Collectief falen tegen HBC leidt bekerexit SDZ in

HBC heeft zondag tweedeklasser SDZ uit de districtsbeker geknikkerd. De derdeklasser was de gewijzigde ploeg van Kai Meeuwsse veel te slim af en bezorgde de Amsterdammers een forse 1-5 nederlaag.

“Misschien is dit het juiste moment. Het is een beetje cliché wat al die trainers zeggen, maar beter nu dan in de competitie”, zei Meeuwsse na de verliespartij. “Het is nu makkelijk om te zeggen: ik heb helemaal niks met die beker. Dat heb ik ook nooit gehad. Maar de groep wilde dit jaar ver komen in de beker. Ze hebben bewezen hoe graag ze dat wilden.”

De oefenmeester had zijn basiself op zeven plaatsen gewijzigd ten opzichte van de gewonnen competitiewedstrijd tegen Hooglanderveen (2-0). Zo was er voor het eerst dit seizoen een basisplaats voor de van een blessure teruggekeerde Tim Klaasen-bos. De spits kreeg ook de beste kans voor de Amsterdammers in de eerste helft. Zijn vrije trap werd door doelman Bram Verhage ternauwernood naast getikt.

Op dat moment keek de thuisploeg al tegen een 0-1 achterstand aan. Lucas van Straalen werkte de bal na een kwartier niet goed weg, Wouter de Bruijn pikte deze op en liet de jonge doelman Steff de Borst kansloos. Tien minuten na de openingstreffer had de Robin van de Linde er ook 0-2 van kunnen maken. Jeroen de Bruijn bezorgde de bal bij de spits, die deze vervolgens naast het doel deponeerde.

Vlak na rust viel de tweede Heemsteedse alsnog. Met een geplaatst balletje in de verre hoek liet Jeroen de Bruijn de keeper kansloos. Hierna probeerde SDZ pas een beetje van zich af te bijten. Het resulteerde al snel in de aansluitingstreffer. Romello Austin ontdeed zich van zijn directe tegenstander en gaf de bal mee aan invaller Lennart Bril, die voor de 1-2 tekende. Austin was in deze fase de gevaarlijkste man bij de Amsterdammers. De buitenspeler, overgekomen van RODA’23, schoot even later echter recht op de vuisten van Bram Verhage.

Twintig minuten voor tijd besloot Meeuwsse achterin één-op-één te gaan spelen. Een gevalletje ‘gegokt en verloren’, bleek achteraf. Met drie doelpunten in een tijdsbestek van vijf minuten liep HBC uit naar een 1-5 overwinning. Bij een afstandsschot van Jesse van Loon zag De Borst er niet goed uit en vervolgdns bekroonde Eric Liefting zijn invalbeurt met twee treffers.

Hij had zijn spelers vooraf nog zo goed gewaarschuwd: voor trainer Jasper Ketting (“een prima trainer”) en de selectie van HBC die na de promotie van vorig seizoen ook nu wil doorstoten. “Als je denkt dat het allemaal vanzelf gaat, zie je dat het niet gebeurt”, vervolgde Meeuwsse. “Er is niet één iemand die heeft gefaald. Iedereen heeft het slecht gedaan. Een collectief falen.”