OFC (za) ten onder tegen DVSU. Degradatie is nu echt een feit.

Degradatie OFC is nu een feit

Een langer verblijf van OFC in de derde klasse was weer eventjes tot leven gekomen, nadat voetbalbond KNVB besloot Sportvereniging Real Sranang te bestraffen voor het onrechtmatig opstellen van een veldspeler in de nacompetitie. Geen zomerstop dus voor OFC. De formatie van Jan de Haze kreeg een herkansing tegen het Utrechtse DVSU maar verloor, op het neutrale veld van FC Breukelen, met 1-5 en moet alsnog een treetje lager gaan spelen.

Jan de Haze probeert de bakens te verzetten.
Jan de Haze probeert de bakens te verzetten.

Nee, het is niet het seizoen van OFC. Het zondag team, dat in de Tweede Divisie uitkwam, degradeerde roemloos met twintig punten uit vierendertig duels. OFC heft de zondag tak op, geen levensvatbaarheid, waardoor Baronie ten koste van JOS Watergraafsmeer in de Derde Divisie mag blijven om de vrijgekomen plek te vullen.

De zaterdagtak deed het niet veel beter dan de grote broer, haalde in de derde klasse A achttien punten en een magere elfde positie. Omdat Real Sranang vals speelde en DVSU met succes beroep aantekende, stond er plotseling toch nog een directe finale op de rol. Al was het ook mede te danken aan Jong Hercules, dat geen zin meer had in een potje voetbal voor lijfsbehoud.

ofc - dvsu - breukelen
Er werd gevoetbald in het warme Breukelen

DVSU, dat eveneens geen sterk seizoen draaide in de derde klasse D, was zaterdagmiddag in Breukelen niet heel veel beter, maar sprong vooral effectiever met de geboden kansen om. Hoewel het al lange tijd onafwendbaar leek, heeft OFC doelman Kay Hilverink toch gemengde gevoelens bij de nieuwe degradatie: “Het was best een bizarre week voor ons. We dachten eigenlijk dat het al klaar was. Toen kregen we ineens te horen dat wat Real Sranang deed niet klopte en dat de kans bestond dat we een wedstrijd moesten spelen. Ik heb persoonlijk geen voorbereiding gehad op dit duel. Ik ga naar een nieuwe club komend seizoen (JOS Watergraafsmeer, red.) in de Vierde Divisie en mijn focus lag eerlijk gezegd al op volgend seizoen. Ik vond mezelf niet heel scherp vandaag. Bij de eerste bal ga ik niet voluit. Verder heb ik wel wat aardige ballen gepakt. We krijgen, voordat de 2-0 viel, enkele honderd procent kansen, en ook nog daarna. Gaan die erin, dan keert de wedstrijd. We hebben een paar keer de binnenkant paal geraakt, het zat niet mee. Het is helaas nu voorbij.”

ofc - hilverink
Hilverink verkast naar JOS Watergraafsmeer

Daarmee legde de vertrekkende doelman wel deels de vinger op de zere plek bij OFC. DVSU was in fases, zeker voor de rust, optisch wat sterker. Maar OFC werd niet overklast en een kansenregen voor DVSU bleef uit. Het was rommelig, van beide kanten viel er geen echte spelstructuur te ontdekken. Bij het lauwe duel onder tropische omstandigheden was de 0-0 dan ook geen vreemde tussen- en ruststand.  

ofc zat

Na rust startte OFC sterk. Ronan de Vroome en Rouchan Khairi kwamen wel in de positie om af te ronden maar deden dat niet. Het benutten van kansen bleek een lastig karwei tegen de matig verdedigende Utrechters. Arsenio Middel en Fabio Guliano Kammeron waren ook dreigend, maar beten niet door. Toch is het gebrek aan scorendvermogen bij OFC niet het enige probleem. In technisch opzicht oogt het spel van de Oostzaanse ploeg soms aardig, maar het rendement van de acties ontbreekt omdat er te vaak verkeerde keuzes worden gemaakt. Op momenten dat de bal diep gespeeld moet worden of een verrassende steekpass voor dreiging kan zorgen, volgt er een breedtepass of wordt er gedraaid en het tempo uit de aanval gehaald. DVSU had ook wat spelers rondhuppelen die van kappen en draaien hielden. Ook daar werd het tempo veelvuldig uit de aanval gehaald. Van een hoogstaand duel op het scherpst van de snede was dan ook geen sprake.

ofc- Rouchan Khairi
Rouchan Khairi heeft veel kansen nodig om tot scoren te komen

Nadat DVSU binnen tien minuten na de rustpauze twee keer toesloeg en uit een goed uitgevoerde counter voor 0-3 tekende, was het feitelijk gedaan. Rouchan Khairi en ook de meegekomen Senna Khairi konden de forse DVSU doelman Ticho Zomer niet verschalken, al was daar wel het houtwerk bij nodig. Rouchan Khairi redde de eer voor OFC doordat een gegeven strafschop na een tweede poging wel geraakt werd.

1-4 - ofc
1-4 door Rouchan Khairi

Arbiter van Pinxteren, die routinematig de wedstrijd kon leiden trok zes keer geel, met name voor veelvuldig praten. De extra kans op handhaving werd door een iets gretiger DVSU aangepakt en voor OFC eindigde het seizoen 2022-2023 alsnog in mineurstemming.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)