Clubs zoeken de samenwerking

Het Amsterdamsche Voetbal is mediapartner van de Voetbal Agenda

In Amsterdam zijn veel voetbalverenigingen, maar de verschillen tussen de clubs kunnen best groot zijn. Zo hebben sommige verenigingen enkel senioren teams, terwijl de ander een reusachtige jeugdafdeling heeft. Afgelopen dinsdag kwamen bestuursleden van verschillende verenigingen bijeen in de kantine van DCG, om van elkaar te leren. Daarnaast werd de samenwerking met elkaar gezocht. De Nouri Foundation was eveneens aanwezig, om meer te vertellen over de projecten van de stichting in de stad.

Naast de bestuursleden was wethouder Sofyan Mbarki (Sport) aanwezig, samen met enkele ambtenaren die elke dag bezig zijn met voetbal. Ook de KNVB was present, om vragen te beantwoorden en waar nodig handvaten aan te bieden. Een sfeerverslag.

De avond werd afgetrapt door DCG-voorzitter Samir Allilti. Hij is erg tevreden met de opkomst van de bestuursleden, van elkaar kan men immers leren. DCG is de grootste vereniging in West en daar is hij trots op. Veel kinderen uit de buurt komen met plezier voetballen en veel gaat er goed bij de club, maar ook DCG kan altijd meer vrijwilligers gebruiken.

Het stokje werd overdragen aan wethouder Mbarki, die onder meer sport in zijn portefeuille heeft. Het college heeft ambitieuze plannen met de Voetbal Agenda, waarbij de verenigingen in Amsterdam ook worden ondersteund. De Voetbal Agenda bestaat uit vier pijlers.

Lees hier meer over de Voetbal Agenda

Een van de pijlers is het beteugelen van de commerciële voetbalscholen. Daar wilde de wethouder nog een punt maken. Er zijn namelijk voetbalclubs waarbij een commerciële voetbalschool echt onderdeel uitmaakt van de vereniging, terwijl dat schuurt. “Een commercieel bedrijf maakt gebruik van iets dat door de Amsterdammers is betaald, dat klopt niet.” Mbarki verwacht dat de gemeente gaat ingrijpen in dit soort situaties. Een ander punt dat hij wil maken gaat over de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet. “De bezuinigingen op de (verduurzaming van de) sportaccommodaties gaan ons ook raken. En dat maakt mij boos. We hebben een uitdaging…” Wel gaf de wethouder aan dat de gemeente vet op de botten heeft, maar op de langere termijn gaat dit ook voetbalverenigingen raken.

Clubs in gesprek

Maar er waren ook vooral veel positieve, inspirerende gesprekken tijdens de avond. Zo ging een groep in gesprek over het onderwerp scheidsrechters, terwijl andere clubs spraken over vrijwilligers. In een andere hoek werd gesproken over de wensen van leden, hoe kan je meer aanbieden aan de leden? Ook gingen clubs in gesprek met wethouder Mbarki.

Door de vele gesprekken zijn clubbestuurders huiswaarts gekeerd met nieuwe ideeën, onder andere over:

  • Hoe ze het niveau van hun trainers kunnen verhogen
  • Het mogelijk maken van reanimatiecursussen in samenwerking met de Nouri Foundation
  • Hoe ze meer scheidsrechters kunnen werven.

Ook wethouder Mbarki kan aan de slag. Samen met de clubs gaat hij een plan maken om aan meer goede scheidsrechters te komen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)