Dankzij zege op ZOB mag AFC blijven hopen op handhaving

In Zaterdag 1a streden maar liefst 3 ploegen om rechtstreekse degradatie te voorkomen: Die Haghe, Zwaluwen ’30 en AFC. De Amsterdammers hadden een punt minder dan hun concurrenten, maar wel het beste doelsaldo. De kans was dus groot dat een punt genoeg was. Tegen ZOB werden het zelfs 3 punten, waardoor AFC als dertiende eindigt en via de nacompetitie mag proberen zich te handhaven.

De wedstrijd begon tien minuten later dan gepland. De ZOB-spelers stonden al een tijdje klaar, maar het was wachten op de Amsterdammers. Uiteindelijk kon er afgetrapt worden en stond het al na een minuut of tien 1-0. Er leek weinig aan de hand, maar scheidsrechter Ferrit Akkaya legde de bal op de stip en Michael Sonneborn schoot zijn ploeg op voorsprong. Niet veel later deed zich eenzelfde situatie voor aan de andere kant. Ook hier was weinig aan de kant, maar Akkaya was in ieder geval consistent en legde ook hier de bal op de stip. Via Rowin Mol werd de stand weer gelijkgetrokken. Daarna volgde een wat gezapige eerste helft. Het spel van AFC was statisch, maar ook ZOB kwam er nauwelijks doorheen. Een paar minuten voor rust kwam het er nog wel goed uit met Kid Ronday en Colin Conederman, maar tot een schot kwam het niet.

In de tweede helft kwam bij AFC Soufiane Hetli in de ploeg. De aanvaller schuift volgende seizoen door naar de zondagselectie en het was te zien dat hij voegde duidelijk iets toe aan het spel van de Amsterdammers. Binnen een paar minuten zette bij AFC op een 2-1 voorsprong, al werd hij daarbij wel een handje geholpen voor doelman Tim van Duuren. Hij kwam uit zijn doel, maar tastte mis, waarna Hetli hem eenvoudig kon omspelen en de bal binnen tikte. Daarna kreeg ZOB ook nog wel wat mogelijkheden. Zo schoot Jasper van der Kroon in de korte hoek, maar zat doelman Jesper van der Mark er goed bij. De daaropvolgende corner resulteerde in een kopbal van Mol, die ook werd gepakt door de keeper. Tien minuten voor tijd besliste Hetli het duel met de 3-1.

Voor het ZOB van trainer Mohad Zouadi, die volgend seizoen AFC zaterdag traint, zit het seizoen er dus op. AFC mag zich via de nacompetitie proberen te handhaven. De eerste tegenstander is Maarssen, dat dit seizoen derde werd in Zaterdag 2b. Het duel wordt gespeeld op 11 juni.

Foto’s: Tom Poederbach