Detlef le Grand
Le Grand langer bij sc Buitenveldert

De zaterdag van Detlef Le Grand

Mark Rutte liet op 13 oktober weten dat het amateurvoetbal vanaf 14 oktober werd stopgezet. Zaterdag en zondag zijn al tijden voetbaldagen. Een dag vol passie, gezelligheid en afloop de proosten op de overwinning of de nederlaag wegdrinken met een biertje. De trainers zijn in het weekend nu een dag extra thuis, hoe brengen ze nu hun weekenden door? We vroegen het Ajax  trainer Detlef Le Grand.

Weten wat je in huis hebt, is belangrijk voor het bestuur van de club. Hoe langer je ergens zit, hoe meer vertrouwen mensen doorgaans in je hebben. Le Grand heeft die credits in de loop der jaren opgebouwd. De hoofdtrainer van Ajax zaterdag 1 begon 7 jaar geleden bij de club als assistent en is inmiddels hoofdtrainer. Le Grand kwam tijdens de studentenspelen door een bekende terecht bij Ajax en is alleen maar lovend over de club. “Werken met de faciliteiten die Ajax heeft is geweldig, maar ook het spel wat je met Ajax moet spelen is om je vingers bij af te likken,” vertelt Le Grand. In de loop der tijd werd hij steeds meer betrokken met de club en is inmiddels ook naast het trainerschap bezig met Ajax mbo-school. Het Ajax-DNA is in Le Grand gekropen, maar wat nu zonder Ajax op de zaterdag?

Een zaterdag die totaal niks te maken heeft met Ajax lijkt niet te bestaan. Op zijn vrije zaterdag is hij niet opzoek gegaan naar een nieuwe hobby, maar probeert hij zijn tactieken en voetbalinzicht te vergroten. Spelverbeteringen, nieuw oefenmateriaal en actief opzoek op de markt naar het Ajax-DNA. Het bestuur heeft Le Grand voorgelegd dat zij meer spelers willen met een echte duidelijke lijn naar Ajax toe. Het is niet dat Le Grand naar alle goede spelers een mail stuurt, maar hij kijkt echt rond bij de clubs en online naar hun achtergrond. Naast dat heel veel te maken heeft met Ajax in huize Le Grand, is hij ook bezig met zijn familie. “Ja, je ziet elkaar nu meer, maar iedereen blijft gewoon zijn ding doen. De ene gaat lekker tennissen en ik hou mij vooral bezig met hoe kan ik mijzelf en mijn team verbeteren nu wij stilstaan.”

De spelers van Le Grand staan op het moment niet echt stil. Op de Toekomst waren zij eerst bezig met twee keer trainen in de week, maar door de nieuwe maatregelen gaat het nu naar een keer in de week. “Als trainer ben ik altijd op zoek naar nieuwe dingen en ook nu in deze tijd ben ik op zoek naar wat kunnen wij wel doen.” Net als vele teams hebben de eerste elftallen een fysio. Uiteraard heeft Le Grand er ook een. “De fysio heeft voor alle jongens een trainschema gemaakt en daar houden de spelers hopelijk goed aan.” Ajax zaterdag wil vanaf het begin van de nieuwe start er gelijk staan. De 3de divisie is een zware competitie, maar Le Grand ziet zijn ploeg graag nog een paar plekken stijgen. “Wij willen een stabiele middenmoter worden en met het materiaal wat wij hebben moet dat ook mogelijk zijn.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)