Door: Robin Punt
‘De ‘nieuwe’ regel bestond altijd al, maar werd nooit ‘goed’ toegepast. In het nieuwe seizoen wil de KNVB daar meer de nadruk op leggen‘.
Terwijl de (beker)competitie op het punt staat van beginnen, loop ik met mijn voeten in het zand over het strand aan de Middellandse zee. De Regio Noord was laat en door omstandigheden konden we niet eerder op vakantie. Niet minder leuk natuurlijk en daar waar het in Nederland een hittegolf was, is er hier een heerlijk briesje en rond de dertig graden.
Belastbaarheid
Erg benieuwd naar het begin van de competitie; sommige collega’s hebben er al een halve competitie op zitten, al zoveel wedstrijden hebben ze in de voorbereiding gefloten. Soms teveel, dat meteen al overbelasting of een blessure op de loer liggen. Ik zeg er niets (meer) van, want het fluiten / actief bezig zijn met je hobby c.q. passie brengt voor de meesten plezier, dat is alleen maar leuk en voor de clubs natuurlijk ook dat er weer liefhebbers zijn die de oefenpotjes willen begeleiden.
Begeleiden
Begeleiden is ook het nieuwe woord binnen de KNVB, de term rapporteur (u kent ze wel, de mannen die in de grijze regenjassen die staande achter een boom de scheidsrechters afbranden of de hemel in prijzen) is sinds dit seizoen verbannen en gewijzigd in “begeleider”, waarin de nadruk ligt in het ontwikkelen van de scheidsrechter. Op zich een ontwikkeling waar ik zeer achter sta; beter de scheidsrechter helpen in zijn ontwikkeling en handvaten mee geven waar ze wat mee kunnen, dan altijd maar punten aandragen die niet goed gingen. Die soms ook weer tot bevreemding zorgden, omdat het dan wel eens leek of de beste rapporteur naar een andere wedstrijd was geweest. Athans, in de ogen van de scheidsrechter. Het is natuurlijk een feit dat deze ontwikkeling mede is ingegeven door de afname van het aantal actieve scheidsrechter…………..en zonder ‘scheids’ geen wedstrijd. Dus, niet meer afbranden maar belonen. De nadruk op ontwikkeling én positieve punten benadrukken.
Tekorten
We hebben genoeg passieve ‘scheidsrechters’, voornamelijk langs het veld. Zij, die het altijd beter weten. Daar wil ik wel wat over kwijt, over deze mensen die bij menig (jeugd)wedstrijd langs de kant staan en wat er dan uit de strot bij sommige komt. Daar schaam ik mij soms voor. Je kunt er niets van zeggen of je kan ‘er eentje krijgen’, maar als alleen al deze mensen zelf eens zouden gaan fluiten zou het tekort snel opgelost zijn. Vroeger sloot ik mij hiervoor af, deze commentaren. En, eerlijk -op mijn niveau – is het lang niet zo erg. Maar, ook ik heb meegemaakt in het begin van mijn fluiten dat destijds de voorzitter van ons eigen District West 1 met een roze bril van zijn eigen fusieclub Olympia Haarlem de scheidsrechter in kwestie onheus bejegende. In woord en gebaar waar de verslaggever van de plaatselijke krant zich ook nog over verbaasde want, de ‘scheids’ floot toch een degelijke wedstrijd? Niets menselijks is ons vreemd, als het ons eigen ‘cluppie’ betreft.
Spanning
Nu moest ik afgelopen seizoen invallen in de Derde klasse op het dak van de Ketheltunnel, bij Kethel/Spaland. Een wedstrijd om een degradatie te voorkomen. Spanning volop en op een gegeven moment voor de zoveelste keer commentaar langs de kant……..niet op de verdediger die de bal – niet voor het eerst – zomaar aan zijn directe tegenstander gaf. Maar, op een beslissing van mij die niet in goede aarde viel. Ik was het beu en besloot de desbetreffende supporter aan te spreken op zijn gedrag. Of hij zelf wilde fluiten, want ik was het flinke stuk naar Schiedam gereden omdat er geen scheidsrechter beschikbaar was? Dat hoefde natuurlijk niet en we konden de wedstrijd gelukkig verder, zonder commentaar van langs de kant.
Plezier
Later in de kantine, na de wedstrijd, werd ik aan mijn arm getrokken: ,,Ga even zitten”, zei hij. Ik moest een biertje drinken met deze beste man. Hij verontschuldigde zich, maar hij deed ook alsof het heel normaal was. Met menig toehoorder toch even duidelijk gemaakt dat het niet leuk is. Wat er ook gebeurd, probeer respect te houden. De scheidsrechter doet het voor zijn plezier. Volgens mij kwam het over (althans dat hoop ik te geloven) en het 0.0 bier smaakte verder goed.
‘Nieuwe’ regel
Dat brengt mij meteen op de “nieuwe” oude spelregel. De aanvoerder die als enige uitleg mag vragen aan de scheidsrechter over een bepaalde beslissing. Deze regel bestond altijd al, maar werd nooit ‘goed’ toegepast en in het nieuwe seizoen wil de KNVB daar meer de nadruk op leggen. Sommige collega’s hebben één en ander direct in de oefenwedstrijden toegepast en daar zijn een kaartje of zeven te noteren…..
Commentaar
Ook de eerste wedstrijd bij de betaalde collega’s werd de oude nieuwe regel wel/niet juist toegepast. Feit is dat je aan de regels moet houden, om ook een soort van richtlijn vast te houden zonder je eigen persoonlijkheid te verliezen. Ikzelf scheld nog steeds liever iemand stijf na commentaar of ben Oost- en West-Indisch doof voor commentaar. Maar, soms helpt deze nieuwe oude regel wel om het allemaal wat leuker te maken in en om het veld. Fijn seizoen allemaal! Ik neem nog een duik om weer fris aan het nieuwe seizoen te beginnen.
Robin Punt schrijft regelmatig een Column voor Het Amsterdamsche Voetbal. Punt fluit al ruim 20 jaar wedstrijden in het amateurvoetbal. Dit jaar voor het eerst een “stukkie” in het Amsterdamsche Voetbal “door de ogen van de scheids”, wat hij meemaakt, voor, tijdens of na wedstrijden of gewoon zomaar wat hem bezig houdt. Punt is naast scheidsrechter ook begeleider/ coach ontwikkeltraject-scheidsrechter én Vriend van het Amsterdamsche Voetbal met zijn bedrijf Intertime Klokken.
Ook vriend worden van Het Amsterdamsche Voetbal? Lees snel verder