Column Andries Jonker: Voetbal in Amsterdam-Noord

Er ligt een plan van Andries Jonker om Amsterdam-Noord, en Buiksloot in het bijzonder, weer op de voetbalkaart te zetten. De afgelopen jaren zag de oefenmeester met lede ogen aan hoe het voetbal in Noord afbrokkelde. Nu wil hij DVC Buiksloot, inmiddels zaterdag derdeklasser, laten opleven. In een zesdelige reeks columns legt Jonker zijn plannen en beweegredenen uit.

Deel 1: Voetbal in Noord

De tijd van Boogaard en Stout in de voorhoede van De Volewijckers. De tijd van een goal van Noordamsterdammer Rinus Israel in een Europa Cup I finale. De tijd van mijn allereerste bezoek aan een wedstrijd in het betaalde voetbal: Ajax – DWS in De Meer, een blauwe lijn 9 bracht ons erheen, 6-1, Ajax in rode broeken, wij zaten op de Jack Reynoldstribune, mee met mijn Ome Frits…

Het is lang geleden. Heel lang geleden. Maar ik herinner het mij nog heel goed, het staat mij nog messcherp voor de geest. Eeuwen moest je wachten. Tot je eindelijk 8 jaar was geworden. En dan ging je voetballen. Natuurlijk ging je voetballen. Er was voor iedereen een club in de buurt, om de hoek kon je wel zeggen.

In die tijd telde Amsterdam-Noord vele clubs. Tel maar mee: DWV, KMVZ, De Volewijckers, Flora Boys, De Meteoor, TOB, Real Sranang, OZK, ADM, NDSM, Blauwe Vogels, Schellingwoude, Rood Wit A, MVKV/FC Nieuwendam/NEC ’75, IJboys en VECO. 16 Clubs? Misschien vergeet ik er wel 1. IVV hoorde er eigenlijk ook bij, maar ik kan mij niet herinneren dat OSV, DRC en HBOK op de zoveelste verregende zaterdag op de lijst van afgelastingen op de voordeur van sigarenmagazijn v.d. Woude op de Meeuwenlaan vermeld stonden. Wellicht waren het dus wel 20 clubs.

En nu? Van al die clubs zijn de 4 destijds niet-Noord clubs IVV, OSV, DRC en HBOK nog over. En ons aller De Meteoor, de club van het Perenpad en Tuttifrutti dorp. Alle (..) andere clubs zijn verdwenen of gefuseerd. De Meteoor, De Dijk, d.v.c Buiksloot, Sporting Noord, Kadoelen en de ‘dorpsclubs’ DRC, HBOK, IVV en OSV vormen de schamele resten van het eens zo trotse voetbalbolwerk Amsterdam-Noord.

En met de clubs is ook het niveau verdwenen. OSV speelde ooit onder leiding van Joop Burgers met een prima elftal in de Hoofdklasse. Rood Wit A werd zelfs kampioen in de Hoofdklasse, met een legendarisch elftal: de Reusers op het middenveld, de Sijmonsen achterin en de Fafiani’s er tussendoor…. DWV werd ook al kampioen in de Hoofdklasse, eveneens met een legendarisch elftal: Bloem, De Hoog, Kist, Schuitemaker en Barbé. Geweldige namen uit een geweldige periode!

Die clubs speelden nog voor mensen, voor toeschouwers. Voor heel veel toeschouwers! Meer dan 1000 mensen langs de lijn, een uitpuilende kantine voor en na de wedstrijden, het was de normaalste zaak van de wereld. Bij DWV had je je broodje kroket in de rust binnen een halve minuut in je handen…dat was toch lekker als je handen er bijna van af vielen van de kou.

Maar het hoge niveau is weg, de toeschouwers zijn er niet meer, de kantines zijn hier en daar onheilspellend leeg en voor een broodje kroket, als het er al is, moet je toch echt de hele rust uittrekken…

Bij al die clubs speelden duizenden jeugdvoetballers. Heel veel “breedte” en dus was er ook “top”. Jonge, talentvolle voetballertjes speelden vrijwel hun gehele jeugd bij hun eigen cluppie en gingen pas op 12/13-jarige leeftijd, of nog later, naar Ajax, Volendam, AZ, Haarlem of Telstar.

Die enorme “breedte” is er niet meer. Er zijn nog maar een paar clubs over en die hebben geen grote jeugdafdeling. En zonder “breedte” is er geen “top”. Eigenlijk is De Dijk de enige club die met zijn jeugdteams op een redelijk hoog niveau speelt. De andere clubs in Noord komen daar in de verste verte niet aan toe.

Ook mijn club, De Volewijckers, bestaat niet meer. Wij zijn gefuseerd. Met DWV tot d.v.c. Buiksloot. Een paar weken geleden drong het tot mij door dat het goed zou kunnen zijn dat Buiksloot volgend seizoen geen standaardteam meer heeft. Niet op zaterdag en niet op zondag! Ongelofelijk, maar waar. Zaterdagtrainer Remco van Twiller vertrekt naar TOB en met hem een groot deel van zijn team. En zondagtrainer Hilmi Mihci ziet geen kans om voor volgend seizoen een zondagteam op de been te brengen.

Dat was en is mij teveel. Ik heb de handen ineen geslagen met de legendarische fysiotherapeut Richard Smith (actief bij diverse Amsterdamse sportclubs) en het bestuur van d.v.c. Buiksloot en voor volgend seizoen willen wij een zaterdag 1 neerzetten. Voorwaarde om tot een goed team te komen is een goede staf. Die hebben wij neergezet: Remi Boshuizen (TC II, ex-speler van DWV en De Volewijckers en docent Sport en Bewegen op het ROC) wordt de nieuwe trainer, geassisteerd door Henk Frijde en Marcello Boud. Mo Oubouhmalne wordt de keepertrainer, er wordt nog naar een teammanager gezocht en Richard Smith zorgt voor de medische begeleiding. Zelf zal ik op de achtergrond adviseren en trainer Remi Boshuizen ondersteunen, ook als ik weer aan de slag ben en dat dan van afstand moet doen.

En nu zijn wij op zoek naar frisse, enthousiaste spelers. Naar echte liefhebbers!

Andries Jonker

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)