Conceicao dos Santos schiet Sporting Martinus naar de tweede klasse

Sporting Martinus heeft het kampioensduel met RKDES winnend afgesloten. Waar het vorige week nog misging tegen Swift, won het zondagmiddag wél met 1-2.

De ploeg van Tom Verhoek ging met een voorsprong van vier punten op ZSGOWMS en VSV naar Kudelstaart om voor de tweede keer te proberen om promotie naar de tweede klasse veilig te stellen. Het ging echter geen eenvoudige wedstrijd tegemoet, want RKDES stond voorafgaand aan het duel op de vijfde plaats.

Sporting Martinus begon voortvarend aan de wedstrijd en leek al vroeg op een voorsprong te komen. Een diepe pass bereikte Anthony Dean die in de lange hoek raakschoot, maar de grensrechter vlagde voor buitenspel. De koploper van de derde klasse behield echter het vertrouwen. Waar het met Jay Day nog dichtbij was (zijn voorzet bereikte geen medespeler), slaagde Luka Misumi er wel in om de keeper te passeren.

De bezoekers bleven bij tijd en wijle echter slordig in balbezit en brachten daardoor onnodig RKDES in stelling om tot kansen te komen. De tegenstander kon echter nauwelijks een vuist maken. Een kopbal van Lennart Kok kwam in de handen van Danny de Bruijn terecht, terwijl ook een poging van Rick Verkuijl overtuiging miste. Aan het einde van de eerste helft waren namens Sporting Martinus Day en Siem Klok nog dichtbij, maar hun pogingen gingen niet tegen de touwen aan.

Direct na rust probeerde RKDES wat terug te doen. De eerste tien minuten speelden voornamelijk op de helft van de tegenstander af. Arnaud van Leeuwen schoot eerst nog ver naast, maar de poging van Maarten van Putten ging er wel in: 1-1. Het was een flinke klap voor Sporting Martinus dat vervolgens hard op zoek ging naar een nieuwe voorsprong. Het creëerde met hard werken kansen. Zo kreeg Ralph Groenteman een goede mogelijkheid, maar zijn schot ging niet tussen de palen.

In het laatste kwartier begon de tijd voor Sporting Martinus te dringen. De Amstelveners begonnen meer risico te nemen en kregen RKDES terug op eigen speelhelft. Keeper Tijn Kraak hield, met soms meer geluk dan wijsheid, de bal uit zijn doel. In het eigen strafschopgebied moest het vervolgens nog hard haar best doen om geen tegendoelpunt te krijgen. RKDES was vooral met hoekschoppen gevaarlijk, maar Sporting Martinus bleef in leven. In de laatste secondes van de wedstrijd lukte het Sporting Martinus alsnog om het winnende doelpunt te maken. Tiago Conceicao dos Santos schoot zijn ploeg in de korte hoek naar de tweede klasse.

“Dit is een heerlijke overwinning”, stelde de feestende Verhoek na afloop. “Natuurlijk speelt de druk om kampioen te worden mee. Dan wil je het niet op het laatste weekend laten aankomen. Volgend jaar in de tweede klasse: dat geeft een fijn gevoel.”