Home / Derde Divisie zaterdag / Dankerlui sluit aan bij Ajax Zaterdag: “Prachtig om voor Ajax uit te komen”
Stany Dankerlui

Dankerlui sluit aan bij Ajax Zaterdag: “Prachtig om voor Ajax uit te komen”

Stany Dankerlui begint aan zijn derde club in drie seizoenen tijd. De rechtsback speelde achtereenvolgens voor ASV De Dijk, FC Abcoude en dit seizoen Ajax Zaterdag 2. Dankerlui hoopt bij de laatste club zo snel mogelijk bij het eerste elftal aan te sluiten.

De 22-jarige voetballer, en tevens broertje van FC Groningen-speler Damil Dankerlui, kwam al op jonge leeftijd met de profwereld in aanraking. “In mijn jeugd heb ik jarenlang voor Almere City gespeeld, maar uiteindelijk ging ik niet over naar het Jong-team”, legt Dankerlui uit. “Daardoor had ik een tijdje geen club, waarna ik bij de academie van Nordin Wooter terechtkwam. Daar speel je alleen oefenwedstrijden tegen professionele teams, om fit te blijven voor een nieuwe club.” Die vond hij in de vorm van De Dijk, dat net was gedegradeerd uit de Tweede Divisie. “Bovendien was de sponsor weggegaan. Daardoor stond er een heel nieuw team bij De Dijk met veel jonge spelers. Iedereen was nieuw en niemand kende elkaar. Het seizoen liep mede daarom ook slecht af, waardoor De Dijk wederom degradeerde.”

Dankerlui besloot zijn heil elders te zoeken, al was dat niet eenvoudig. “Ik zou naar Hercules gaan, dat in de Derde Divisie Zondag uitkomt. Dat lukte uiteindelijk niet vanwege spelers die alsnog bleven, nieuws dat echt op het laatste moment kwam. Toen vreesde ik op wederom een seizoen zonder club.” Via een oud-teamgenoot van De Dijk raakte hij echter in contact met FC Abcoude. “Hij vroeg mij of ik interesse had om voor FC Abcoude, een club uit de derde klasse, uit te komen. Natuurlijk speel ik liever Derde Divisie of hoger, maar zo kon ik tenminste een jaar trainen en eveneens wedstrijden afwerken.” Dat lukte afgelopen seizoen, al stopte het eerder door het coronavirus. Dankerlui vertrok wederom, al was blijven ook een reële optie. “Het liefst wilde ik natuurlijk hogerop, maar als het niet anders kon zat ik bij FC Abcoude ook uitstekend.”

Een trainingsstage bij Ajax Zaterdag, waar de afgelopen jaren onder meer Reda Kharchouch en Koen Blommestein zich ontwikkelden en een droomstap maakten naar respectievelijk Telstar (nu Sparta Rotterdam) en FC Volendam, gaf uitkomst. “Ik kende Anouar Moussa (huidige speler Ajax Zaterdag, red.) nog uit mijn periode bij De Dijk. Via hem kwam ik in contact met Ajax Zaterdag. Vervolgens speelde ik een oefenwedstrijd voor de club, waardoor ik ben toegelaten om bij Ajax Zaterdag 2 aan te sluiten. Ik wil dit seizoen bij de club zoveel mogelijk wedstrijden spelen en zo fit mogelijk blijven, zodat ik wellicht snel naar het eerste team kan.”

Dankerlui merkt dat op het hogere niveau ook weer meer van hem wordt gevraagd. “Ik weet dat ik geconcentreerd moet spelen als ik op een hoger niveau voetbal. Voor mij is het niet moeilijk om die knop om te zetten.” Spelen voor Ajax Zaterdag betekent eveneens dat Dankerlui tijdens wedstrijden het Ajax-shirt mag dragen. De defensieve kracht vindt het iets speciaals hebben, al went het ook. “Natuurlijk is het prachtig dat je voor Ajax mag uitkomen. Als wij een uitwedstrijd hebben, dan merk je dat mensen anders tegen ons aankijken ten opzichte van andere clubs die op bezoek komen. Ploegen doen ook beter hun best tijdens wedstrijden tegen ons, dus we moeten aan de bak dit seizoen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Rob van Vliet

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)