plaats in de zaterdag eerste klasse A.

Een interview werd onderbroken door supporters die Smaal wilden bedanken voor zijn doelpunt. “Ik moet nog bijkomen”, riep er eentje, een kwartier na het laatste fluitsignaal. The man himself ging daar vrolijk in mee. “Kon je hart het nog aan?” Hij kon deze treffer zelf ook goed gebruiken. “Op zo’n manier terugkomen is fantastisch. Helemaal als je niet zo vaak speelt. Er zat heel veel frustratie en emotie in het juichen.”

De spits is sinds dit seizoen naar het tweede plan verschoven. De afgelopen twee seizoenen was hij de vaste keuze in de punt van de aanval, totdat trainer Kees Oostermeijer besloot voor een ander type spits te kiezen. “Als spits zijnde wil je altijd spelen. Voor jezelf voelt het dan als een degradatie wanneer je met het tweede mee moet. Opeens donder je ernaast, terwijl ik vind dat ik niet veel onder doe voor de andere spitsen.”

Tegen Forum Sport stond Lennart Bril in de punt van de aanval. Zijn diepgang moest het wapen zijn van de Amsterdammers. In de eerste helft lukte het hem niet om een echte kans te creëeren. Daarin was hij overigens niet de enigste. In een niet al te beste fase voor de rust leek een brilstand halverwege het logische gevolg, totdat de thuisploeg twee keer besloot aan te zetten. Berend Schoute kopte raak uit een voorzet van Ashraf Azzouz en Mick van Moerkerk profiteerde van een rebound die Forum Sport-doelman Jurrian Jouvenaar moest toelaten na een schot van Bril: 2-0.

Vlak na de hervatting kwam het antwoord van de gasten uit Voorburg. Doelman Jordy Heimens zag er niet goed uit bij een op het oog onschuldig afstandsschot van Joshua Steenvoorden: 2-1. Gelukkig voor de thuisploeg herstelde Heimens zich vervolgens goed om een aantal keer handelend op te treden en de gelijkmaker lange tijd te voorkomen. Aan de andere kant had Mick van Moerkerk de beslissing op zijn schoen, maar terwijl de vleugelaanvaller de bal in de verre hoek wilde plaatsen, raakte hij deze volledig verkeerd.

Een Haags kwartiertje, met enkele hachelijke momenten in het Amsterdamse strafschopgebied, bracht Forum Sport ook niet de gelijkmaker waar het naar zocht. Totdat de blessuretijd bijna verstreken was. WVHEDW-verdediger Rico Bouwmans probeerde een schot te blokken, dat van richting veranderde en Heimens op het verkeerde been zette: 2-2. Forum Sport dacht hiermee de gelijkmaker te pakken te hebben, alleen Smaal maakte direct daarna een einde aan de ijdele hoop van de gasten.

Vanuit de aftrap werd de spits, twintig minuten voor tijd ingevallen voor Bril, de diepte ingestuurd en passeerde hij Jouvenaar met een schot in de korte hoek. Een kleine oerknal kwam los bij de 27-jarige Smaal. “Op een veel beter moment heb ik ze niet gemaakt”, glunderde de matchwinner. “Twee jaar geleden in de eerste klasse verloren we zo’n pot of speelden we gelijk. Dit is ‘koning’.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.

Foto’s Jan Vonk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)