Cruciale overwinning brengt AFC weer aan kop

Vooraf al leek het bezoek van AFC aan het Haagse sportpark Houtrust cruciaal. Want om mee te blijven doen in de race om de titel was winst op thuisploeg Scheveningen absoluut noodzakelijk. Maar deze opdracht was verre van eenvoudig, want AFC raakte in de voorafgaande periode het momentum duidelijk kwijt door een gebrek aan productiviteit (in de laatste tien competitiewedstrijden slechts twaalf treffers). Bovendien was te verwachten dat Scheveningen zelf voluit voor de drie punten zou strijden om aan het degradatiegevaar te ontkomen. En inderdaad, de voortekenen bedrogen niet: AFC kwam opnieuw moeizaam tot scoren en Scheveningen vocht voor wat het waard was. Het desondanks behaalde eindresultaat, een 0-2 overwinning, stemde het Amsterdamse kamp terecht tot grote tevredenheid. Wat uren na de wedstrijd nog sterker zal zijn gevoeld, toen het bericht doorkwam dat lijstaanvoerder Katwijk de punten bij Jong Sparta had laten liggen. De Amsterdammers staan nu één punt voor op het ook zegevierende Rijsburgse Boys en twee op Katwijk.

AFC legde in de eerste helft een puike partij op de mat. Scheveningen werd zodanig in bedwang gehouden dat er zich vijfenveertig minuten lang niet of nauwelijks iets wat op gevaar leek voordeed voor het doel van Gijs van Zetten. Vanuit hun dominante speelwijze, met verzorgde opbouwende combinaties, zetten de roodzwarte voorwaartsen daar een respectabel aantal reële scoringsmogelijkheden tegenover. Met het creëren van doelrijpe kansen zat het wel goed, de effectiviteit in de afronding bleek echter opnieuw een probleem te zijn. Zo wist Raily Ignacio bij een paar goede gelegenheden het net niet te vinden, en lobte Joël Tillema in vrije positie over de doelman precies op de lat. Coach Benno Nihom zag het met lede ogen aan: “Dat we momenteel een probleem met scoren hebben, ja dat is wel duidelijk. Kansen genoeg, maar ja we maakten ze weer niet. En die van Joël bijvoorbeeld, die had gewoon moeten zitten natuurlijk.”

Het tweede bedrijf bracht vooralsnog meer van hetzelfde, al kwam Scheveningen met een offensiever instelling uit de kleedkamer. Gijs van Zetten had een paar keer het geluk dat Scheveningen-spits Michael de Niet zijn vizier niet scherp genoeg had afgesteld. Na ruim een kwartier brak verdediger Gevero Markiet dan eindelijk de ban voor AFC, door een hoekschop strak en doeltreffend langs Scheveningen-doelman Sven van der Maaten te koppen. Vanaf dat moment gooide Scheveningen definitief alle schroom van zich af, waardoor het AFC bij vlagen nog knap lastig kreeg. Totaal onnodig, was na afloop van meerdere spelers te horen: “Wij hadden het gewoon al eerder moeten afmaken, dan was er niets aan de hand geweest.” En ook onder de druk van Scheveningen kreeg AFC nog alle gelegenheid om de voorsprong te vergroten. Invaller Matthijs Jesse kwam namelijk kort na zijn entree tot twee keer toe bijna tot een treffer. Hij kreeg beide inzetten echter niet binnen de palen.

In de slotfase zwijnde AFC toen Julian Markvoort Beke met een plotselinge uithaal de paal trof, buiten bereik van Van Zetten. Het echte slotakkoord kwam echter van Matthijs Jesse, die in de extra toegevoegde tijd zijn derde doelgerichte actie wél met een treffer wist te kronen. Jesse betoonde hiermee als invaller weer eens zijn grote waarde, zo bevestigde zijn trainer: “Het is fantastisch om over zo’n speler te beschikken. Eigenlijk heeft hij gewoon pech dat hij het zo geweldig doet als supersub.” Het beslissende doelpunt werd door de spelers en aanhang van Scheveningen fel betwist, omdat velen dachten te zien dat Jesse de bal met de hand meenam bij het omspelen van de doelman. Scheidsrechter Tunnissen liet zich echter niet vermurwen, waarna de thuisploeg zich neerlegde bij de nederlaag.

“Ik ben enorm trots op mijn ploeg,” liet Benno Nihom in zijn nabeschouwing optekenen. “Doelstelling vooraf was om bij de bovenste drie te eindigen en zo lang mogelijk mee te doen voor het kampioenschap. Dat lijkt uit te komen, omdat we met de twee andere heel goede ploegen in deze divisie strijden om de titel, en dat waarschijnlijk tot aan de laatste competitieronde zullen doen. Onze opdracht is in ieder geval duidelijk, we moeten alle drie nog resterende wedstrijden winnen.”

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Jack’s League

Tekst: Jakob Kos

Bekijk hier alle foto’s van Ton van Eenennaam

Heel Scheveningen denkt ‘hands’ gezien te hebben maar de scheids is onvermurwbaar, 0-2
Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC