Derby tussen SDZ en Pancratius een minireünie: “Deze stond al rood omcirkeld”

Tijdens de derby tussen SDZ en Pancratius in de zondag tweede klasse B staat dit weekend meer op het spel dan drie punten. Het duel wordt een weerzien tussen een hoop spelers die enkele seizoenen geleden samenspeelden bij DCG; acht, om precies te zijn. Eén daarvan is SDZ-verdediger Donny Kessing. “Het liefst ben ik degene die na zondag een beetje kan plagen.”

De gedachten bij Kessing gaan terug naar het seizoen 2014/15. DCG, gepromoveerd uit de derde klasse, streed met Pancratius om het kampioenschap in de tweede klasse B. De Amsterdammers werden tweede, achter Zeeburgia, dat er opeens met de hoofdprijs vandoor ging. “Het waren toen twee hele leuke wedstrijden tegen Pancratius. Dat leeft wel”, blikt Kessing terug. Op de selectielijst van dat seizoen stonden acht spelers die dit weekend ook geselecteerd kunnen worden: Kessing, Joshua Koene, Evert van der Linde, Robin de Weij (allen SDZ), Kyle te Pas, Thom Leenen, Kasper Dinkgreve en Chester Stewart (alle vier Pancratius).

De derby is al even het gesprek van de dag. Er is een speciaal Facebook-evenement aangemaakt, een zanger voor na de wedstrijd aangekondigd en tussen spelers onderling gaat het eigenlijk nergens anders over. “Het wordt een soort van reünie. Dat begon al bij de bekendmaking van de nieuwe competities. Voor mij persoonlijk staat deze rood omcirkeld in mijn agenda. Het is hartstikke leuk. Ook een hoop andere spelers kennen we. Met Bobby Bosma heb ik bij Ajax 2 gevoetbald en samen met Ralf Fenne en een paar andere vrienden zit ik in een groepsapp. Daarin geven we elke week tips over de tegenstanders. Maar deze week gaat dat niet.”

Er wordt wat druk op gelegd. Niet vanwege de resultaten – de competitie is pas drie speelronden onderweg – meer om de eer die op het spel staat. “Er komt altijd iets extra’s kijken bij zulke wedstrijden. Ik wil niet van hun verliezen en zij andersom ook niet van ons. Misschien is dat wel meer dan alleen de eer. Als je later bij elkaar over de vloer komt, krijg je het extra vaak te horen. We gaan ook weleens stappen of chillen, dan komt het altijd ter sprake. Het liefst ben ik degene die na zondag een beetje kan plagen.”

Met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden is SDZ (voor het eerst in de tweede klasse) goed van start gegaan. Pancratius heeft twee punten minder. Toch mogen de Badhoevedorpers volgens Kessing niet onderschat worden. Hij ziet Pancratius zelfs als een grote concurrent voor de prijzen. “In mijn ogen is Pancratius misschien één van de grootste titelkandidaten. Ik weet dat het allemaal goede voetballers zijn, een hecht team ook. Dat is hun grootste kracht. Ik zie op donderdagen filmpjes voorbij komen dat ze daar om één uur ’s nachts nog in de kantine zitten. Dat is bij SDZ trouwens niet anders.”

Aan de Transformatorweg verwacht Kessing dat het thuisvoordeel een grote rol zal spelen tijdens de derby. Thuiswedstrijden van SDZ werden afgelopen seizoen erg goed bezocht en dat zal in de tweede klasse niet anders zijn. “Als ik iets leuk vind om bij SDZ te voetballen, is dat de sfeer bij thuiswedstrijden. Tegen Elinkwijk werd er bijvoorbeeld vuurwerk afgestoken tijdens onze opkomst. Het is altijd geweldig geregeld. Ik denk dat Pancratius wel even zal denken: waar zijn we nu weer beland..?”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)