‘Debutant’ FC Aalsmeer eenvoudig afgebluft door ervaren Jodan Boys

De eerste uitwedstrijd in de eerste klasse bracht FC Aalsmeer naar het thuisveld van Jodan Boys in Gouda. Een bezoek dat coach Ted Verdonkschot en zijn ploeg sportief gezien een domper opleverde, namelijk een 2-1 nederlaag die veel hoger had kunnen uitvallen. De ervaren trainer wilde er na afloop echter niet al te dramatisch over doen. “Het moest een keer gebeuren en dat was dus vandaag. Hiermee kwam een einde aan onze serie van inmiddels negentien wedstrijden zonder nederlaag,” rekende Verdonkschot voor. “Vijftien achter elkaar vorig seizoen, en nu alweer de bekerwedstrijden en onze winst vorige week op Roda ’46.”

Op de nederlaag op zich kon niemand iets afdingen. Sterker nog, als doelman Marijn van Wandelen niet in zo’n puike vorm had verkeerd dan had een uitslag van 5-1 of 6-1 absoluut tot de mogelijkheden behoord. Zo verijdelde Van Wandelen in de eerste helft (bij een 2-0 achterstand) met een katachtige reflex net onder de lat een zeker lijkende treffer, en daarna kwam hij zowel voor als na rust in meerdere één-op-één situaties steeds als glorieuze winnaar uit de strijd.

Voor FC Aalsmeer werd het vrijwel vanaf het eerste fluitsignaal zo’n wedstrijd waarin een goed resultaat er simpelweg nooit inzat. Jodan Boys was van meet af aan feller, gretiger én beweeglijker. De gastheren, vorig seizoen nog in de Vierde Divisie acterend, brachten een handvol aalvlugge en uiterst behendige spelers in het veld. Verdedigers als Oliver Rifai, Djamai Werkzam (nieuw gekomen van ADO ’20) en aanvoerder Thomas Bakker hadden er hun handen vol aan. Assistentie van het middenveld was voortdurend vereist, waardoor er van eigen opbouw alleen maar gedroomd kon worden. Nadat tot twee keer toe een vrije trap van buiten de zestien maar net langs de kruising van het doel van Van Wandelen zeilde, was het in de tweeëntwintigste minuut prijs voor Jodan Boys. De defensie van FC Aalsmeer kon zich de treffer vanuit een snelle omschakeling door het midden aanrekenen, net zozeer als de 2-0 die ontstond uit een onbelemmerde solo-actie van de rechtsbuiten van Jodan Boys. Behalve wat gehaaste pogingen zette FC Aalsmeer er niets tegenover. 

Toch kreeg de stand op slag van rust, vaak een moedgevend moment in een wedstrijd, een draaglijker aanzien toen Thomas Bakker uit nota bene de eerste hoekschop van zijn ploeg de bal achter de Goudse doelman knalde. Tekenend voor het wedstrijdbeeld was echter dat nog bijna in dezelfde minuut Marijn van Wandelen een honderd procent kans wist weg te poetsen.

Na rust was het beeld niet in één keer totaal anders. Verdonkschot maande zijn ploeg om iets hoger druk te zetten. Dat betaalde zich in ieder geval optisch uit, door de grotere energie die de Aalsmeerders nu uitstraalden. Jodan Boys kreeg het er gaandeweg moeilijker mee, maar het was niet zo dat het nu FC Aalsmeer was dat de mogelijkheden kreeg. Daarvoor bleef de opbouw te gehaast en onnauwkeurig. Een wissel van Mike Dam voor Lennard Eijsvogels kon het tij ook niet meer keren. Jodan Boys bleef overeind en aan de andere kant toonde Marijn van Wandelen nog maar een extra keer zijn keeperskwaliteiten. 

“We kwamen duidelijk gogme tekort, we moeten ook niet bang zijn. Nu zetten we vaak net een stap te laat,” stelde Ted Verdonkschot na afloop vast. “In de eerste klasse wordt meer van je gevraagd, maar het is niet zo dat mijn ploeg dat niet aankan. Er moet dan echter wel rust in de ploeg komen. Rustiger aan de bal, waardoor we meer voetballend vermogen krijgen en waardoor we voorin kansen gaan creëren. Ik ga niet kijken naar wie er van mijn selectie absent zijn, ik vind dat de jongens die nu speelden dit kunnen. Als we dat in praktijk brengen dan draaien wij een prima seizoen, uitgaande van de doelstelling voor ons debuutjaar: handhaven.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Eerste Klasse B

Tekst: Jakob Kos

Foto’s: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)