Cruciale zege AGB op Velsen in strijd om handhaving

Drie hele belangrijke punten zorgen ervoor dat AGB weer even kan ademhalen in de zondag eerste klasse A. Door een 3-0 overwinning op Velsen deed de ploeg van Senel Cebar goede zaken. De voorsprong op de nacompetitiestreep groeide hierdoor naar drie punten.

Voor bijna iedereen wordt dit seizoen iets anders gevraagd. Na jarenlang bovenin de competities te hebben gespeeld, waaronder twee kampioenschappen op rij, is AGB nu overgeleverd aan degradatievoetbal. “Het is voor mij ook best wel nieuw”, bekent Cebar. “In deze fase van de competitie kan je eigenlijk geen goed voetbal meer verwachten. Ik ben ontzettend blij met deze punten. Voor het team, voor de club. Maar we zijn nog nergens, dus laten we alsjeblieft niet te snel gaan juichen.”

In de openingsfase leek AGB niet doordrongen van het feit dat er geknokt moet worden voor de punten. Velsen was veel scherper en met een uiterste krachtsinspanning voorkwam Kevin Coenraad een mogelijke openingstreffer van Tim Groenewoud. Daarna schudde de thuisploeg de schroom van zich af. Mineo Berrenstein en Quincy Molly namen het vijandelijke doel onder vuur, waarna de Amsterdammers na 22 minuten met wat geluk aan de leiding. Anass Benhammouch werkte een voorzet van Lesley van Dams dankzij de paal en zijn knie binnen: 1-0.

Acht minuten later was het opnieuw raak. Omar el Aamrani kreeg alle tijd om uit te halen en liet doelman Sander van der Lugt met een listig schot kansloos. Velsen was duidelijk van slag van deze twee tegentreffers en kon pas in de tweede helft iets terugdoen. Velsen-spits Patrick Castricum zag zijn inzet op fraaie wijze gekeerd worden door doelman Yavüz Sönmez, terwijl Groenewoud in kansrijke positie hoog over schoot.

Na een uur spelen gooide Nessie Imac het duel op slot met de mooiste treffer van de middag. Van zo’n achttien meter plaatste de middenvelder (volgend seizoen Warmunda, red.) de bal in de verre winkelhaak: 3-0. “Dat krijgen wij de hele week weer te horen”, zei Cebar gekscherend. “Hij zit op een roze wolk, ziet zichzelf opeens als een Don Juan, haha. Maar hij heeft wel een fantastisch schot.”

In de blessuretijd had Imac er zelfs nog 4-0 van kunnen maken, maar zijn vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied was een eenvoudige prooi voor Van der Lugt. De overwinning kwam niet meer in gevaar, waarmee AGB afstand neemt van de gevarenzone. De voorsprong op nummer twaalf Hillegom bedraagt drie punten. Beide ploegen treffen elkaar op de laatste speeldag.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.