De Volewijckers leeft nog, RKAVIC degradeert

Op Sportpark Buiksloterbanne speelden twee traditieclubs De Volewijckers en RKAVIC een wedstrijd in de eerste ronde nacompetitie.

De Volewijckers deed goede zaken, het won met 2-1 en heeft een belangrijke stap gezet richting handhaving. Het plaatst zich nu voor de tweede ronde in deze loterij van de nacompetitie. Voor RKAVIC zijn de druiven zuur: door deze nederlaag degradeert de ploeg uit Amstelveen naar de vierde klasse.

De belangen waren duidelijk, alleen winst telde. RKAVIC had dat in het begin van de wedstrijd wat beter door. Het team van trainer Latif Wooter begon scherp en met snelle combinaties en vele positiewisselingen zocht het de aanval. Vooral vanaf links met de behendige Lorenzo Hoffman en middenvelder Casper van Rijswijk werden speldenprikjes uitgedeeld. Echte mogelijkheden of kansen leverde het overwicht niet op.

Dieper in de eerste helft tapte ook Volewijckers zijn partij mee. Op het half uur waren in tijdsbestek van twee minuten twee vlotte knallen van Appie Challaoui en Mo el Jahouari op RKAVIC-doelman Daniel van Huffel, die beide schoten vakkundig verwerkte. Dat was het verder wel. De 0-0 brilstand was een logische afspiegeling van het eerste bedrijf.

In de tweede helft toonde Volewijckers in de 47e minuut gevaar. Een vrije trap vanaf links werd de bal door verdediger Mitchel Strobbe naast het RKAVIC-doel gekopt. Voor RKAVIC weer het sein om op te starten. Een goede RKAVIC aanval werd in de 52e minuut door een overtreding afgestopt. Het werd een gewichtig moment voor de thuisclub. De vrije trap werd namelijk door RKAVIC-verdediger Rafael Uiterloo met een afstandsknal kogelhard via de onderkant van de dwarsligger achter Volewijckers-doelman Mitchel Vincken geschoten: 0-1. Volewijckers was niet uit het lood geslagen. In vier bizarre minuten werd de achterstand omgezet in een voorsprong. Na 55 minuten spelen was de sterk spelende Challaoui al dicht bij de gelijkmaker.

In een wirwar van spelers raakte de Volewijckers-spits in het doelgebied van RKAVIC de bal half. De knikker werd door de verdediging opgeruimd, maar sprong voor de linkerschoen van Volewijckers-middenvelder Sora Hernandez. Die laat even buiten het zestienmetergebied een streep van een schot los, en het projectiel sloeg als een granaat tegen de touwen: 1-1. Volewijckers had de geest te pakken, en pakte vier minuten later door. Een vrije trap op links van Mo Arbioui werd zuiver en in de loop ingespeeld naar El Jahouari. Die middenvelder/vleugelspeler pendelde door en zijwaarts rand strafschopgebied lepelde rugnummer zeven een loepzuivere boogbal af. De bal ging over doelman-Van Huffel in de verre hoek tegen het net: 2-1.

RKAVIC moest bijkomen van deze tegenslag en was even zoekende. Volewijckers had via Challaoui na 73 minuten spelen een mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. De onvermoeibare spits schoot na een vlotte aanval de bal in het zijnet. Drie minuten later klopte RKAVIC weer op de deur. Een scherpe voorzet vanaf de rechterflank zeilde voor het Volewijckers doel, alle RKAVIC-aanvallers waren te laat om af te ronden. Het laatste kwartier werd een wedstrijd van spelers die door een hoeven zakten. Aan beide kanten: vermoeidheid, krampaanvallen, onderbrekingen door blessuresbehandelingen, kortom een slijtageslag. Het was mooi geweest. Volewijckers verdedigde zijn voorsprong, bij RKAVIC was de pijp leeg.

Volewijckers-trainer Ale van der Zee was na afloop een tevreden man: “Intensieve wedstrijd. We hebben hard gewerkt, en het rolt de goede kant op. Eerste stap gezet, zullen we maar zeggen, op naar de volgende partij.”

Voor de Noord-Amsterdammers gaat de carrousel nacompetitie dus gewoon door. Er wacht een zware uitwedstrijd in Den Helder tegen HCSC. Deze ploeg won in de 1e ronde met 3-2 van SVW’27 uit Heerhugowaard. HCSC is een bekende van De Volewijckers. Het was dit seizoen in 3a een competitiegenoot. Beide wedstrijden werden overigens door HCSC met 1-0 gewonnen.

Bekijk via de link hieronder de andere uitslagen in de nacompetitie.

Tekst: Peter Oud