Home / slideshow / De zaterdag van Ab Persijn

De zaterdag van Ab Persijn

Mark Rutte liet op 13 oktober weten dat het amateurvoetbal vanaf 14 oktober werd stopgezet. Zaterdag en zondag zijn al tijden voetbaldagen. Een dag vol passie, gezelligheid en afloop de proosten op de overwinning of de nederlaag wegdrinken met een biertje. De trainers zijn in het weekend nu een dag extra thuis, hoe brengen ze nu hun weekenden door? We vroegen het Monnickendam trainer Ab Persijn.

Na een carrière in het profvoetbal bouwt Persijn tegenwoordig aan zijn trainerscarrière bij zijn jeugdliefde. Monnickendam is een relatief kleine club, maar Persijn is bezig om club steeds groter te maken. Aan het begin van zijn trainerscarrière was de ploeg nog actief in de derde klasse. Monnickendam maakte in 5 jaar tijd veel successen mee en dwong twee promoties af. In de eerste klasse treft Monnickendam veel grotere clubs. “De eerste klasse is een zware competitie en bij de grote clubs zie je duidelijk verschil, maar voetballend doen wij niet heel veel onder,” vertelt hij over de telefoon. De ploeg haalde in de eerste 4 duels 1 punt en hoopt na de herstart meer punten te verzamelen.

Maar wanneer dat zal zijn, is nog onzeker. In de tussentijd is Persijn veel bezig met zijn familie, maar begint het duidelijk te kriebelen. “Het zijn de standaard dingen waarmee ik mij bezig houd, maar met de nieuwe maatregelen werd het er niet leuker op.” Hardlopen vinden veel mensen saai en helemaal in je eentje. Persijn trok die conclusie ook vrij snel en zocht andere oefeningen om zichzelf fit te houden. 

In de periode dat er nog met vier man getraind mocht worden, hield Persijn ook zijn spelers fit op de club. Samen met andere trainers bedacht hij verschillende oefeningen om de training leuk te houden. “Het is een kwestie van creativiteit op dit moment en de selectie reageerde er positief op. Door die reactie krijg je een soort bevestiging en ga je door met trainen zonder doel.” De nieuwe maatregelen zorgen er echter voor dat alleen nog in groepjes van twee getraind kan worden, daarop heeft Persijn besloten om niet meer op de club te trainen.

Tekst: Auke Kooreman

Send this to a friend