Chelton Linger

Chelton Linger stopt na 13 jaar met selectievoetbal

Na 13 seizoenen stopt Chelton Linger deze zomer met selectievoetbal. Twee jaar geleden streek hij neer bij FC Aalsmeer. Hij gaf toen direct aan dat Aalsmeer zijn laatste club zou worden en dat hij hoopte nog een jaar of drie te voetballen.

Maar het werd uiteindelijk niet het afscheid zoals hij het zich had voorgesteld. “Ik had vanaf de start van dit seizoen last van een peesblessure, dat herstelde langzaam. In januari was ik eindelijk weer fit”, vertelt Linger. Hij hoopte in de tweede seizoenshelft nog van waarde te zijn, maar had net één wedstrijd in het tweede gespeeld, toen het seizoen werd stopgezet: “Ik scoorde wel direct, dus kan in ieder geval zeggen dat ik één op één liep dit seizoen”, lacht hij.

Toch begon hij zich af te vragen of hij dit nog een seizoen wilde: “Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik mezelf niet meer genoeg kon motiveren. Stel je voor dat ik weer geblesseerd zou raken. Daarnaast was ik afgelopen seizoen al trainer van FC Aalsmeer zaterdag 3 en ben ik bezig met het UEFA C-diploma. Ik ga me nu focussen op het trainerschap. Om te kunnen groeien moest ik een keuze maken: voetballen of trainer zijn.”

Wat voor trainer hij wil worden, heeft hij al precies in gedachte: “Dat is een combinatie van drie trainers waar ik zelf heel erg veel van heb geleerd. De eerste is Cor ten Bosch. Ik speelde onder hem bij AFC en ondanks dat we veel nieuwe spelers hadden, werden we meteen kampioen. Hij is echt een verbinder. Ook heb ik heel veel geleerd van Imdat Ilguy bij OFC. Imdat is echt een prestatietrainer, hij zegt waar het op staat. Dat kan soms hard zijn, maar als je daarnaar luistert, weet je dat je echt stappen gaat maken. En de derde is Mark Evers, die mijn trainer was bij Swift. Hij was als trainer echt onderdeel van het team, we zaten gewoon op één level.”

“Als ik een mix van die drie word, word ik de beste trainer in het amateurvoetbal”, zo is Linger overtuigd. “Maar dat is onmogelijk”, voegt hij er aan toe. De ambitie om als trainer ook de top van het amateurvoetbal te halen, is in ieder geval aanwezig: “Misschien alleen niet als hoofdtrainer, maar als assistent, waarbij ik me bijvoorbeeld focus op het beter maken van de aanvallers.” Maar komend seizoen focust hij zich gewoon weer op het derde van Aalsmeer: “Ik kan daar nog hartstikke veel leren als trainer, over hoe je communiceert, spelers beter maakt. Als ik klaar ben met UEFA C, wil ik meteen door met UEFA B, dus in de toekomst ga ik mijn oude trainers zeker benaderen om mee te kijken.”

Hij kijkt terug op een voetbalcarrière vol hoogtepunten: “Het kampioenschap bij AFC, topscorer van Amsterdam bij OFC, het bereiken van de bekerfinale met Swift… Het zijn te veel mooie momenten om op te noemen.” Hoewel Linger dus stopt met selectievoetbal, hangt hij zijn schoenen toch nog niet definitief aan de wilgen: “Ik heb een vriendenteam opgezet bij Pancratius. We worden daar de zaterdag 2, een team met een aantal jongens vanuit de top van het amateurvoetbal. Dus iedereen die in de competitie komt bij Pancratius zaterdag 2: pas maar op. Ik denk dat we lachend kampioen worden”, sluit hij af.

Foto: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)