Daryl van Mieghem

De Amsterdamse Daryl van Mieghem inmiddels een echte superboer geworden

Op 21-jarige leeftijd verliet de Amsterdamse aanvaller na het behalen van het kampioenschap met AFC de Amsterdamse velden voor een avontuur in Almelo. Na Heracles Almelo volgden er nog wat andere Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie teams. Momenteel is hij op zijn plek bij De Graafschap. 

Jeugd 

Van Mieghem speelde zijn hele jeugd voor AFC. De aanvaller was wel dichtbij om in zijn jongere jaren officieel in het shirt van Ajax te mogen spelen, maar viel twee keer af in de laatste selectieronde. “Het was hartstikke mooi dat ik daar voor werd gevraagd en telkens in een van de laatste rondes kwam, maar helaas kwam ik elke keer niet verder dan de laatste beslissende ronde.” De Amsterdammer kon niet naar Ajax, maar kwam wel bij FC Utrecht door alle rondes heen. Echter was dat van korte duur en keerde hij na een jaar alweer terug naar zijn jeugdliefde. Op zijn 19de mocht Van Mieghem aansluiten bij het eerste elftal en in zijn tweede seizoen bij het eerste werd hij kampioen van Hoofdklasse zondag A. “Bij AFC heb ik een supermooie tijd gehad. Op dat moment dat je succes haalt denk je daar niet aan, maar terugkijkend daarop was dat een geweldig begin van mijn voetbalcarrière.” Het kampioenschap leverde AFC promotie op naar de Topklasse, waar Van Mieghem pas echt de aandacht van profclubs trok door belangrijk te zijn met 6 goals uit 21 wedstrijden.

Profclubs 

Na twee sterke seizoenen in het eerste bij de oudste Amsterdamse amateurvereniging vertrok de aanvaller naar Heracles Almelo. De aanvaller kreeg ook de kans om naar het buitenland te gaan, maar heeft die stap nooit gemaakt. Van Mieghem is een echte speler voor de Nederlandse competitie. De 21-jarige aanvaller liet in zijn periode bij AFC regelmatig zien van beide kanten te kunnen spelen. Van links ging de rappe aanvaller makkelijk langs zijn mannetje en bediende de spits met een uitstekende voorzet, maar kwam ook regelmatig vanaf de rechterkant naar binnen om met zijn linker snoeihard uit te halen. Bij Heracles kreeg de Amsterdammer in zijn eerste twee profseizoenen niet veel speeltijd, waardoor hij besloot de overstap naar Telstar te maken. Een niveau lager weliswaar, maar hij kon hij zijn kwaliteiten weer laten zien. “Het jaar bij Telstar heeft mij erg goed gedaan en door die keuze gemaakt te hebben kon ik een jaar later weer terug naar het hoogste niveau.” Na twee seizoenen bij Excelsior keerde hij in 2016 terug in Almelo, maar wederom kreeg de aanvaller weinig speelminuten en verliet hij Heracles voor zijn huidige ploeg De Graafschap.

Na anderhalf jaar op huurbasis gespeeld te hebben voor de Superboeren nam De Graafschap in 2018 de aanvaller officieel over. Van Mieghem had het niet makkelijk bij de club uit Doetinchem. De aanvaller verliet of betrad niet altijd het veld met positief gezang. Op 20 januari 2019 nam voormalig trainer Henk de Jong het zelf voor hem op door na-afloop een duidelijk statement te maken naar de supporters. “Ik ben hartstikke blij met onze supporters, maar iemand uitjoelen terwijl hij het veld bewandelt, dat moet niet nog een keer gebeuren. Het is onze eigen speler die ons in de speeltijd die hij krijgt van mij probeert te helpen. Ik ben trainer en moet op dit soort moment opkomen voor mijn spelers en duidelijk maken dat dit niet oké is,” liet hij weten aan de officiële clubkanalen. In de loop der jaren is de situatie tussen de supporters en de speler wel veranderd en kan Daryl van Mieghem zichzelf een echte superboer noemen. “Een paar jaar geleden heb ik het wel moeilijk gehad. Ik was niet de populairste bij de club. Nu is dat allemaal anders gelukkig. Ik voel mij hier thuis. De club is prachtig en daarnaast is alles geweldig geregeld. Ik heb niet een bepaald geheim waarom het zo goed gaat, maar grotendeels heeft het alles te maken met dat ik het super naar mijn zin heb in Doetinchem,” aldus Van Mieghem.

Cor ten Bosch

Ten Bosch was de trainer van AFC zondag 1 van 2008 tot en met 2013 en liet Van Mieghem in zijn eerste seizoen debuteren. “Het was een onbevangen jonge man. Hij kwam vanuit de jeugd bij A-selectie en deed niet al te rare dingen. Hij was iemand waar ik heel goed mee heb samen kunnen werken.” De linksbuiten was in zijn eerste seizoen meer wissels dan basisspeler, maar was mede dankzij zijn snelheid toch vaak belangrijk voor het team. Veel leden van AFC waren het niet mee eens met de keuze van de trainer. “Sommige mensen van AFC wilde hem vaak vanaf minuut een zien, maar daar was hij in het eerste seizoen nog iets te jong voor en vaak kon hij dan ook niet optimaal gebruik maken van zijn snelheid. Als hij startte, wisten veel verdedigers na 20 minuten wel wat Van Mieghem ging doen, maar als hij de laatste 30 minuten kwam, kon optimaal gebruik maken van zijn kwaliteit.” Het seizoen daarop werd de aanvaller basisspeler en maakte hij de middag van veel verdedigers erg lastig. Daryl van Mieghem en Leandro Keppel waren de grote talenten van AFC onder Cor ten Bosch.

De trainer had nogal een bijpassende bijnaam voor de leergierige aanvaller. “Ik noemde hem altijd Mipmip. Zijn startsnelheid was niet normaal, maar ook aan de bal kon bijna niemand hem bijhouden.” Ten Bosch wist vanaf het moment een dat de buitenspeler veel kwaliteit in huis had, maar had niet verwacht dat hij nu bij zo’n grote club als De Graafschap zou spelen. “Het is een geweldige kerel. Hij doet geen gekke dingen en blijft vaak bij zijn eigenschappen waar hij sterk in is. Zijn linkerbeen is geweldig. Hoe hij met zijn snelheid spelers voorbij ging en dan naar binnen kwam om in de verre hoek te krullen of een geweldig voorzet af te leveren, nadat hij buitenom was gegaan was altijd smullen.” Elke speler maakt een ontwikkeling mee in zijn carrière. Van Mieghem maakte zijn grootste ontwikkeling mee in zijn tijd bij Telstar. Onder trainer Marcel Keizer ging de aanvaller na twee jaar weinig speelminuten weer elke week spelen en daar was Ten Bosch erg blij mee. Ten Bosch blijft vaak oud-spelers volgen en genoot weer van de ouderwetse Van Mieghem bij Telstar. De nog altijd jonge aanvaller maakte volgens zijn oud-trainer daar de belangrijkste stappen en is hij in die tijd van een broekie naar een echte man gegaan. “Ik kijk met trots naar hem en ik kan alleen maar een grote buiging voor hem maken,” aldus oud-trainer Cor ten Bosch.

Tekst: Auke Kooreman

Foto: Orange Pictures

 

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC