Home / slideshow / DCG steelt de punten weg bij RODA’23
rod dcg
Verbeten duels In Amstelveen (foto: Koos van der Leest - FotoLeest.nl)

DCG steelt de punten weg bij RODA’23

DCG heeft zondagmiddag drie punten in de tas gekregen en keerde zeer tevreden richting het Herman Bonpad. Voor RODA’23 waren de druiven zuur. Beiden teams voetbalden niet hoogstaand, het was RODA dat veruit de meeste en beste kansen creëerden. Maar, na 95 minuten – toen de rookwolken waren opgetrokken – stond er toch echt 1-2 op het scorebord in het voordeel voor Door Combinatie Groot.

De groep trouwe supporters van de thuisclub (trommelend en aanmoedigend op de bekende steile trap, red.) vonden dat ze te weinig hadden gekregen in het duel met DCG. De goedlachse DCG-trainer Ibrahim el Mahdioui koopt echter niets voor die teksten, hij stapte met een overwinning op zak tevreden de kleedkamer in. “Ik moet mijn ploeg grote complimenten geven voor hoe we naar deze wedstrijd toe hebben geleefd en gespeeld hebben”.

RODA riep het slechte resultaat al in de eerste helft over zichzelf af, zag RODA coach Bnar Toofeek. DCG zakte in tot eigen helft kop cirkel, om daarna er heel snel uit te komen. Het goed georganiseerd spelend RODA kon tot over de middenlijn voetballen. Maar, in de kleine ruimte op zo’n 30 meter van het doel had het meer moeite elkaar te vinden.

RODA bleef het spel wel dicteren en kreeg al snel in de eerste fase twee goede mogelijkheden op een doelpunt. Eerst was er een korte corner, die aanvoerder Bart van den Boogaard met een luie bal bij de tweede bal kans bood aan Quint Piris. Daarna kwam er nog een schot uit de tweede lijn, die de sterk keepende DCG-doelman Marcel Ons pakte.

DCG oogde onzeker in zowel het verdedigen als in het aanvallen. Pas na ruim een kwartier in de eerste helft kwam DCG in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied. Tot aan dat moment had RODA doelman Jordi Bungener nauwelijks iets te doen. Het was de ploeg uit Amsterdam dat te vaak te snel de bal verloor. Het lag niet aan de inzet, het was simpelweg slordig aan de bal. Onrustig. Passes over een paar meter werden eenvoudig ingeleverd.

Tot aan de rust bakte DCG er weinig van. RODA profiteerde veel te weinig. Het werd op momenten zelfs een tikkeltje saai voor de toeschouwers. De beste kans voor rust was voor Rodiaan Milan Egberts, die na een half uur spelen een goede solo binnendoor de bal met wat meer koelheid en gevoel langs keeper Ons had moeten plaatsen. Ook deze keer kon de DCG-doelman weer redding brengen. Een volgende vrije trap was een grote kans, maar ook deze werd niet benut door de fijn besnaarde RODA linkspoot van den Boogaard. Ook Quint Piris kreeg voor de rustpauze nog twee grote mogelijkheden. Over, naast en de uitblinkende Marcel Ons was steeds een sta-in-de-weg.

“Het waren al met al behoorlijk wat kansen voor RODA. Vandaar ook dat de supporters tegen mij zeiden dat we te weinig hebben gekregen bij rust. Een doelpunt of zelfs meer was terecht geweest. Het gaat om het benutten van kansen, dat is een open deur maar een feit. We lieten DCG daarna goed worden”, vond ook coach Toofeek.

Na de pauze was het beter wat DCG liet zien. Het was mede te danken aan een (technisch) coachmoment van de trainer/coach Ibrahim el Mahdioui. “Het geloof kwam weer terug en we klapten er weer op’’, aldus de trainer. “We gingen niet per se harder gaan werken. Wij moesten beter worden aan de bal”, zei el Mahdioui die genoten had van de instelling van zijn DCG. Vanaf de bank zag hij hoe zijn ploeg ook gaandeweg mogelijkheden kreeg om een doelpunt te maken.

RODA coach Toofeek besloot tot een dubbele wissel, omdat het niet meer draaide bij zijn ploeg. RODA werd slordiger en DCG schoof meer op. DCG kreeg meer energie in aanvallen, omdat het minder vaak de bal op eigen helft of iets verderop verloor. De 0-1 in de 69e minuut kwam voort uit een ongelukkig opbouwmoment voor RODA, waar DCG maximaal van profiteerde. Thomas van Baest verspeelde de bal kinderlijk eenvoudig op eigen helft en in het omschakelmoment maakte hij in al zijn ijver een overtreding. Voor dat karwei meldde DCG-captain Bilal el Hajoui-el Jaafari zich. Een klassieke ‘bananenbal’, korte hoek gekruld in de kruising bracht heel DCG in euforie: 0-1.

roda dcg
                                                  Bilal el Hajoui el Jaafari schiet DCG op 0-1

DCG begon de wedstrijd op dat moment direct te temporiseren. Dat was van korte duur, want RODA ging vol op de aanval spelen en liet het niet toe. Lange ballen, meer opportuun. Dat bracht succes want in de 76e minuut wist Quint Piris een hoge bal door het midden op waarde te schatten. In de mangel bij de DCG-verdediging besloot de goed leidende Sahied Khealiram een strafschop toe te kennen aan thuisclub RODA. DCG raakte het kookpunt aan, maar moest bij zinnen blijven. Quint Piris liet Marcel Ons kansloos: 1-1.

De eindfase was spannend en vermakelijk tegelijk. Winnende coach Ibrahim el Mahdioui: “Deze jongens kennen elkaar. We wisten op voorhand dat het een lastige wedstrijd zou worden. Er heerst tussen alle Amstelveense en Amsterdamse teams gezonde rivaliteit. Wij wilden dolgraag winnen en emoties horen er nu eenmaal bij. We herstelden ons na de klap van de 1-1. We leefden nog. Iedereen geloofde erin dat we nog konden winnen. Mijn spelers wilden heel graag de winnende goal maken”.

En die winnende kwam er voor DCG. Waar RODA de eigen spitsen snel aan het werk wilde zetten, bleef DCG loeren op het momentje. In de 86e minuut sloop DCG over de rechterflank via invaller Achraf el Barjiji ineens dichtbij het doel van RODA. Een geplaatste voorzet op Anass Benhammouch die Bungener van dichtbij vervolgens kansloos liet: 1-2.

dcg viert feest
                                                DCG viert het doelpunt en de overwinning

In de resterende speeltijd werd het een spel van versnellen en vertragen. DCG had geen haast en RODA was inmiddels onmachtig geworden. Elke bal uit het spel werd luidruchtig bejubeld door de DCG aanhang. En zo eindigde de eerste regionale clash voor DCG in winst en een flinke domper voor RODA’23.

De uitslagen, stand en programma komende week in de zondag 2e klasse B

Verslag: Harold van Ineveld

Foto’s: Koos van der Leest (FotoLeest.nl)

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)